NAKON PRIJAVE Uredu za borbu protiv korupcije KS:Hoće li virus onemogućiti istragu o javnim nabavkama Općine Centar?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NAKON PRIJAVE Uredu za borbu protiv korupcije KS: Hoće li virus onemogućiti istragu o javnim nabavkama Općine Centar?

Priča o ulasku ili neulasku virusa u Općinu Centar možda ne bi bila toliko znakovita da ne koincidira sa prijavom koja je protiv ovog organa predata Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Hoće li virus onemogućiti istragu o javnim nabavkama Općine Centar?

 

Federalna uprava policije intenzivno radi na otklanjanju virusa koji je napao informacioni sistem Općine Centar u Sarajevu. Ovako glasi vijest od 9. juna. Zvaničnu potvrdu da je virus napao sistem u petak 6. juna, Općina je izdala tek u ponedjeljak 9. juna. 

Informaciju o virusu novinari Žurnala imali su prije desetak dana. U Općini Centar odlučno su je demantirali. Pogotovo dio koji se odnosi na dokumentaciju o provedenim javnim nabavkama u vrijeme pandemije korona virusa:

-Potpuno netačna informacija. Nema virusa i svi dokumenti o javnim nabavkama su dostupni – bio je zvanični odgovor iz Općine. 

No, suprotno ovim tvrdnjama, u saopćenju koje je Općina izdala u ponedjeljak 9. juna navodi se kako je virus u Općinu „ušao“ već 22. aprila. 

Trenutno je elektronski sistem Općine vidno narušen, pa se već danima ne mogu građanima izdati ili na web stranici otvoriti neki dokumenti, a ne funkcioniše ni mail službenika za odnose s javnošću. 

Slučajnost ili ..?

Priča o ulasku ili neulasku virusa u Općinu Centar možda ne bi bila toliko znakovita da ne koincidira sa prijavom koja je protiv ovog organa predata Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. 

Drugog juna Ured je primio prijavu u kojoj se navodi kako je Općina Centar Sarajevo pokrenula i provela više javnih nabavki suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama. Poseban akcenat u prijavi je stavljen na ugovore koje je Općina Centar sklopila sa kompanijom Prointer ITSS iz Sarajeva. 

Općina Centar sa Prointerom je sklopila ugovor o održavanju servisne i mrežne opreme 27. marta vrijedan 5.880 KM, samo 20 KM ispod zakonom dozvoljene granice za sklapanje ugovora direktnim sporazumom. 

Žurnal je već pisao o osnivanju sarajevske ispostave kompanije Prointer iz Banje Luke, koja je odavno izdašno finansirana budžetskim novcem. 

U januaru ove godine kompanije Prointer iz Sarajeva i Banje Luke dobile su od Vlade RS-a ugovor vrijedan skoro 600 hiljada KM sa PDV-om za održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema izvršne vlasti. 

Dio prijave Uredu odnosi se i na nabavku posteljine i zaštitne opreme koju je kupovala Općina Centar. 
 

Pisali smo o automobilima koje je načelnik Općine Nedžad Ajnadžić poklanjao zdravstvenim ustanovama, a nabavio ih je po hitnom postupku. 

Iako je neosporno da je pomoć Općine Centar dobrodošla zdravstvenim ustanovama, ostaje činjenica da je i u maju Općina vozila i posteljinu nabavljala po hitnom postupku, iako je od proglašenja pandemije u tom trenutku već prošlo skoro dva mjeseca. 

Osim KCUS-u vozilo je poklonio i Općoj bolnici Abdulah Nakaš, kupivši ga za 50 hiljada KM, po hitnom postupku 5. maja. 

Samo do kraja aprila Općina Centar potrošila je gotovo pola miliona maraka ubrzanim nabavkama za vozila, uređaje i drugu opremu, donirajućih ih državnim, entitetskim i kantonalnim institucijama. Žurnal je i tada upozoravao da je sve iskorišteno za ličnu promociju i svojevrsnu predizbornu kampanju načelnika Nedžada Ajnadžića. 

Između ostalog, Općina je, podsjetimo, nabavljala i kamere od proizvođača koji se nalazi na američkoj crnoj listi.

Ured za borbu protiv korupcije KS je trenutno u fazi prikupljanja dokumentacije od nadležnih u vezi sa ovim nabavkama. Svakako se treba nadati da im virus neće otežati posao i uništiti dio dokumentacije o nabavkama i plaćanju.

(zurnal.info)