Zagreb:Hrvatska zvanično postala 28. članica Europske unije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Hrvatska zvanično postala 28. članica Europske unije

Josipović smatra da je ulazak u Evropsku uniju pobudio nove nade kod hrvatskih građana, „a na nama je da te nade ostvarimo“.

Hrvatska zvanično postala 28. članica Europske unije

Izvođenjem himne Evropske unije "Ode radosti“ na Trgu bana Jelačića ozvaničeno je da je Hrvatska postala 28. članica Evropske unije. 

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović predstavnicima Evropske unije, zvaničnicima iz regiona, hrvatskim političarima i mnogobrojnim građanima poručio je da je danas veliki dan za Hrvatsku, kada postaje prihvaćena i punopravna članica najveće i najuspješnije zajednice evropskih država, koja je ikada postojala na našem kontinentu.
- Ovo je dan kada smo stvorili temelj za sigurnu, demokratsku i evropsku budućnost naših novih generacija. Evropa je ključan dio našeg narodnog identiteta. Mi joj pripadamo, ne samo zbog geografskog položaja u kojem se nalazimo, nego i po vrijednosti koje dijelimo s drugima - rekao je Josipović.
- Na prvom mjestu za Hrvatsku je to vrijednost slobode, jer je slobodna Hrvatska u slobodnoj Evropi bila ideja vodilja mnogih naših generacija - istakao je.     

Josipović smatra da je ulazak u Evropsku uniju pobudio nove nade kod hrvatskih građana, „a na nama je da te nade ostvarimo“.
- Glavna poruka današnjeg dana je poruka da zajedništvom možemo ostvariti i one ciljeve koji izgledaju teško dostižnima. Neka oblak gospodarske krize ne zamrači našu viziju i optimizam. Kriza je izazov, poziv da sutra bude bolje no što je danas - kazao je Josipović. 

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy Hrvatskoj je čestitao rekavši da je s otkucajem ponoći Hrvatska prešla preko važnog praga, javlja novinar Agencije FENA.  
- Od sutra će vaši predstavnici sjediti rame uz rame s drugim državama članicama. Zajedno ćete donositi odluke na dobrobit svih građana diljem Unije: od Zagreba do Zaragoze, od Splita do Stockhoma - istakao je Rompuy. 

S novim izazovima, kaže, da će Hrvatska uvidjeti da članstvo ne znači samo poštivanje i oblikovanje pravila, nego i dijeljenje odgovornosti za naš zajednički pothvat.
- Proteklih mjeseci ste zajedno sa Slovenijom, hrabro prebrodili prepreke, a tako je bilo i s Bosnom i Hercegovinom. Na tom istom putu, Beograd i Priština, također su postigli povijesni sporazum. Hrvatska će igrati ključnu ulogu kao primjer za cijelu regiju - zaključio je Rompuy. 

Evropska unija i integracija, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz, za zapadni Balkan, regiju koja je prije manje od dva desetljeća bila razdirana i razarana ratom, značili su magnet mira i promjene. 

Naglasio je da je Hrvatska uspostavila institucije koje se temelje na vrijednostima demokracije, pomirenja i vladavine prava, reformirala gospodarstvo te ga učinila konkurentnijim.
- Tako ste dokazali da se do članstva u EU može doći odlučnim djelovanjem i napornim radom. Predstavite nam svoje ideje i inicijative, veselimo im se  - poručio je Schulz. 

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite istakla je da od danas Evropa ima još jednog jakog igrača, te predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću poklonila dres evropskog tima "Jedan tim - jedan san“. 

S ovim govorima na Trgu bana Jelačića u Zagrebu završila se centralna proslava ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. 

(Fena)