KOORDINATOR AZILA PRAČA PRIJETIO NOVINARKI ŽURNALA:Imam pištolj, sve ću vas upucati!

Istražujemo

KOORDINATOR AZILA PRAČA PRIJETIO NOVINARKI ŽURNALA: Imam pištolj, sve ću vas upucati!

Kada su volonteri iz azila počeli iznositi leševe pasa, upravnik je pobjegao u automobilu a koordinator Hamdo Alić prijetio je novinarki Žurnala i tražio da prestane snimati. Bez obzira na prijetnje sutra objavljujemo reportažu iz azila Prača

Imam pištolj, sve ću vas upucati!

Nakon sto je Žurnal objavio vijest da je iz sarajevskog azila Prača odvedeno i ubijeno dvadeset pasa, volonteri iz čitave Bosne i Hercegovine danas su posjetili azil. Sa sobom su donijeli 400 kilograme hrane za pse. Željeli su i da obiđu životinje i očiste boksove. Među volonterima nalazila se i novinarka Žurnala koja je dobila ozbiljne prijetnje od kordinatora azila Hamde Alića!

SVE ĆU VAS UPUCATI

Volontere je dočekao koordinator azila Hamdo Alić i policajac iz policijske stanice Prača. Navodno, policajac je stigao zato što mu je iz azila rečeno da će volonteri protestirati a ne pomagati. 

Volontere su u azilu dočekale stravične slike - prljavi boksovi, izgladnjele životinje i brojni leševi pasa. Sve je zabilježila naša novinarka. Kada su volonteri počeli iznositi leševe pasa, upravnik azila Esnef Mujak sjeo je u automobil i odvezao se. Pred volontere i našu novinarku stao je koordinator Alić i zatražio da prestanu snimati uz upozorenje: "Imam pištolj, sve ću vas upucati"!

 


Pozvao je našu novinarku na stranu i prijetećim glasom zahtijevao da prestane snimati inače više nikada niko neće moći ući u azil. U meduvremenu, iz šume koja se prostire iza azila, začuli su pucnjevi. Naša novinarka se obratila policajcu koji je rekao da ništa nije čuo, ni prijetnje ni pucnjeve. Umjesto policajca, novinarku su zaštitili ostali volonteri. 


OBJAVIĆEMO REPORTAŽU


Bez obzira na prijetnje, Žurnal sutra donosi veliku reportažu sa današnjeg okupljanja u azilu Prača. Objavićemo fotografije na kojima se vidi u kakvim uslovima preživljavaju psi u azilu, kao i snimke prijetnji koje je dobila naša novinarka.

Podsjetimo, azilom u Prači upravlja firma "Murai Comerce" u vlasništvu Muriza Alića, bliskog rođaka koordinatora Hamde Alića. Vlada Kantona Sarajevo ovaj azil iznajmljuje od 2012. godine. Prema tom ugovoru, psi će još pet godina morati boraviti u ovom azilu.

(zurnal.info)