Žučne reakcije zbog raspodjele pomoći :Imamović optužuje za diskriminaciju, Kasumović traži smjenu premijera Novalića!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Žučne reakcije zbog raspodjele pomoći : Imamović optužuje za diskriminaciju, Kasumović traži smjenu premijera Novalića!

Odavno je poznato da kada je u pitanju raspodjela novca u Federaciji sve počinje od dogovora SDA i HDZ-a BiH. Kriteriji koje su sami propisali za dodjelu pomoći kantonima, gradovima i općinama pokazali su se tek formalnim

Imamović optužuje za diskriminaciju, Kasumović traži smjenu premijera Novalića!

Nemoguće je pronaći logiku u spisku raspodjele 21 milion maraka koje je Federalna vlada, čitaj dvojac Fadil Novalić i Jelka Miličević, namijenila kantonima te gradovima i općinama. 

A trebalo je biti jednostavno... Shodno odluci Vlade, kriteriji za podjelu 9,8 miliona maraka kantonima trebali su biti broj stanovnika, površina te broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju. Niti jedan od tih kriterija nije korišten!

Najveću sumu dobio je najmanji kanton. Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde sa 23000 stanovnika pripalo je 2,9 miliona maraka. Najveći, istina i finansijski najjači Sarajevski kanton dobija 400 hiljada, dok naredna dva kantona po brojnosti stanovništva, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton dobijaju million, odnosno 1,5 miliona. Uzgred, Posavskom kantonu koji ima 44 hiljade žitelja pripalo je 1,2 miliona maraka.

Da ne ulazimo sada u stvarne potrebe (a svima je pomoć neophodna), logično je pitanje čemu kriteriji kada su apsolutno zanemareni!?  

Raspodjela 11,2 miliona za općine i gradove doima se kao smišljeno izazivanje razdora. Tu su kriteriji bili “fleksibilni”, Navedeno je da se novac dodjeljuje kao pomoć za preventivne mjere u borbi protiv korona virusa, sanaciju posljedica pandemije  i za sufinansiranje kapitalnih i infrastrukturnih projekata, štogod to značilo.  

I u ovom je dijelu mnoštvo nepoznanica. Na listi nema velikih gradova poput Tuzle i Zenice, Mostar sa 100 hiljada stanovnika dobija 100 hiljada, a Kupresu sa 5000 stanovnika sljeduje 700 hiljada...

Na vrhu liste je Novi Travnik sa dodijeljenih 1,2 miliona!! Dobro, za Novi Travnik je donekle jasno, tamo federalni premijer Fadil Novalić ima u suvlasništvu firmu  “NT-Watt” lociranu u krugu BNT-a, pa biće da sve to tretira kao “kapitalni i infrastrukturni projekat”.

Niz je primjera nesrazmjere kako brojnosti općine tako i trenutne ugroženosti korona virusom. Dok se donekle mogu shvatiti sume od 300 hiljada za Konjic i Čitluk gdje je mnogo oboljelih građana, teško je smisleno obrazložiti dodjelu dvostruko više novca Stocu nego Bihaću, gdje ima dvostruko više stanovništva, uz slučajeve oboljelih građana.

Kupresu i Živinicama dodijeljeno je po 700.000, Širokom Brijegu 550.000 hiljada, Bužimu 400.000,  Kiseljaku 300.000, Posušju 200.000 ili  Teočaku 150.000, a istovremeno Tuzla i Zenica nisu dobile niti jednu marku!!

Netom po objavljivanju spiska reagovao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je federalnog premijera proglasio osobu nepoželjnom u Zenici.

“Fadile Novaliću pozivam da podneseš ostavku na mjesto premijera Federcije BiH. Odlaskom na svečanost u konjički Igman odakle je ponikao jedan od najvećih klastera koronavirusa u BiH, segregacijskom podjelom novca medicinskim ustanovama, a sada i gradovima i općinama, pokazao si se kao neodgovoran političar za kojeg očito svi građani FBiH nisu isti”, naveo je pored ostalog Kasumović u otvorenom pismu.

Ovo je već drugi Novalićev “gaf” spram Zenice od početka vanrednih mjera. On je nedavno savjetovao da se sredstva namijenjena zaštiti životne sredine preusmjere u zdravstvo.

“Sada je vazduh čist, firme ne rade, auta se ne kreću”, napisao je Novalić, kojem očito niko nije rekao da zenička željezara svo ovo vrijeme radi punom parom i da vazduh nije čist…

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović nije bio manje razočaran, nazivajući odluku nepoštenom i diskriminatornom među žrtvama pandemije.    

“Ako je ovo tačno, Vlada je građanima gradova i općina koji nisu dobili ništa ili su suprotno kriterijima dobili malo, povrijedila pravo na život, zdravlje, jednakost pred zakonom, te prekršila zabranu svake diskriminacije bez obzira na rasu, pol, jezik, religiju, politička i druga uvjerenja iz člana II. 2.1. Ustava FBiH. I to u vremenu velike nesreće koja je zadesila cijeli svijet.  Pozivam Vladu Federacije da svoju Odluku poništi i prilagodi kriterijima koje je sama propisala”, objavioje Imamović na svom facebook profilu.

Iz Općine Visoko koja je dobila 40.000 najavili su moguće pokretanje  preispitivanja donesene Odluke pred nadležnim institucijama. 

“Ništa je nama CORONA imamo mi nas. Ne treba nam veća opasnost i nepogoda”!!!, napisala je na svojoj stranici načelnica Visokog Amra Babić.

Naravno, sada slijedi objašnjenje samog premijera Novalića, a shodno dosadašnjim iskustvima nećemo čuti ništa smisleno i istinito, prije da će dati priliku za nove reakcije. Odavno je poznato da, kada je u pitanju raspodjela novca u ovakvim situacijama, sve počinje od dogovora SDA i HDZ-a BiH. Kada svako stavi sumu na “svoj tas” sve dalje je stvar stranke. Tu HDZ, dokazano je i ovom prilikom, ionako uvijek bolje prolazi...

Istina, nisu sve općine pod paskom SDA dobile srazmjerno i sigurno je da će biti mnogo i unutarstranačkog nezadovoljstva. Tako je poslijeratni vladar Tešnja, SDA-ovac Šemsudin Mehmedović negodovao zbog 30.000 maraka koji su pripali Tešnju.

“Po ovoj raspodjeli, čini mi se da imaju neke važnije općine od drugih,” napisao je Mehmedović.

Kao da je zaboravio da je njegov stranački šef to odavno zaključio.

(zurnal.info)