Nepotizam na ETF (II):INSPEKCIJA POTVRDILA PISANJE ŽURNALA: Konkurs za asistenta na ETF je namješten!

Istražujemo

INSPEKCIJA POTVRDILA PISANJE ŽURNALA: Konkurs za asistenta na ETF je namješten!

Iako ime Ensara Zeljkovića nije navedeno u planu realizacije nastavno-naučnog procesa na ETF-u u Sarajevu, u trenutku inspekcijskog nadzora uprava fakulteta nije mogla potvrditi da on nije angažovan na neki način

INSPEKCIJA POTVRDILA PISANJE ŽURNALA: Konkurs za asistenta na ETF je namješten!

Prilikom provođenja konkursa za posao asistenta na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, koji je navodno već  dobio bratić bivšeg premijera KS-a Suada Zeljkovića Ensar Zeljković, počinjen je niz nepravilnosti, zbog čega će biti pokrenut i prekršajni postupak protiv odgovornih na Fakultetu. Utvrdila je ovo Prosvjetna inspekcija Kantona Sarajevo prilikom inspekcijskog pregleda izvršenog 17. marta.

Žurnal je već pisao o načinu na koji je proveden konkurs za mjesto asistenta za naučnu oblast Telekomunikacije na ETF-u. Čitaoce podsjećamo kako prema našim informacijama, iako fakultet nije želio dati zvaničnu potvrdu, Ensar Zeljković i prije okončanja konkursa počeo raditi kao asistent na čak tri predmeta, zahvaljujući rodbinskim vezama sa nekim članovima uprave. Posao je dobio bez obzira što su se na konkurs prijavili kandidati sa boljim prosjekom. Više o nepotizmu na ETF-u čitajte ovdje.

Irfan Turković inspekciji: Moguće da je angažovan kao demonstrator

Kantonalni inspektor za visoko obrazovanje, saznaje Žurnal, uočio je sljedeće nepravilnosti u postupku provođenja konkursne procedure:

- Nastavno-naučno vijeće fakulteta je na sjednici od 18. novembra 2013. donijelo odluku o imenovanju Komisije za pripremanje prijedloga za izbor akademskog osoblja u zvanje asistenta za naučnu oblast Telekomunikacije, i to prije raspisivanja konkursa i isteka roka za dostavljanje prijava.

Stručna služba je dekanu Narcisu Behliloviću potvrdu o usklađenosti pristiglih prijava poslala 15. januara, dakle skoro dva mjeseca nakon imenovanja Komisije. U ovom slučaju problem je što Zakon o visokom obrazovanju KS-a jasno propisuje da se pisana potvrda rukovodiocu dostavlja prije donošenja odluke o imenovanju komisije za izbor u određeno zvanje (član 99, stav 2).

Nije ovaj pogrešan redoslijed u proceduri konkursa jedina nepravilnost koju je inspektor uočio. U izvještaju koji je sačinila komisija za izbor asistenta nije navedeno da li prijavljeni kandidati za izbor u zvanje ispunjavaju minimalne uvjete definisane članom 89, što je u slučaju asistenta odgovarajući univerzitetski stepen sa najmanje 240 ECTS bodova i najnižom prosječnom ocjenom 8 ili 3,5.

Iako ime Ensara Zeljkovića nije navedeno u planu realizacije nastavno-naučnog procesa na ETF-u u Sarajevu, u trenutku nadzora uprava fakulteta nije mogla potvrditi da Ensar Zeljković nije angažiran na neki način:

- U momentu vršenja inspekcijskog nadzora ovlašteno lice ispred subjekta nadzora koje je prisustvovalo – prodekan za opće i finansijske poslove doc. dr. Irfan Turković je izjavio da je moguće da je Ensar Zeljković angažovan u svojstvu demonstratora na fakultetu... - navodi se u dokumentu u koji smo imali uvid, a u kojem se zaključuje:

- Zbog utvrđenih nepravilnosti u postupku provođenja konkursa za izbor u zvanje asistenta u oblast Telekomunikacije nadležni inspektor će shodno članu 147. Zakona o visokom obrazovanju KS preduzeti zakonom predviđene mjere te će i protiv subjekta nadzora i odgovornog lica pokrenuti prekršajni postupak kroz izdavanje prekršajnih naloga.

Bez obzira na brojne pokušaje, novinari Žurnala nisu uspjeli stupiti u kontakt sa Ensarom Zeljkovićem, a svoj stav uprava ETF-a iznijela je u našim ranijim tekstovima.

(zurnal.info)