Izbori 2014.:INTEGRITET: Najbolje ocijenjene stranke u Bosni i Hercegovini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

INTEGRITET: Najbolje ocijenjene stranke u Bosni i Hercegovini

Ocjena integriteta napravljena je na osnovu stotina revizorskih izvještaja u posljednjih desetak godina. Stranke i političari dobijaju ocjenu na osnovu prosjeka svih revizorskih izvještaja koji se odnose na njih dok institucije ocjenu dobijaju na osnovu posljednjeg dostupnog revizorskog izvještaja

INTEGRITET: Najbolje ocijenjene stranke u Bosni i Hercegovini

Demokratski narodni savez stranka je sa najboljom ocjenom integriteta. Sa ocjenom od 65 posto na osnovu 11 revizorskih izvještaja, DNS je na vrhu liste stranaka čiji su funkcioneri u izvršnoj vlasti dobijali najbolje izvještaje revizora.

Bolju ocjenu imaju Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta ali je njihova ocjena zasnovana na samo po jednom izvještaju.

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika ima ocjenu od 64 posto i ujedno najveći broj revizorskih izvještaja koji se odnose na jednu stranku, tačno 130.

Ocjena integriteta napravljena je na osnovu stotina revizorskih izvještaja u posljednjih desetak godina i može se pronaći na stranici Integritet.ba. Stranke i političari dobijaju ocjenu na osnovu prosjeka svih revizorskih izvještaja koji se odnose na njih dok institucije ocjenu dobijaju na osnovu posljednjeg dostupnog revizorskog izvještaja.

Loše ocjene pred kraj mandata

Od DNS-ovih 11 izvještaja, čak osam se odnosi na ministra saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedjeljka Čubrilovića koji je od svog prvog mandata 2006. godine do danas imao promjenjive ocjene. Tek što je preuzeo mandat Čubrilović je dobio negativan revizorski izvještaj ali se on na njega odnosio u svega dva mjeseca. Sve do 2011. godine imao je uglavnom pozitivna mišljenja revizora a onda je posljednje dvije godine dobijao mišljenje s rezervom pa je njegova prosječna ocjena integriteta 56 posto.

Pregled integriteta ministarstva kojeg vodi Čubrilović pokazuje da ocjene revizora padaju kako se bliži kraj mandata.

Jedno od upozorenja koja se odnose na Čubrilovića se odnosi na fakture sa rokom plaćanja od pet dana, “bez dokumentovanja i specifikacije izvršenih usluga”, koje je ministarstvo dobijalo od kompanije Deloitte Central Europe Limited d.o.o. Kipar. Ministarstvo je do kraja 2008. godine isplatilo ovoj kompaniji oko 2,5 miliona maraka.
“Ministarstvo nema u svojoj evidenciji dobavljača Deloitte (analitičkaevidencija dobavljača), već se u okviru evidencije kupovina deviza vodi iplaćanje ovih obaveza”, otkrili su revizori.

Čubrilović je u posljednje dvije godine negativno utjecao na prosječnu ocjenu DNS-a, uglavnom zbog prigovora revizora na pojedine slučajeve. Jedan od njih je neobjavljivanje informacije o prestanku radio aviokompanije SKY SRPSKA krajem 2012. godine “koja je u značajnim iznosima finansirana iz budžetskih sredstava (subvencije i grantovi), kao ni obaveze koje su danom prestanka rada ostale neizmirene”.

 

Ocjenu integriteta DNS-a u posljednje tri godine popravila je ministrica Lejla Rešić. Zahvaljujući njenom radu, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske ima trenutnu ocjenu integriteta od 100 posto i ona je prva ministrica u ovom ministarstvu koja je od 2003. godine dobila čistu pozitivnu ocjenu. Na osnovu tri revizorska izvještaja koja se odnose na nju, Rešić ima ocjenu integriteta od 91 posto. To je ujedno jedan od najboljih rezultata političara u izvršnoj vlasti.

Dodikovu ocjenu popravlja Cvijanovićeva

Ocjena integriteta ne uključuje političku dimenziju rada stranaka i funkcionera. U ovu ocjenu ne ulaze neispunjena obećanja ili slično već isključivo pravilno poslovanje institucije u kojom rukovode funkcioneri.

Iz tog ugla, SNSD je drugi po ocjeni integriteta u BiH. Ocjena SNSD-a dobijena je na osnovu 130 izvještaja među kojima ima onih krajnje negativnih ali i potpuno pozitivnih izvještaja. U ukupnom zbiru prosjek SNSD-a je 64 posto.

SNSD-ova ocjena, vidljivo je iz grafikona, rasla je od 2001. godine pa sve do 2008. kada ponovo počinje da slabi. Najbolje ocjene u posljednjem dostupnom izvještaju imaju Aleksandar Džombić i Željka Cvijanović koji su dobili pozitivne izvještaje dok ocjenu kvare Stevo Mirjanić i Miroslav Milovanović. Mirjanić je zamijenio Milovanovića na mjestu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u martu 2013. godine.

Nakon SNSD-a, najbolje ocjene imaju Hrvatska demokratska zajednica i Partija demokratskog progresa sa po 60 posto.

Ocjena HDZ-a konstantno raste od 2002. godine a grafikon je gotovo kao onaj kod predsjednika stranke Dragana Čovića koji ima ocjenu integriteta od 50 posto. Na HDZ-ove funkcionere se od početka revizije odnosio 91 revizorskih izvještaj.

(zurnal.info)