DOK IZ TUŽILAŠTVA ŠUTE O PRODAJI DIPLOMA:Internacionalni univerzitet u Goraždu traži akreditaciju

Istražujemo

DOK IZ TUŽILAŠTVA ŠUTE O PRODAJI DIPLOMA: Internacionalni univerzitet u Goraždu traži akreditaciju

I pored toga što Internacionalni univerzitet u Goraždu tresu afere zbog niza nepravilnosti, pa i sumnje u prodaju diploma, oni su još u julu putem Facebooka javnost obavijestili da su podnijeli zahtjev za akreditaciju nadležnom Ministarstvu, koja im ističe 7. septembra. Iz Ministarstva obrazovanja u Goraždu i Tužilaštva šute i mjesecima ignorišu upite Žurnala.

Internacionalni univerzitet u Goraždu traži akreditaciju
Internacionalni univerzitet u Goraždu (Adi Kebo/zurnal.info)

Sedmog septembra 2021. godine Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donijelo je rješenje o uslovnoj akreditaciji visokoškolske ustanove Internacionalni univerzitet u Goraždu na dvije godine. Uslovna akreditacija ističe 7. septembra ove godine.

Samoevaluacijski izvještaj o implementaciji preporuka komisije domaćih i međunarodnih stručnjaka za ocjenjivanje i reviziju kvaliteta i davanje preporuke o akreditaciji visokoškolske ustanove za period 2021.-2023. godine uspješno je implementiran i predat Ministarstarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona”, obavijestili su javnost početkom jula iz Internacionalnog univerziteta u Goraždu.

 

O podnošenju zahtjeva za akreditaciju javnost obavijestili putem Facebooka (Foto: Facebook stranica Internacionalnog univerziteta u Goraždu) 

 

Mjesec dana kasnije raspisani su konkursi za izbor i reizbor nastavnika i saradnika na četiri fakulteta Internacionalnog univerziteta u Goraždu.

Žurnal je ranije pisao da je nadležnim institucijama dostavljeno nekoliko prijava zbog drugih nepravilnosti vezanih za rad Internacionalnog univerziteta u Goraždu. U njima se navodi da ovaj univerzitet nema potrebne uslove za rad i da se nastavni proces gotovo ni ne odvija.

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta potvrdili su da su prijave proslijedili nadležnim institucijama. 

Na 14 studijskih programa radi nekoliko nastavnika, asistenata nema...Prijave za Internacionalni univerzitet GoraždeNa 14 studijskih programa radi nekoliko nastavnika, asistenata nema...

Postupak akreditacije pokreće visokoškolska ustanova podnošenjem zahtjeva za akreditaciju nadležnom ministarstvu obrazovanja, koji utvrđuje da li je taj zahtjev kompletan. U daljoj proceduri, Ministarstvo dostavlja Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta kompletiran zahtjev i prijedlog većeg broja članova, a radi imenovanja Komisije stručnjaka. Agencija nakon provjere ispunjenosti svih uslova donosi rješenje o imenovanju Komisije kojim se definiraju prava i obaveze članova i sekretara Komisije. 

Na osnovu mišljenja Komisije, Agencija daje preporuku ministarstvu za izdavanjem akreditacije visokoškolskoj ustanovi.

Nisu ispunjavali uslove za medicinske smjerove, licencu dobili zahvaljujući KCUS-uUniverzitet u GoražduNisu ispunjavali uslove za medicinske smjerove, licencu dobili zahvaljujući KCUS-u

Iako su iz Internacionalnog univerziteta naveli da su podnijeli zahtjev za akreditaciju Ministarstvu obrazovanja BPK iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta kažu da oni zahtjev nisu dobili.

U konkretnom slučaju ističemo da Agencija do danas (op.a.:4.septembar) od nadležne obrazovne vlasti, Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, nije dobila zahtjev i prijedlog za imenovanje Komisije stručnjaka za provođenje akreditacije Internacionalnog univerziteta u Goraždu“, naveli su u odgovoru na Žurnalov upit iz Agencije.

Iz Ministarstva obrazovanja nisu odgovorili na upit Žurnala u vezi akreditacije Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Podsjetimo da su izignorisali i prethodna tri upita koje smo im poslali od početka godine, a u vezi rada ove visokoškolske ustanove. 

Žurnal se ranije obraćao ovoj instituciji vezano za nepravilnosti u radu Internacionalnog univerziteta, ali i zbog sumnji u prodavanje diploma.

Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenataInternacionalni univerzitet u Goraždu Dobila diplomu doktora stomatologije iako fakultet nije imao upisanih studenata

Podsjetimo da su početkom juna iz Kantonalnog tužilaštva u Goraždu potvrdili da su kompletan spis i prikupljena saznanja proslijedili Tužilaštvu BiH koji su ih obavijestili da su oni preuzeli postupanje u tom predmetu. Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi eventualnih nepravilnosti u radu Internacionalnog univerziteta u Goraždu, a o čemu je Žurnal prethodnih mjeseci objavio seriju tekstova.

Tužilaštvo ih istražuje, a oni bez problema i dalje poslujuInternacionalni univerzitet u Goraždu Tužilaštvo ih istražuje, a oni bez problema i dalje posluju

Polovinom augusta Internacionalni univerzitet u Goraždu potresla je nova afera u vezi neregularnih diploma. Komora zdravstvenih tehničara svih profila odbila je izdati licence za rad za 86 italijanskih studenata sa diplomama Internacionalnog univerziteta u Goraždu zbog brojnih nepravilnosti i sumnje u vjerodostaojnost diploma. Sa Internacionalnog univerziteta tada su naveli da ti studenti nisu nikada ni studirali na ovom univerzitetu.

U međuvremenu, iz Tužilaštva BiH šute o ovom slučaju. I oni ignorišu upite Žurnala u vezi ovog Univerziteta. 

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja naveli su da su „nakon određenih saznanja i osnova sumnji vezanih za moguće nezakonitosti u radu Internacionalnog univerziteta u Goraždu, o svim našim saznanjima i sumnjama obavijestili nadležne organe.“

(zurnal.info)