FEDERALNA CIVILNA ZAŠTITA (2):Intervencije po makarskoj plaži, hovercraft za izlet, svakodnevni mobing
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

FEDERALNA CIVILNA ZAŠTITA (2): Intervencije po makarskoj plaži, hovercraft za izlet, svakodnevni mobing

Kiše koje su za posljednja 24 sata uzrokovale više nivoe rijeka, ponovo su izazvale strah stanovništva. Još nisu zaboravljene poplave od prije tri godine. Nakon te elementarne nepogode milioni maraka su odobreni Civilnoj zaštiti FBiH za kupovinu opreme i tehničkih sredstava, kako bi mogli efikasnije djelovati u tim slučajevima. Žurnal objavljuje drugi dio priče o nenamjenskom trošenju tog novca

Intervencije po makarskoj plaži, hovercraft za izlet, svakodnevni mobing

Sumnja u namjensko trošenje sredstava Federalne uprave civilne zaštite nije karakteristika samo kod aktuelne uprave. I prethodnoj pod vodstvom Alije Tihića, revizori su spočitavali netransparetno trošenje sredstava za deminiranje, nabavku vozila i druge opreme. Karakteristika sadašnje jeste kupovina još skuplje opreme, koja teško ima opravdanje u nekoj masovnoj primjeni za poslove ove službe, o čemu smo pisali u prvom dijelu ove priče.

Tako je hovercraft (vozilo koje se kreće lebdeći iznad tla ili vode na zračnom jastuku) vrijedan 110 hiljada maraka, nabavljen iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2014. godini. Kako je u ovdašnjim uslovima mogućnost njegove upotrebe ograničena, vozilo je, tvrde naši izvori iz Uprave, nakon probne vožnje pokvareno od strane direktora Fahrudina Solaka i saradnika tokom jednog od brojnih izleta na kojima su se koristila vozila i oprema kupljena za potrebe spašavanja ljudi tokom nesreća. Ovog puta popravak nije plaćen iz budžeta, jer nije bila istekla garancija.

To su pojedinci koji su zlonamjerni, koji niti imaju pravilne podatke...to su te vazda kod nas mogućnosti, rekla-kazala.. Desetine naših čamaca se probušilo tokom poplava 2014, jer su u urbanim poplavama ne mogu koristiti gumeni čamci, a da se ne oštete. Ovakvo jedno vozilo nema motor u vodi i teško se može oštetiti,“ odgovara Solak.

Vozilo direktora plaćeno sredstvima za deminiranje

Prema izvještaju federalnih revizora o poslovanju Federalne uprave civilne zaštite, tokom velikih poplava 2014. godine kupovana je nekvalitetna, a precijenjena oprema. Pregovaračkim postupcima bez obavještenja potrošeno je više od 900 hiljada KM.

Obzirom da se ovdje radi o opremi koja se trebala nabaviti u redovnom poslovanju, ne možemo prihvatiti da je izabrani dobavljač izvršen putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, a da se prethodno nije procijenila vrijednost nabavke, niti je prezentiran dokument kojim bi se potvrdilo da je vršeno pregovaranje o uslovima i cijenama nabavke. Navedeno naglašavamo iz razloga što nije prezentirana dokumentacija, da je prethodno izvršeno ispitivanje tržišta, jer smatramo da su cijene pojedinih artikala znatno visoke (kačket 20 KM, polo majica 60 KM, majica okrugli vrat 20 KM, par čarapa 25 KM),” zaključuju federalni revizori.

Uposlenici uprave, pod uslovom anonimnosti, za Žurnal tvrde da se lampe koje su plaćane po 70, putem interneta prodaju za manje od 4 marke. Za revizore je sporna i nabavka vozila Nisan Qashqai, kupljenog za potrebe direktora. Nisan je prema revizorskom izvještaju nabavljen nezakonito, jer je ugovor sa ponuđačem sklopljen 15 dana prije isteka roka. Pri tome je plaćen iz donatorskih sredstava za deminiranje, koja ne mogu biti korištena za nabavku voznog parka direktora. U posljednje vrijeme aktuelne su nabavke dronova te termo i noćnih vizira, kao i specijalnih vozila vrijednosti 1,4 miliona KM, a da niko ne zna po čemu su specijalni osim po cijeni.

Službenim vozilima do morske obale

Upotreba službenih vozila za privatne namjene stalna je praksa u FUCZ. Kako vozila imaju ugrađen GPS, jednostavno je provjeriti pravac kretanja i kilometražu. Izvori Žurnala navode da su pojedini rukovodioci službenim vozilima tokom vikenda i drugih neradnim danima bili primjera radi u Makarskoj, Goraždu i drugim mjestima gdje igrom slučaja imaju apartmane, vikendice ili rodbinu ! Izvori Žurnala navode kako se službena vozila koriste i za odlaske u inostranstvo na utakmice reprezentacije.

Opet su to samo navodi, to su stvari koje se rade po propisima, mi radimo 24 sata i na terenu smo stalno. Izvještaji su dostupni, gdje smo u bili u toku dana i gdje je koje vozilo. Ako je na Jadranskoj obali možda je bilo na putu, ali da je otišao na more, apsolutno ne, to su samo špekulacije i to ja kategorično odbacujem da se takva vrsta aktivnosti ovde radi,“ kategoričan je direktor Solak.

 

No, Žurnal je posjedu GPS karte kretanja pojedinih vozila Uprave. Tako je uočljivo da je službeno vozilo koje koristi pomoćnica direktora Dalila Efendić, baš u dane vikenda, od petka do nedjelje popodne bilo u Makarskoj, gdje prema našim izvorima posjeduje apartman. Službena vozila koje koristi direktor nemaju GPS (?) pa je teško pratiti koliko i za koje namjene ga koristi, no poznato je da je za vrijeme vikenda službeno vozilo Nisan Qashqai imalo saobraćajni udes kod Travnika. Ovo je vozilo prema istim izvorima, jednom prilikom bilo potopljeno, jer je direktor unatoč upozorenju, naredio vozaču da vozi kroz preduboku vodu.

Putovanja, zapošljavanja i ostali troškovi

Uposlenici koji su uočili brojne nezakonitosti direktora Solaka i njegovih saradnika, o tome ne smiju javno govoriti. Oni koji odbijaju potpisivati po njima nezakonite dokumente, bivaju izloženi mobingu. Tako je jedan od zaposlenika odbio potpisati nadzor za izvođenje radova na uklanjanju avio bombe u Bosanskoj Otoci, da bi mu bilo prijećeno premještajem. Nadzor je potpisala osoba koja nije ni bila prisutna u Bosanskoj Otoci. Inače, za uklanjanje te avio bombe prikazani su troškovi od gotovo 270 hiljada maraka, iako su na uklanjanju bili angažovane i Oružane snage BiH te lokalni volonteri.

Uz sve navedeno, posebna priča je i zapošljavanje po rodbinskoj i stranačkoj (SDA) liniji.

Ne želim da iznosim o pojedincima koji to rade, ali svi oni koji su imali koristi prije mog dolaska, tu korist više nisu imali jer su morali raditi. Prije mog dolaska ovdje se samo sjedilo i govorili da neko treba nešto da radi. U vrijeme poplava kada sam natjerao da izađu svi iz kancelarija da odu i snime situaciju, svi su rekli da nije njihov posao, a imaju platu od 2000 maraka,“ zaključak je direktora Solaka na sve navode i pitanja Žurnala.

Da li je na tenderima i u kojoj mjeri bilo povlaštenih firmi, ko je falsifikovao dokumente, kolika je stvarna vrijednost kupljene opreme i da li se namjenski koristi, trebale bi utvrditi nadležne institucije. No, znajući da zbog kriminala nagomilanog proteklih 20 godina, i kada ima volje, treba mnogo vremena za konkretne rezultate, čak i ako istraga ikada bude otvorena.

Do daljnjeg, milioni budžetskog novca i dalje su na raspolaganju direktoru Solaku.

(zurnal.info)