Obračun vlasti s Centrom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida:Invalidi na ulicu, tajkuni u atraktivnu zgradu

Istražujemo

Invalidi na ulicu, tajkuni u atraktivnu zgradu

Invalidi na ulicu, tajkuni u atraktivnu zgradu

Crne slutnje invalida zaposlenih u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banja Luka su ostvarene. Sedam radnika-invalida Centra, koji su prije nekoliko dana aktom Zavoda za medicinu rada proglašeni nesposobnim za rad, u utorak 13.11., obavješteni su da mogu da dođu po svoje radne knjižice i rješenja o prestanku radnog odnosa. Otpušteni radnici najavljuju proteste, podržani kolegama koji su, za sada, ostali na poslu.

KUPOVINA ZGRADE

Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida kupila je Vlada Republike Srpske u januaru prošle godine. Centar je kupljen kao Zavod distrofičara u stečaju, a nakon kupovine najavljeno je novo, bolje doba i za Centar i za invalide koji rade i žive u Centru. Od toga, naravno, nije bilo ništa.

Vlada Republike Srpske u junu ove godine donijela je, kasnije će se ispostaviti, bezvrijednu Odluku kojom je obavezala republičke institucije, lokalne zajednice i preduzeća u većinskom vlasništvu entiteta da najmanje dvadeset odsto svojih potreba za štampanjem ostvaruju u Centru. Na taj način, predviđeno je, invalidima-radnicima omogućiće se dovoljno posla da zarade svoje plate i obezbijede minimalnu egzistenciju. Vladinu Odluku niko ne poštuje, a pojedine institucije pismeno su obavjestile Centar da to nisu ni obavezne (grad Banja Luka, o čemu je Žurnal već pisao).

Vlada koja je donijela Odluku nikada nije reagovala zbog toga što niko ne poštuje taj dokument. Samo to puko nečinjenje ostavlja mnogo prostora za sumnju da je sudbina radnika Centra i njegove imovine odavno zapečaćena, a da se stvarne namjere kriju od radnika.

Iza čitave ove priče o otkazima stoji kupovina zgrade. Prvi potezi su ti da se istjeraju starosjedioci iz zgrade, jer ima nas koji smo dvadeset godina ovdje u radnom odnosu. Drugi korak je totalno zapuštanje zgrade, zgrada je ruinirana i stanje je sve gore. Sve se čini da se spusti cijena i da dođe neko da kupi vrijednu nekretninu za budzašto, tvrdi Željko Ban, jedan od otpuštenih radnika Centra.

41 MARKA ZA NJEGU

Izvori Žurnala tvrde da se životni standard radnika i stanara Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida namjerno srozava kako bi najveći broj njih sam napustio prostorije Centra. Takvih slučajeva je već bilo. Invalidi-stanari Centra jednostavno nemaju od čega da prežive u Centru. Plate konstantno kasne, mizerne su, a troškovi boravka u Centru svakodnevno se vještački povećavaju. Invalidi su ogorčeni novim rukovodstvom, ali i Vladom Republike Srpske.

Od 2000. godine Ministarstvo zdravlja Republike Srpske se toliko brine o invalidima da nam je dalo 41 marku za tuđu njegu i pomoć, kaže Đorđo Mijatović jedan od radnika koji su imali sreću pa nisu proglašeni nesposobnima za rad.

O nesposobnosti uprave, resornih ministarstava i Vlade u cijelini u slučaju Zavod distrofičara- Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida zvanično se niko ne oglašava. Ili se namjerna nesposobnost u ovom slučaju ne računa.

(zurnal.info)