:IRAK: Ubijanje homoseksualaca
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

IRAK: Ubijanje homoseksualaca

IRAK: Ubijanje homoseksualaca

Protiv homoseksualaca je u Iraku pokrenuta koordinirana kampanja u koju je uključena i vojska, a iznimno je brutalna, objavila je skupina Human Rights Watch, koja smatra da su homoseksualci na udaru od 2004. godine, te da ih je puno ubijeno samo zbog seksualne orijentacije. 

U ovo se ubrajaju, objavila je skupina za zaštitu ljudskih prava, i ubojstva za odbranu časti, gdje obitelj ubije jednog od svojih pripadnika da bi izbjegli javnu sramotu.

U izvještaju skupine Human Rights Watch piše da akciju predvodi vojna skupina Mehdijeva vojska, a tereti se i policiju. Sigurnosne snage također nekad sudjeluju u ubojstvima. Homoseksualnost je u Iranu, inače, legalna.

Osobe čija se svjedočenja navode u izvještaju kažu da pripadnici skupina upadaju u domove homoseksualaca, te od njih pokušavaju izvući imena drugih potencijalnih žrtava, nakon čega ih ubiju. Isto se događa i na ulicama iračkih gradova.

U Sadr Cityju, konzervativnom dijelu Bagdada, nedavno su se pojavili i plakati na kojima se stanovnici pozivaju da pripaze na homoseksualce, a na plakatima se nalaze imena i adrese homoseksualaca.

Od početka ove godine u Iraku je ubijeno gotovo 90 homoseksualaca, a mnogima se izgubio trag, kaže HRW. Tijela nekih homoseksualaca pronađena su masakrirana na odlagalištima smeća. Izvještaj je, inače, nazvan "Žele nas istrijebiti: Ubojstva, mučenje, seksualna orijentacija i spol u Iraku".

Iz HRW-a kažu da su im priče potkrijepili liječnici koji su nailazili na slučajeve gdje je muškarcima zalijepljen analni otvor, nakon čega ih se prisiljavalo na uzimanje laksativa, što dovodi do bolne i mučne smrti.

Iako su državnici u Iraku osudili ubojstva, homoseksualci tvrde da se ništa nije učinilo da ih se zaštiti. Povrh toga, pripadnici skupine Mehdijeva vojska javno su izjavili da osuđuju "feminizaciju" iračkih muškaraca, te su pozvali vojsku da krenu u akciju protiv njih, prenio je
Večernji.hr.

Dodatni je problem to što obitelj ubijenih često odbija policiji dati informacije, jer smatraju da je neprimjereno govoriti o tome uopće.

(Fena)