:Iran: Demonstranti mučeni do smrti
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Iran: Demonstranti mučeni do smrti

Iran: Demonstranti mučeni do smrti

Iranski poraženi predsjednički kandidat Mehdi Karubi izjavio je danas da su neki od uhapšenih demonstranata poslije izbora u junu mučeni u pritvoru do smrti, kao i silovani.

Na svom web sajtu Karubi je objavio da su "u jednoj islamskoj državi mladi ljudi pretučeni do smrti samo zbog uzvikivanja slogana tokom postizbornih protesta".

Karubi je u nedjelju objelodanio da su neki od demonstranata silovani, a iranske vlasti su njegove tvrdnje odbacile kao "neosnovane".

On je pozvao na formiranje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica koja bi razmotrila ove navode "u smirenoj atmosferi gdje članovi porodica pritvorenih i oni koji su oslobođeni mogu slobodno da govore".

"Neki od zatvorenika navode da su bili prisiljeni da skinu odjeću, a onda da hodaju na rukama, kao i koljenima...", kazao je Karubi, prenosi
Reuters.

U Iranu je u nedjelju smijenjen i zatvoren šef zatvora Kahrizak, nakon što je u pritvoru u tom zatvoru na jugu Teherana umrlo najmanje troje ljudi, a zatvorena su i trojica policajaca koji su tukli zatvorenike.

U saopćenju policije je potvrđeno da je u Kahrizaku bilo ozbiljnih kršenja ovlaštenja, dok je načelnik iranske policije
Esmail Ahmadi - Mohadam također potvrdio da su u ovom zatvoru mučeni pojedinci uhapšeni nakon predsjedničkih izbora održanih u junu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah
Ali Hamnei je u julu naredio da se ovaj zatvor zatvori zbog "nedostatka neophodnih standarda" za zaštitu prava zatvorenika.

Prema pisanju državnih medija, u Iranu je u neredima koji su izbili poslije predsjedničkih izbora život izgubilo najmanje 26 ljudi, dok je zatvoreno više stotina.

(Fena)