Izbori 2014:ISTORIJA POLITIČKOG NASILJA U RS: Kidnapuj, pretuci i nikome ne praštaj!

Istražujemo

ISTORIJA POLITIČKOG NASILJA U RS: Kidnapuj, pretuci i nikome ne praštaj!

Milorad Dodik je na ove prostore uveo političko nasilje, njegovi primitivni verbalni napadi na političke protivnike, koji su medijski zabilježeni, postali su obrazac ponašanja

ISTORIJA POLITIČKOG NASILJA U RS: Kidnapuj, pretuci i nikome ne praštaj!

Predizborni folklor u Republici Srpskoj, u koji je prije desetak godina Savez nezavisnih socijaldemokrata kao nezibježne sastojke uvrstio šatore & pevaljke, riječju najcrnji krkanluk, i ove godine prati uništavanje predizbornog materijala protivničkog tabora. Osim tradicionalnog cijepanja i šaranja plakata, ove godine se otišlo i dalje, pa su u Trebinju bilbordi i plakati SNSD-a poliveni katranom.

BATINOM NA DRUGI TABOR 

Dobro je dok su meta napada bilbordi i plakati sa slikama kandidata pojedinih stranaka. Problem, i to ogroman, nastaje kada se krene sa fizičkim napadima i obračunom sa ljudima, samo zato što pripadaju suprostavljenom političkom bloku.
Tako je prije par dana u Tesliću pretučen aktivista SNSD-a. Ispred stana su ga sačekale četiri osobe i pretukle ga, nakon čega je završio u dobojskoj bolnici.

Par dana kasnije, u Banjaluci je prebijen mladi aktivista Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandar Popović, u trenutku kada je zatvarao stranački štand na Trgu Krajine.

“Nešto prije nego što ću zatvoriti štand, blizu štanda, kod semafora, iz auta je izašlo šest momaka. Prišli su i rekli da ovaj štand treba zapaliti, da treba poubijati sve ljude iz SDS-a i da je Dodik kralj. Pitao sam ih zašto se tako ponašaju, a oni su počeli da me udaraju”, ispričao je Popović novinarima.

On je zadobio teže tjelesne povrede, ispod oka ima veliku modricu, a lijeva ruka mu je zamotana. Popović je završio u Hitnoj pomoći, a slučaj je prijavljen policiji, koja se o tom incidentu još nije oglasila.

SDS je zatražio od policije da pronađe i kazni napadače, upozoravajući da su incidenti koji se dešavaju u predizbornoj kampanji sve teži i prijete da izborni proces preraste u proces nasilja.

“Na nadležnim organima je da spriječe nasilje. Ukoliko se brzo otkriju počinioci znaćemo motive i o čemu se radi”, kazao je novinarima funkcioner SDS-a Nenad Stevandić.
On je naveo da su isto veče kada je u centru Banjaluke napadnut mladi aktivista SDS-a, u Srpskim Toplicama / Šeheru demolirane su prostorije Udruženja građana “Eko kultura“, čiji članovi su podržali opozicioni Savez za promjene.

Niko realan nije ni mogao povjerovati da će ovogodišnja predizborna kampanja biti poštena i fer (nikad to i nije), ali je zloslutno što jedna od njenih primarnih karakteristika postaje nasilje.  Upravo je Milorad Dodik na ove prostore uveo političko nasilje, njegovi primitivni verbalni napadi na političke protivnike, koji su medijski zabilježeni, postali su obrazac ponašanja. Njegovi imitatori smatraju da je potpuno legitimno, čak i poželjno, da fizički nasrću na političke protivnike.

KIDNAPOVANJA I DRUGI NESTAŠLUCI

Ne tako davno, poslanik SNSD-a iz Vlasenice Miroslav Kraljević je kidnapovao čovjeka i za to dobio smiješno malu kaznu. Umjesto da bude uklonjen iz političkog života i žigosan kao opasan prestupnik, SNSD mu je ponovo povjerio mjesto na kandidatskoj listi za Narodnu skupštinu RS.

Dodikov kum Budimir Stanković (o kome je Žurnal snimio dokumetarni film Kum 1) je u bašti hotela “Bosna” u Banjaluci fizički nasrnuo na Miroslava Četića, šefa Područne jedinice Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS u Prijedoru, prijeteći mu da će mu slomiti kičmu ukoliko ga “još  jednom spomene”.

Sin Budimira Stankovića predvodio je grupu nasilnika, koja je 21. septembra pokušala izazvati incident na predizbornim skupu opozicionog Saveza za promjene u mjestu Veliko Blaško kod Laktaša.

Vukašin Vujinović, kandidat opozicije za načelnika Laktaša, u kojima se 28. februara održavaju prijevremeni izbori za načelnika, izjavio je da je grupa aktivista SNSD-a pokušala da isprovocira sukob.

“Kidali su plakate i pokušali su nam zabraniti da postavimo šator, a poslije intervencije naših ljudi su se povukli. Međutim, na mjestu predviđenom za predizborni šator su ostavili parkiran džip i otišli drugim automobilom, zajedno s kandidatom SNSD-a na prijevremenim izborima za načelnika općine Laktaši Miroslavom Kodžomanom i kandidatom za poslanika u Skupštini RS-a Nenadom Kuzmićem”, ispričao je Vojinović novinarima.

Nakon što su ipak uspjeli da postave šator, nastavio je on, pojavila se grupa od 15 osoba, nastojeći da spriječe održavanje skupa.

“Na čelu te grupe je bio sin Budimira Stankovića... Njih 15-ak je bilo pripremljeno da naprave problem i isprovociraju građane na našem skupu...”, kazao je Vojnović.

On je istakao da su tražili od policije da pozove pojačanje, ali oni nisu reagovali. Tenzije su trajale do pred sam završetak skupa, kada se Stankovićeva grupa povukla. Vojinović je još saopštio da je 21. septembra u Laktašima pretučen član Saveza za promjene Stanko Biserčić.

NIKOME NIŠTA NE OPRAŠTAM

Vrag je odnio šalu, a predizborni incidenti širom RS postaju sve ozbiljniji. Ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić se ne oglašava, kao da je zaledio svoj mandat do 12. oktobra. Međutim, Milorad Dodik nastavlja sa prijetnjama. Po onome što on govori, tek će se u RS dešavati nasilje,  ako on pobijedi na izborima. Zloslutna je njegova prijetnja izrečena na predizbornom skupu SNSD-a 21. septembra u Bijeljini:

“SNSD ubjedljivo pobjeđuje, a nakon te pobjede ću se javiti (vlasniku BN TV Vladi) Trišiću i pozivam ga neka čeka taj poziv. Nikome ništa ne opraštam. Ako sam ja kao predsjednik Republike Srpske kriminalac, onda slijedi da je cijela Republika Srpska kriminalna tvorevina”.   

(zurnal.info)