BETONIRANJE PARKA ZA DJECU:Iza izgradnje poslovnog centra stoje lični interesi vijećnika SDA?

Istražujemo

BETONIRANJE PARKA ZA DJECU: Iza izgradnje poslovnog centra stoje lični interesi vijećnika SDA?

Zemljište na kojem se planira srušiti dječiji park i graditi poslovni objekat, prije 15 godina Općina Centar kupila je od tadašnjeg Ministarstva odbrane FBiH. Platili su ga 220 hiljada maraka.

Iza izgradnje poslovnog centra stoje lični interesi vijećnika SDA?

Nakon što je Žurnal objavio tekst o izgradnji novog poslovnog objekta u Općini Centar na nekadašnjem području Hastahana, pokrenute su brojne diskusije na ovu temu. Raniji navodi da će o izgradnji odlučivati građani, za većinu vijećnika u Općini, ali i za načelnika Nedžada Ajnadžića danas ne znače ništa. Bez njihovog mišljenja učinjen je prvi korak. Donesena je odluka o pristupanju izradi izmjene  i dopune regulacionog plana „Gradski centar Marijin dvor“.


POSLOVNI PROSTORI I JOŠ PONEŠTO

U razgovoru za Žurnal Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar, ne negira naša ranija pisanja o izgradnji poslovnog objekta  na bivšem lokalitetu Hastahana te dodaje:  

„Poslovni objekat trebao bi biti sa tri etaže ispod zemlje ili možda više,s ve zavisi od investicija. A iznad zemlje, veliki plato sa sportskim, kulturnim, ugostiteljskim sadržajima,  sa mobilijarom za veliki park i trg.“

Ajnadžić dalje obrazlaže da će konačnu odluku donijeti Zavod za planiranje, Zavod za izgradnju te ostale nadležne institucije, te u konačnici i građani, kada se bude javno raspravljalo o tome. 

Igor Stojanović, vijećnik SDP-a u OV Centar, upozorava da su skupovi o kojima priča Ajnadžić samo formalnost, a ne glas svih građana tog dijela općine: 

„Načelnik tvrdi da će građani na savjetu Mjesne zajednice  Marijin Dvor -  Crni Vrh nešto odlučiti.  Na te skupove u prosjeku dođe 30 do 50 ljudi, a na tom području živi više od 7 hiljada građana.“ 


FOTO:  Adi Kebo/zurnal.info

ZA MUZEJ - PARA NEMA 

Po trenutnom regulacionom planu, na bivšem lokalitetu Hastahane predviđen je Muzej opsade Sarajeva. Taj projekat nikad nije zaživio zbog nedostatka finansija, pa je sada došao u drugi plan. Opozicija sumnja da iza svega stoje lični interesi, dok načelnik prebacuje odgovornost na Vijeće.

„Po trenutnom regulacionom planu tu je predviđen Muzej opsade Sarajeva.  Mi ne želimo da učetvujemo u  izmjenama  bez valjanih razloga. Ali, koliko su se grčevito SDA kadrovi zalagali za sve ovo, ne bi me čudilo da ima tu nekih njihovih interesa.“  govori za Žurnal Nihad Uk, vijećnik Naše Stranke. 

„Ja nemam ništa protiv i da ostane muzej, ali nikad se nisu pronašla finansijska sredstva. Neka donese konačnu odluku o tome Opštinsko vijeće i ja ću podržati. “ tvrdi Ajnadžić


ZA I PROTIV 

Odluku o izmjeni Regulacionog plana, pored 10 vijećnika SDA, podržala su i tri vijećnika Nezavisnog kluba, koji su na samom početku mandata napustili DF, kao i tri vijećnika SBB-a. Prema onome što tvrde, čini se da neki od njih nisu baš sigurni šta su zapravo podržali. 

„Mi nećemo dozvoliti nikakvu gradnju niti stambenih niti tržnih centara! Mi ćemo samo podržati ono što su nam rekli - dvije donje garaže, a iznad umjetničku galeriju, knjižaru ili muzej.“ – kaže Sulejman Haljevac, vijećnik SBB-a u OV Centar. 

„Naš stav je da to bude jedan reprezentativan prostor, sa trgom i prostorom zelenila, želimo da se uredi taj prostor. Po meni taj prostor mora dobiti ljepši izgled.“ -  navodi Sead Srna vijećnik Nezavisnog bloka. 

„SDA i SBB koaliraju na svim nivoima tako da i ovdje podržavaju jedni druge. Što se tiče Nezavisnog bloka, oni su dobili poziciju predsjedavajuće Karoline Karačić, pa sada podržavaju SDA u njihovim odlukama“ –  objašnjava odnos snaga u OV Centar SDP-ovac Igor Stojanović

Na zemljištu oko kojeg se vrti cijela priča, bilo je inicijativa da se izgradi nova zgrada Vlada Federacije, ali pregovori su propali. Zemljište je kupljeno  prije više od 15 godina, dok je zvanično uknjiženo na Općinu Centar tek u oktobru 2015. godine.

„Općina Centar je to zemljište kupila od Ministarstva odbrane BiH. Ja sam obavio razgovor sa mojim pravobraniocima, to je sve uredno plaćeno“, tvrdi načelnik Općine Centar. 

Izvor Žurnala kaže da je za navedeno zemljište Općina Centar platila tadašnjem Ministarstvu odbrane FBiH 220 hiljada maraka. Ne sumnjamo da je danas ta cijena veća. Podsjetimo, u krugu od 500 metara već se nalaze tri velika poslovna objekta. 

(zurnal.info)