Vlada RS:IZBOR MINISTRA TEGELTIJE: Šta je važnije - premije za mlijeko ili penzije?

Istražujemo

IZBOR MINISTRA TEGELTIJE: Šta je važnije - premije za mlijeko ili penzije?

U Vladi RS su u velikom problemu, jer ako Tegeltija odobri novac za isplatu premija za mlijeko i ostale naknade poljoprivrednicima, neće imati para da isplati penzije sljedeći mjesec

IZBOR MINISTRA TEGELTIJE: Šta je važnije - premije za mlijeko ili penzije?

Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, na čijem čelu je Vladimir Usorac, nedavno je Vladi RS i resornom ministarstvu uputilo pismo tražeći sastanak sa nadležnima kako bi ih upoznali sa teškim stanjem u agraru.

Usorac je taj sastanak zatražio iako je na čelu Udruženja koje od svog osnivanja, 2013. godine, do danas nije registrovano u banjalučkom Osnovnom sudu, zbog čega nema legitimitet da zastupa interese mljekara u Republici Srpskoj. To, opet, otvara pitanje - kako je moguće da Vladimir Usorac zastupa interes mljekara u Republici Srpskoj i da u njihovo ime razgovara sa predstavnicima Vlade? Kao i dilemu – zašto predstavnici Vlade i Ministarstva poljoprivrede RS razgovaraju sa Udruženjem koje nema legitimitet da zastupa mljekare u Republici Srpskoj?
Ili, kako je moguće da ovo Udruženje koristi podsticaje Ministarstva poljoprivrede, a nije registrovano u sudu?!

LAŽNI LIDER I ZAŠTITNIK

Vladimir Usorac se godinama nameće kao lider mljekara u Republici Srpskoj, fingirajući da je beskompromisni zaštitnik njihovih interesa. Notorno je, međutim, da je Usorac osoba bliska vlastima, koji je zbog te bliskosti dobro profitirao.

Iz „Fonda Partner“ Ministarstva poljoprivrede RS Usorcu je odobreno 800.000 KM, što je najveći iznos odobrenog kredita iz Fonda, s obzirom na to da je preostalih 77 poljoprivrednika dobilo u prosjeku od 10.000 do 100.000 KM. Usorac je taj novac uložio u najsavremeniju farmu krava muzara u BiH.

Uprkos tome, Usorac nije dobio od Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina zeleno svjetlo za izvoz mlijeka sa svoje farme u zemlje EU, zbog čega je krajem prošle godine organizovao proteste mljekara koji su blokirali granične prelaze.

U pismu upućenom Vladi, Usorac sada tvrdi kako u Udruženju ne mogu da shvate da resorni ministar Stevo Mirjanić nije uspio da objasni Vladi RS da je proljećna sjetva u aprilu i maju, a ne u avgustu i septembru. Što nije tačno, jer je ministar o svemu dobro upoznao i predsjednicu Vlade i ministra finansija Zorana Tegeltiju.

U čemu je onda kvaka i da li je zaista došlo do sukoba između Usorca i ministra Mirjanića? Naravno da nije i da se radi o klasičnom spinovanju, koje je dogovorio ovaj dvojac.

Prema dobro obaviještenim izvorima iz Vlade RS, Usorac i Mirjanić su dogovorili da Udruženje mljekara RS uputi pismo Vladi kako bi se, bar nakratko, smirile strasti i nezadovoljstvo farmera. Isti izvori još navode da Mirjanić drži Usorca u šaci zbog toga što mljekari zavise od premije Ministarstva od 0.30 KM za ekstra klasu mlijeka, a upravo Usorac ima svaki mjesec, za svaku litru, ekstra klasu, što je nemoguće.
 
Ministar Mirjanić još zna da ima “mućki” u vezi sa premijama i da se mjekarama i Veterinarskom zavodu “Vaso Butozan”, koji kontroliše kvalitet mlijeka, šalju uzorci koji potiču od jedne krave, a podijele se na više desetina uzoraka.

Tako se desi da u jednom zaseoku, na primjer, svi dobijaju 30 pfeninga za esktra klasu mlijeka, a, u stvari, samo jedno ili dva domaćinstva zaista proizvode mlijeko ekstra klase. Iako to ministar Mirjanić zna, svjesno učestvuje u malverzacijama, jer isplaćuje premije, kad za to ima novca, a donedavno ga je bilo.

Kako je novca sve manje, a kako su mljekari Mirjaniću i dalje prioritet, sa Usorcem je dogovoreno da se uputi pismo upozorenja i tako izvrši pritisak na ministra finansija Zorana Tegeltiju, koji odlučuje za koga će i kada odvezati vreću sa parama.

FARMLAND UZIMA 10 PROCENATA

Problem je što je vreća svakim danom sve praznija, tako da se premije za mlijeko ne isplaćuju još od decembra decembra prošle godine. Mjesečno na premiju odlazi oko dva miliona maraka, što znači da se na ime premije za mlijeko od decembra 2014. godine do aprila ove godine duguje najmanje osam miliona maraka. Taj iznos će uskoro biti veći, jer su stigli zahtjevi za premije i za april.

U Vladi RS su u velikom problemu, jer ako Tegeltija odobri novac za isplatu premija za mlijeko i ostale naknade poljoprivrednicima, neće imati para da isplati penzije sljedeći mjesec.

Na ime premija mljekarima i ostalim poljoprivrednicima (zahtjevi za poljoprivrednu mehanizaciju, prerađivačke kapacitete, hladnjače, sušare, drugi dio regresa za merkantilnu pšenicu … ) Ministarstvo poljoprivrede RS duguje oko 21 milion maraka.

“Farmland”, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević (o čijem bogaćenju na račun budžeta RS Žurnal ranije pisao), vuče mjesečno između 150.000 do 200.000 KM za premiju za mlijeko, što je oko deset posto od ukupne sume za premiju za mlijeko.

Nevjerovatno je i to da je jedino “Farmland” dobio cesiju sa Unicredit banke a.d. Banjaluka, koja im je isplatila 459.099 KM na ime premija za oktobar, novembar i decembar prošle godine. Taj novac banka će dobiti nazad kada Agencija za agrarna plaćanja, koja je u sastavu Ministarstva poljoprivrede, obezbjedi novac za premiju. Ova finansijska akrobatika je realizovana na osnovu instrukcije Ministarstva finansija, koju je odobrio Zoran Tegeltija.

U poljoprivredi RS, baš kao i u ostalim segmentima društva, profitiraju samo oni koji su dio vlasti ili imaju veze u vladajućem establišmentu. Ostalima, prijeti propast.

(zurnal.info)