Izbori 2014:IZBORI U LAKTAŠIMA: Šta stoji iza Dodikove "briljantne" pobjede?

Arhiva

IZBORI U LAKTAŠIMA: Šta stoji iza Dodikove "briljantne" pobjede?

Činjenica je da SNSD u Laktašima, iz kojih je politički ponikao i sam Dodik, vlada 17 godina i da u svojim rukama ima sve poluge vlasti i opštu kontrolu nad svim tokovima života u toj opštini

IZBORI U LAKTAŠIMA: Šta stoji iza Dodikove "briljantne" pobjede?

Izbori za načelnika Laktaša okončani su očekivano – pobjednik je Miroslav Kodžoman, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

SNSD je dobio bitku protiv opozicije u Laktašima, ali to ne znači da će biti pobjednik u konačnom okršaju na opštim izborima 12. oktobra. Izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika da se u Laktašima desila “velika i briljantna pobjeda” više je potvrdila njegovu sklonost ka pretjerivanju, nego što je slika pravog stanja stvari. Uz to, glorifikovanjem pobjede SNSD-ovog kandidata, koja je bila više nego očekivana, Dodik nastoji rezultate izbora u Laktašima predstaviti/nametnuti kao trend izjašnjavanja građana 12. oktobra, što nije i ne može biti tačno. Evo i zašto.

Činjenica je da SNSD u Laktašima, iz kojih je politički ponikao i sam Dodik, vlada 17 godina i da u svojim rukama ima sve poluge vlasti i opštu kontrolu nad svim tokovima života u toj opštini. Stoga je sasvim razumljiv strah, koji još uvijek postoji među dobrim dijelom birača na tom prostoru da se ne zamjere glavnom gazdi i gazdinim ljudima, među kojima je ključni igrač Dodikovom kum Budimir Stanković.

Upravo Stanković stoji iza smjene ranijeg SNSD-ovog načelnika Milovana Topolovića i kandidature Kodžomana.
Kako je Žurnal ranije objavio, Topolović u junu ove godine podnio neopozivu ostavku na mjesto načelnika Laktaša, jer je mjesecima bio u nemilosti samog Dodika i Stankovića. Topolović je prethodno upozorio Dodika da on i SNSD ne mogu služiti kao servis grupi laktaških tajkuna, Budimira Stankovića, Milenka Čičića i nekadašnjeg Dodikovog šefa obezbjeđenja Miloša Čubrilovića i da ne mogu pokrivati njihove sumnjive poslove. Umjesto podrške, Topolović je smijenjen sa mjesta predsjednika laktaškog SNSD-a, a onda je Budimir Stanković pokrenuo i inicijativu za opoziv Topolovića.

Drugo, Dodikova tvrdnja da se radi o “velikoj i briljantnoj pobjedi” ne pije vode ako se u obzir uzme podatak da je njegov kandidat osvojio 8.578 glasova ili 55,21 posto, a kandidat opozicionog Saveza za promjene
Vukašin Vojinović 6.634 glasa ili 42,05 posto. (Treći kandidat Srpske napredne stranke Željko Perenčević osvojio je zanemarljivih 426 ili 2,74 posto glasova). U SNSD-u su očekivali ubjedljiviju pobjedu, što razlika od 1994 glasa svakako nije.

Osim toga, opozicija je u odnosu na lokalne izbore 2012. godine neznatno popravila svoj skor u Laktašima, a SNSD je zabilježio mali pad, što se svakako ne može nazvati “velikom i briljantnom pobjedom”. Za očekivati je da u drugim sredinama, pad SNSD na opštim izborima bude još veći.

Izbori za načelnika Laktaša pokazali su još nešto, veliki broj apstinenata, s obzirom da je na birališta u toj opštini izašlo 16.075 birača ili 51,22 odsto od ukupnog broja registrovanih. Za pretpostaviti je da je SNSD mobilisao svu svoju glasačku mašineriju, što treba da bude jasan znak opoziciji da do kraja kampanje treba intezivno da krene u animaciju glasača i ubjedi ih da, ako žele promjene, 12. oktobra moraju da izađu na izbore. Ostanak birača kod kuće na dan izbora povećava izborne šanse vladajuće koalicije i umanjuje mogućnost uspjeha opozicionog bloka.

Ostaje i pitanje psihološkog uticaja izbora u Laktašima na dva suprostavljena bloka. Nema sumnje da će pobjeda u Laktašima uliti vjetar u jedra stranačkoj mašineriji SNSD-a, koja bi, da je ishod bio drugačiji, doživjela potop. Međutim, u SNSD su takođe svjesni da izbori u Laktašima ne mogu i neće biti reper za oktobarske izbore.

S druge strane, da je pobijedila u Laktašima, opozicija bi osvojila džek pot i, nema sumnje, bio to bio čvrst i neoboriv znak da Dodik i SNSD stopostotno gube izbore na svim nivoima. Ako ćemo pošteno, čak ni u opozicionom bloku ni u javnosti RS nije bio očekivan takav rasplet događaja. Laktaši su bili i ostali bastion SNSD-a, ma koliko su njegovi bedemi oslabili, jer je opozicija u Laktašima demonstrirala i jedinstvo i disciplinu i smanjila razliku u odnosu na vladajuću partiju za oko deset procenata.

SNSD je odbranio Laktaše, a opozicija iz ovih izbora treba da izvuče pouke, prije svega da dobro osmisli načine na koji će podstaknuti što više, trenutno neodlučnih birača, da 12. oktobra izađu na izbore. Ti birači mogli bi da budu tas na vagi oktobarskih izbora.

(zurnal.info)