O čemu govorimo :IZJAVE SEDMICE: Muftija je Isus koji se ne skriva od beogradskog Pilata i bošnjačkih Juda
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

IZJAVE SEDMICE: Muftija je Isus koji se ne skriva od beogradskog Pilata i bošnjačkih Juda

Žurnal je za vas izabrao najupečatljivije izjave koje smo čuli u protekloj sedmici. U komentarima možete kandidirati vlastiti izbor

IZJAVE SEDMICE: Muftija je Isus koji se ne skriva od beogradskog Pilata i bošnjačkih Juda
FOTO: bosnjaci.net

21. septembar
Svjetski bošnjački kongres štiti muftiju Muamera Zukorlića


Svjetski bošnjački kongres (SBK) reagirao je u povodu napisa u štampi kojim se, kako se navodi, napada na čast i ugled čestitog muftije sandžačkog Muamera Zukorlića."No, kao ni Isa, a.s., (Isus) muftija sandžački Muamer Zukorlić se ne sakriva, niti bježi od beogradskog Pilata i bošnjačkih Juda. Umjesto da se skriva, Muftija Zukorlić izlazi pred narod i jasno se predstavlja ko je i šta je. Pilat mrzi Bošnjake, okrutan je i pokazuje malo poštovanja prema njihovoj vjeri, naciji, kulturu i slobodi, ali to ne smije javno kazati. On zato ima bošnjačkog Judu, koji je spreman da pogazi svoju i čast svog naroda..."

22. septembar
Čović: Blizu smo dogovora sa SDA


Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, najavljujući sastanak sa strankom SDA, između ostalog je precizirao da su HDZ BiH i SDA bizu dogovora u vezi s presudom „Sejdić-Finci“.


"To znači da HDZ ima svoja dva prijedloga što se tiče izbora članova Predsjedništva i s njima će doći u Sarajevo. Koliko sam razumio, SDA ostaje pri onom svom prijedlogu koji je na različite načine komentiran. Vjerujem da je iskristalizirano šta govori jedna, a šta druga stranka. Vjerujem da ćemo se iza toga lakše dogovoriti, da više ne bude nesporazuma da smo nešto dogovorili o čemu nismo razgovarali."

23. septembar
Alternativni klub Trebinje: Vučurević ne želi spomen-obilježje Srđanu Aleksiću


Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, napao je aktiviste Alternativnog kluba koji su od njega tražili odobrenje za izgradnju spomen-obilježja Srđanu Aleksiću.


"Pozivamo u pomoć sve one koji cijene lik i dijelo Srđana Aleksica da izvrše pritisak na trebinjskog gradonačelnika, kako bi smo polovinom oktobra u tom gradu imali prvo spomen-obilježje Srđanu Aleksiću."

24. septembar
Goran Mutabdžija: Za djecu u Konjević polju neće biti obezbijeđena nacionalna grupa predmeta


"Obezbjeđenje nacionalne grupe predmeta uslovljeno je podnošenjem zahtjeva roditelja i brojem od 18 i više učenika u razredu, kako je propisano zakonom. U Konjević polju broj učenika u razredu od prvog do petog razreda kreće se od 7 do 11, zbog čega nacionalna grupa predmeta postoji samo za razrede od 6 do 9 razreda osnovne škole."

25. septembar
Simić: Stopa nezaposlenosti madih u BiH opasno bllizu 60 posto


Član delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Krstan Simić obratio se učesnicima Odbora za ekonomske poslove Centralnoevropske inicijative u okviru godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine CEI-a u Budimpešti.


"Sistem im sve teže i sve manje pomaže. Rastući je broj članica Evropske unije u kojima je stopa nezaposlenosti mladih prešla 30 posto, u pojedinim od njih čak i 40 posto (Španija, Grčka), a šta reći za zemlje iz našeg regiona i posebno za BiH, gdje je stopa nezaposlenosti mladih sve bliža 60 posto?"

26. septembar
Praštalo: Domaći lideri ne žele iskreno da BiH uskoro bude u EU


Povodom  sastanka na visokom nivou 1. oktobra u Briselu  predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, kazao je da su do sada domaći političari iznevjerili sva očekivanja, kako građana ove zemlje, tako i evropskih partnera.


"I dalje smatram da domaći lideri, političari barem veći dio njih, iskreno ne želi skoro priključenje BiH u EU jer su uplašeni da, prihvaćanjem i izvršenjem neophodnih reformi da bi se određena poglavlja u pregovorima s EU, prije svega pravosuđe, kriminal i korupcija, mogla zatvoriti, a slično Ivi  Sanaderu, nekadašnjem premijeru Hrvatske, završiti u zatvoru u narednom periodu. Jednako tako iskustvo zemalja koje su prošle put priključenja u EU jasno pokazuje da stranke i političari koji su proveli teške i bolne reforme nisu dobro prošli kod glasača nakon toga, a domaći političari ipak najviše vole vlast i neće je se tek tako, posebno ne dobrovoljno, odreći u korist interesa svojih građana."

27. septembar
Nikšić: Ne znam ko je direktor "Bosnalijeka"


Gostujući u emisiji "Intervju" Radija Bosne i Hercegovine/BH Radija 1, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da ne zna ko je direktor "Bosnalijeka"


"To bi se po meni znalo vrlo jasno da nije bilo te odluke suda jer Komisija za vrijedonosne papire upravo na intervenciju Vlade, odnosno na našu prijavu, nije priznala Skupštinu dioničara na kojoj je evidentno bilo, i čime se bavi u ovom trenutku kantonalno Tužilaštvo, da su pojedine punomoći dioničara praktično falsifikovani i da su pojedine punomoći zloupotrebljene i nije priznala rezultate te Skupštine."

28. septembar
Rešid Hafizović: Nemjerljiva je uloga Mustafe Cerića u dijeljenju i zavađanju Bošnjaka


Rešid Hafizović, profesor Fakulteta islamskih nauka, u intervjuu za “Oslobođenje” govorio je, između ostalog, i o bivšem reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću.


"Dovoljno je samo reći da je učinio sve, zarad bolesne sujete i neviđene posesivnosti njegove osobe, da Bošnjake i njihovu cjelokupnu baštinu svede na privatnu prćiju i sa razine državotvornog naroda svede ih na vjersku skupinu. Nemjerljiva je njegova uloga u dijeljenju i zavađanju Bošnjaka."

(zurnal.info)