Epilog priče o prosvjetnoj mafiji:Između pobunjenika i direktora vlada neobična idila

Istražujemo

Između pobunjenika i direktora vlada neobična idila

Između pobunjenika i direktora vlada neobična idila

Nakon serijala Žurnalovih tekstova o navodnoj prosvjetnoj mafiji u Živinicama, nakon teških riječi naših sagovornika, lavine međusobnih vrijeđanja, prijetnji sudskim tužbama, pola godina kasnije među akterima naših priča vlada prijateljska idila?!

ŠTA ZNAČI ŠUTNJA?

Kaže nam Sanel Mumić, mladi profesor bosanskog jezika iz Živinica, da su naši sagovornici u međuvremenu uglavnom osigurali povremene angažmane po tamošnjim osnovnim i srednjim školama. A misli na svoje mlade kolegice, također profesorice bosanskog jezika, Nihadu Šljivić, Almu Šahbegović, Subhiju Aščić ali i Senadu Muratović, diplomiranu žurnalisticu koja je sa tamošnjim upravama škola i resornim kantonalnim ministarstvom vodila bitku zbog novih pravila po kojima više ne može predavati vjeronauku.

grupna_copy- Ja predajem latinski jezik u Gimnaziji Živinice. Doduše, pola norme, ali... Jeste da nisam za to stručan, ali pošto nema tih kadrova... kaže Mumić za Žurnal.

Od prošlog ljeta, kaže, s kolegicama više ništa nije pokretao u vezi "pobune" protiv direktora tamošnjih škola koju su najavili. Iako su obećali kada smo u centru Živinica razgovarali s njima, nikada protiv korumpiranih direktora nisu poslali prijavu MUP-u Tuzlanskog kantona.

- Sve je nekako stalo. Nismo posebno razgovarali o tome. Nekako smo se "zabavili" oko konkursa, svojih poslova..., kaže Mumić.

I direktor Osnovne Škole Gračanica, Aljo Salihović, odustao je od tužbe protiv Nihade Šljivić, bivše uposlenice njegove škole, nakon šokantne priče koju je iznijela za Žurnal Plaćala sam hiljadu maraka da bih radila.

Pola godine kasnije nema onih "varnica" koje su sijevale iz svake riječi koju je Salihović ljetos izrekao za Žurnal tokom razgovora s autoricom teksta, u jednom od Živiničkih restorana, uz prisustvo dvojice kolega Šahima Umihanića i Esada Bajrića, direktora osnovnih škola Bašigovci, odnosno Dubrave.

nihadasljivic- Rekli su mi u MUP-u da u mojoj prijavi protiv Nihade nisu našli elemenata da bilo šta šalju tužilaštvu i da se u takvim slučajevima podnosi privatna tužba. Pravo da vam kažem, nisam nikakvu tužbu podnosio. Ja imam dvoje djece o kojima brinem. Imam ja drugih obaveza. Ko će sad hodati po sudovima?

Salihovićeva priča nam samo upotpunjuje skoro složen mozaik o tome šta se događa u Živinicama nakon pomenutih tekstova i zašto se "prašina naprasno slegla". Niko nikoga i nizašta više ne optužuje.

- Nihada je išla u MUP i valjda rekla da ono u tekstu ona nije tako izjavila, šta li. Ne znam, kaže Salihović.

Nihada Šljivić, opet, za Žurnal je samo kratko kazala da nikada nije išla u MUP. Pa se ispravlja, kaže, ne želi da razgovara više o toj temi.

- Ja samo hoću da se odmorim od svega. Neću uopće o tome da razgovaram, pogotovo ne telefonom. Ja sam bila pod velikim pritiskom nakon onog teksta, kaže Šljivić.

- Ja nikad nisam rekla da ste vi nešto pogrešno prenijeli, samo sam mislila da ćemo u tekstu svi "ići zajedno" a ne onako prvo ja...Što ste mene izdvajali? Pa onaj naslov...

A, u naslovu je samo prenesena Šljivićkina izjava koju smo tada citirali. I uz to, Šljivićkin, kao i poteze njenih kolega, smatrali iznimno hrabrim, i za naše prostore primjernim pokušajem mladih osoba da se javno pobune protiv korupcije, nepotizma, laži...

UKLETI DOPIS U Ministarstvu tri puta "izgubili" Žurnalov upit

nadjaU septembru 2011. godine Ministarstvo obrazovanja TK, odnosno ministricu Nađu Avdibašić Vukadinović pitali smo da li je i da li će uopće reagirati na teške optužbe Žurnalovih sagovornika u tekstovima o zapošljavanju prosvjetnih radnika u živiničkim školama. Nije vrijedilo ni pozivanje na Zakon o slobodi pristupa informacijama. Pa smo imali "razumijevanja za službenicu koja nas je zamolila da je razumijemo jer je tek počela da radi taj posao"...Nakon izvjesnog vremena, umjesto odgovora obavještavaju nas da je prvobitni dopis izgubljen! Ponovo šaljemo faksom formular predviđen za pitanja. Pa, opet čekanje...Potom, iz kabineta ministrice mole da ponovo pošaljemo dopis!!!? Prethodni im nikada nije stigao. Negdje se zagubio. Šaljemo. Čekamo. Zovemo ponovo i ponovo...Na naš telefonski poziv 9. januara, (sad je već 2012. godina) službenica Eldina Čustović ( sad ima oko pola godine iskustva na tom radnom mjestu), nakon provjere u kojoj je fazi odgovor, zove nas i kaže:

- bit će odgovor veoma brzo. Ministrica je bila na godišnjem odmoru, eto danas je došla pa bit će odgovor veoma brzo.

Dobro. Čekat ćemo.

 

Raniji tekstovi Žurnala o prosvjetnoj mafiji u Živinicama:

Direktori trguju radnim mjestima u živiničkim školama

Dabogda se razbolili!

(zurnal.info)