Olimpijski centar Jahorina:Iznamljivanje vozila plaćeno 235 hiljada maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Olimpijski centar Jahorina: Iznamljivanje vozila plaćeno 235 hiljada maraka

Olimpijski centar „Jahorina“ je višestruki šampion u svim disciplinama trošenja javnog novca putem javnih nabavki, koje su, u većini slučajeva, veoma sporne u pogledu striktne primjene Zakona o javnim nabavkama

Iznamljivanje vozila plaćeno 235 hiljada maraka

 

Ne postoji javna nabavka, a da je vodeći ljudi OC „Jahorina“ nisu zloupotrijebili i na njoj uzeli novac, bilo da je riječ o izgradnji šestosjeda, gondola, pokretnih traka…. Razlika je jedino u količini izvučenog novca.

Pitanje je i da li su određene javne nabavke samo formalno sprovedene, a da masno plaćene usluge ili robe nikada nisu zaista isporučene OC „Jahorina“. Gotovo nemoguće je provjeriti da li su te javne nabavke bile fiktivne da bi se samo izvukle pare ili su realizovane u minimumu da bi dobar dio novca otišao na privatne račune.

Potvrđuju to tri ugovora, koja je potpisao direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnajić, iz kojih nije moguće zaključiti da li je ova kompanija od određenih auto - kuća za svoje potrebe iznajmila jedno ili više vozila, jer se riječ „vozilo“ u svim tim ugovorima pominje i u jednini i u množini, bez ijedne jedine brojke o tome koliko je automobila iznajmljeno. Za sva tri ugovora je karakteristično da su te auto - kuće bile jedini ponuđači, kao i to da nijedan od ponuđača nije prisustvovao otvaranju ponuda, što ukazuje na to da su znali da će dobiti posao. Također, ni u jednom od ta tri ugovora se ne pominje marka vozila ili vozila (u množini), koja se iznajmljuje/u OC „Jahorina“. Kada se pogledaju cijene iznajmljivanja vozila, bilo jednog ili više njih, može se slobodno reći da je na Jahorini izgrađena auto strada, a ne ski staza.

 

Slučaj prvi:

 

OC „Jahorina“ je 27.02.2019. godine donio odluku o zaključivanju ugovora sa firmom „Auto Nuić“ d.o.o. iz Mostara „za nabavku usluga iznajmljivanja putničkog vozila“. Za ovu uslugu, iznajmljivanja putničkog vozila (doslovno napisamo u jednini), mostarskoj firmi je isplaćeno 95.000 konvertibilin maraka, bez uračunatog PDV-a. U objavljenom tenderu navedeno je da je riječ o „motornom vozilu za prevoz manje od deset putnika“.

 

auto nuic 1

 

 

Slučaj drugi:

 

OC „Jahorina“ je 12.11.2019. godine donio odluku da zaključi ugovor sa firmom „Braća Đukić“ d.o.o.  za iznamljivanje motornih vozila u vrijednosti od 70.560 konvertibilnih maraka (bez PDV). U odluci se ne navodi koliko se vozila iznajmljuje niti na koji period.

 

braća đukic 1

 

Slučaj treći:

 

Isti dan kada je donesena odluka o zaključivanju ugovora sa firmom „Braća Đukić“, OC „Jahorina“, odlučio je da sa beogradskom firmom „Moscow auto“ d.o.o. potpiše ugovor o „iznajmljivanju putničkog vozila“, vrijedan cijelih 70.000 konvertibilnih maraka, bez PDV-a.

 

moscow auto 1

 

Samo na ova tri ugovora za iznajmljivanje vozila, bez jasnih podataka o tome o koliko vozila je riječ i na koji period su rentirana, OC „Jahorna“ potrošila je 235.650 konvertibilnih maraka, bez uračunatog PDV-a. Čista računica govori da su za taj iznos mogli da kupe nekoliko vozila, koja će biti u trajnom vlasništvu OC „Jahorina“. Potvrđuje to i činjenica da je OC „Jahorina“  u februaru 2019. godine od sarajevske firme „Porshe leasing“ kupila tri putnička vozila koje je platila ukupno 138.441,01 KM.

Ni u ovom slučaju se ne navodi koja su vozila kupljena, ali, ako pretpostavimo da je nabavka bila potpuno uredna, znači da je za novac koji je plaćen za rentiranje vozila od pomenute tri firme, ukupno 235.650 KM, OC „Jahorina“ mogla nabaviti najmanje pet vozila.

Rukovodstvo OC „Jahorina“ očigledno radi šta hoće i kako hoće, troši javni novac, a nikome ne polažu račune. Možda je direktor OC „Jahorina“ Dejan Ljevnajić pretvorio Jahorinu o tom zimsku destinaciju, ali je pitanje cijene po kojoj je to učinio. Kada se sagledaju sve javne nabavke, ta cifra u velikoj mjeri premašuje stvarnu vrijednost radova, roba i usluga koje su platili.

 

(zurnal.info)