ANALIZA PLANOVA JAVNIH NABAVKI (2):Javni novac se troši bez javno objavljenih planskih dokumenata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ANALIZA PLANOVA JAVNIH NABAVKI (2): Javni novac se troši bez javno objavljenih planskih dokumenata

U drugom tekstu u vezi s problemima planiranja javnih nabavki, portal PratimoTendere izdvaja primjere gdje se planski dokumenti objavljuju tek nakon što se novac potroši, gdje se planovi objavljuju tek nakon naših upita ili gdje planski dokumenti nikada nisu objavljeni, a javni novac se troši, piše portal pratimotendere.ba

Javni novac se troši bez javno objavljenih planskih dokumenata
pratimotendere.ba

Usvojene izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH direktno su se odnosile i na prvi korak u procesu provođenja javnih nabavki. Konkretno, prema važećim odredbama, svi ugovorni organi moraju imati objavljen plan javnih nabavki na zvaničnom Portalu javnih nabavki, a ne samo na njihovoj internet stranici, što je ranije bio slučaj.

Osim toga, promijenjeno je i to da se sada moraju planirati i direktni sporazumi, kao i to da je rok za objavljivanje planskih dokumenata skraćen na jedan mjesec od usvajanja finansijskih dokumenata. U međuvremenu, ugovorni organi dužni su usvojiti i objaviti privremeni plan nabavki.

U suštini, niti jedan postupak javne nabavke ne bi se smio pokrenuti ako ranije nije objavljen bilo kakav planski dokument ili posebna odluka, pod pretpostavkom da u tom planu postoji predmetna nabavka.

Portal PratimoTendere, u sklopu redovnog monitoringa, provjerava i ovaj segment u procesu provođenja javnih nabavki. Podsjetimo, u prethodnom tekstu predstavili smo podatke za 190 ugovornih organa, a rezultati su pokazali da približno svaki treći ugovorni organ ima određenih problema kada je riječ o planiranju javnih nabavki u 2023. godini.

Od 190 ugovornih organa, skoro trećina ima problema s planiranjem tenderaANALIZA PLANOVA JAVNIH NABAVKI (1)Od 190 ugovornih organa, skoro trećina ima problema s planiranjem tendera

Sada predstavljamo podatke za još 190 ugovornih organa. Zbirni rezultati su nešto bolji, a oni pokazuju kako otprilike 20% ugovornih organa ima određenih problema kada je riječ o planiranju javnih nabavki, odnosno u roku od 30 dana od početka godine nije objavljen plan javnih nabavki ili privremeni plan javnih nabavki na zvaničnom Portalu javnih nabavki.

Naravno, portal PratimoTendere kontaktirao je nekoliko ugovornih organa za koje je monitoringom utvrđeno da nemaju u zakonskom roku objavljen plan javnih nabavki.

Krenimo od Direkcije za evropske integracije. Ovaj ugovorni organ posljednjeg dana marta objavljuje privremeni plan nabavki za period od početka godine do kraja marta. Dakle, tek nakon što je objavljen jedan broj tendera, te nakon što je zaključeno više direktnih sporazuma, odnosno nakon što je potrošen novac, Direkcija je objavila privremeni plan nabavki.

„Za sve postupke javnih nabavki, koji su pokrenuti u periodu privremenog finansiranja, Direkcija, kao ugovorni organ, je donijela posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke“, odgovoreno je portalu PratimoTendere.

Ekipa portala PratimoTendere nije pronašla te posebne odluke. Međutim, iz Direkcije ističu da je sve urađeno „po zakonu“, da je Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, iz kojeg se Direkcija finansira, usvojen 30. marta 2023. godine, te da je krajnji rok za objavu plana nabavki na Portalu javnih nabavki za sve državne institucije do 30. aprila 2023. godine.

No, ono što ipak treba naglasiti da se i privremeni plan mogao i trebao usvojiti prije objavljivanja tendera i zaključivanja ugovora, te da je trebao postojati privremeni plan i za mjesec april, odnosno do dana usvajanja plana nabavki.

Dalje, opet smo zabilježili nekoliko slučajeva gdje su planovi nabavki objavljeni tek nakon poslanih upita. Jedan od takvih primjera je i Gerontološki centar Banja Luka. Konkretno, e-mail upit na njihovu adresu je poslan 10. aprila, a planski dokument objavljen je 13. aprila, istog dana kada nam je i odgovoreno.

Očekivano i nezakonito, i ovaj ugovorni organ je prije same objave plana raspisao više tendera, te zaključio više direktnih sporazuma. U odgovoru portalu PratimoTendere, iz Gerontološkog centra Banja Luka su nam rekli kako je plan usvojen još 24. januara. No, nejasno je kako je usvojen prije usvajanja budžeta?!

„Plan nabavki je usvojen 24. januara 2023. godine od strane Upravnog odbora našeg Centra. Javno je objavljen na internetskoj stranici našeg Centra, a na Portalu se nalazio u pripremnoj fazi. S obzirom na to da smo institucija čiji je osnivač Vlada, budžet za ovu godinu je usvojen na današnjoj sjednici Vlade (13. april, op.a) tako da smo kreirali Plan javnih nabavki na portalu s današnjim datumom usvajanja“, odgovoreno nam je.

Iz Kazneno-popravnog zavoda Bijeljina rečeno nam je da je 16. januara 2023. godine donesena Odluku o usvajanju Plana nabavki za 2023. godinu, da je objavljena na njihovoj zvaničnoj internet stranici, te da je dostupna i na Portalu javnih nabavki.

Međutim, javno dostupni podaci govore da je planski dokument objavljen tek 13. aprila, dakle nakon našeg upita. Podsjetimo da to što je planski dokument objavljen na njihovoj zvaničnoj internet stranici ne znači mnogo, jer se prema važećem zakonu planski dokumenti sada objavljuju na Portalu javnih nabavki.

Zanimljiv primjer dolazi nam iz RMU Breza. Zvanični podaci govore da je planski dokument objavljen tek 3. aprila, no iz njihovog odgovora jasno je da u ovom slučaju riječ o tehničkoj greški.

Naime, 6. februara je donesena Odluka o usvajanju Plana nabavki za 2023. godinu, te su po donošenju planskog dokumenta pokrenuti određeni postupci javnih nabavki. No, kako nam je pojašnjeno, planski dokument je „obrisan greškom od strane uposlenika Elektroprivrede BiH“, nakon čega se pristupilo ponovnom unosu podataka.

Iz Zavoda za javno zdravstvo HBŽ je odgovoreno kako je usvojen planski dokument, te da će biti objavljen na Portalu javnih nabavki. Do kompletiranja teksta to nije urađeno.

Portal PratimoTendere poslao je upite na još adresa, ali odgovore nismo dobili. Evo nekoliko primjera:

Opština Foča nema javno objavljen planski dokument. Uprkos tome, zaključili su više ugovora i raspisali više tendera

Elektro-Bijeljina također nema javno objavljen planski dokument, ali je zaključeno više ugovora i raspisano više tendera

Nacionalni park Sutjeska do kompletiranja teksta nije objavio planski dokument na Portalu javnih nabavki...

(zurnal.info)