BH novinari:Javni protest Miloradu Dodiku zbog direktnih prijetnji Siniši Vukeliću
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

BH novinari: Javni protest Miloradu Dodiku zbog direktnih prijetnji Siniši Vukeliću

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom direktnih prijetnji Siniši Vukeliću, članu UO BH novinara i predsjedniku BHN Kluba novinara Banja Luka, te vrijeđanju stotine novinara koji se protive kriminalizaciji klevete nazvavši ih „spodobama“.

Javni protest Miloradu Dodiku zbog direktnih prijetnji Siniši Vukeliću
Milorad Dodik

Milorad Dodik je na press konferenciji održanoj u Banjoj Luci, na neprimjeren i prijeteći način komentarisao legitimnu borbu novinara i medija protiv kriminalizacije klevete i nacrta izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske, te najavio rigorozne mjere protiv NVO sektora i udruženja koja se finansiraju donatorskim sredstvima.

Dodik je pojasnio  kako “SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD“, te najavio da će Republika Srpska preuzeti istu terminologiju i da će  „umjesto SAD pisati Republika Srpska“. Naglasio je da zakon u pripremi podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja NVO sektora.

– Stavićemo na dnevni red i ovaj zakon koji ide o izmjenama Krivičnog zakonika. Mislim da oni koji su prekrndašili u tome, da stvaraju jednu nepovoljnu atmosferu, žele da nametnu i da sebe odbrane kao što je onaj Vukelić i neke druge spodobe koje ovdje godinama lažu, petljaju, nameću ljudima, reketiraju, ne znam ni ja šta čine, sada žele da novinarsku zajednicu skupe za sebe. Kako bi je navodno zaštitili. To nema nikakve veze sa tim – rekao je Dodik direktno upućujući uvredu uredniku portala capital.ba Siniši Vukeliću ali i drugim novinarima koji kritički pišu o svim dešavanjima i ne veličajući njegov lik i djelo.

Upravni odbor BH novinara upozorava da ovakve najave predsjednika Republike Srpske predstavljaju novi udar na slobodu izražavanja i slobodu udruživanja kroz nedopustive pokušaje ograničavanja rada nevladinog sektora.

"Nijedan novinar nije koristio ovakav riječnik i uvrede za Milorada Dodika koje on protiv njih upotrebljava više od 16 godina. Spodobama nazvati stotine novinara koji su protiv kriminalizacije klevete, jasno pokazuje šta njegov cilj", napisao je na svom twiter profilu Vukelić.

Nakon što su medijska zajednica, pravni eksperti i međunarodne organizacije kritikovale najavljene izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske, kojima se kleveta nastoji kriminalizovati, a građani i novinari kažnjavati drakonskim novčanim kaznama i do 100.000 KM, Milorad Dodik je očigledno odlučio otići i korak dalje u demonstraciji vladavine sile u Republici Srpskoj, koja sve više počinje da nalikuje diktatorskim sistemima.

Govoreći o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje se odnose na kriminalizaciju klevete, predsjednik RS je izjavio da „postoje pojedinci koji žele da za sebe kupe novinarsku zajednicu da bi je navodno zaštitili“ i pitao „gdje su bili ti slobodni novinari“ kada je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametao dopune Krivičnog zakonika BiH kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločina.

Evidentno je da Milorad Dodik i oni koji ga podržavaju žele ućutkati nezavisno, istraživačko, slobodno novinarstvo po svaku cijenu, ali i predstavnike nevladinog sektora koji istražuju i analiziraju poteze vladajućih struktura, između ostalog i kroz razotkrivanje brojnih korupcijskih afera i netransparentno trošenje milionskih iznosa budžetskog novca, te da su u tim namjerama i više nego odlučni“, saopšteno je iz ovog udruženja.

Upravni odbor BH novinara još jedanput poziva cjelokupnu medijsku zajednicu i sve relevantne domaće i međunarodne organizacije da odlučno podignu svoj glas u borbi protiv medijskog mraka koji prijeti Republici Srpskoj.

(zurnal.info)