Protesti na međuentitetskoj liniji:Jeftina manipulacija građanima

Novosti

Protesti na međuentitetskoj liniji: Jeftina manipulacija građanima

Protesti podrške predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku održani su u nekoliko mjesta na međuentitetskoj liniji. Poručeno je kako je riječ o "direktnom udaru na srpstvo preko Drine". Protestima su prisustvovale mahom pristalice vladajućeg SNSD-a, a podršku Dodiku dale su mu i njegove stranačke kolege.

Jeftina manipulacija građanima
Foto: zurnal.info

Nakon što je nedavno pristalicama Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, iz sigurnosnih razloga zabranjen skup ispred zgrade Tužilaštva BiH, danas je s početkom u 18 sati na nekoliko mjesta u Bosni i Hercegovini, na entitetskoj liniji, organiziran protest.

Prethodno su propagandnim, promotivnim spotom pod nazivom „Granica postoji“, građani pozvani da izađu na ovaj vid protesta. U samom spotu istaknuto je kako „u Sarajevu nema mjesta za Srbe ni onda kada žele da prošetaju“.

Novinari Žurnala bili su na skupu u Istočnom Sarajevu. Okupilo se nekoliko stotina građana, mahom pristalica SNSD-a, a poručeno je kako se primarno traži povlačenje optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Okupljenima se obratio Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH. Kazao je kako, pod utjecajem politike, nije dozvoljen skup ispred Tužilaštva BiH, a optužnicu protiv Dodika i Lukića ocijenio je „direktnim udarom na srpstvo preko Drine“.

„Republika Srpska je jedini garant da se ne može ponoviti 1941. godina“, istakao je on.

Podsjetimo, protesti ispred zgrade Tužilaštva BiH prvobitno su bili zakazani zbog nezadovoljstva Dodikovih pristalica jer je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, a zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika, odnosno izglasanog zakona da se te odluke ne provode. Trenutno se čeka odluka o potvrđivanju optužnice, koja je nedavno vraćena na doradu.

Skupu u Istočnom Sarajevu prisustvovali su, između ostalih, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, premijer Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Višković se opet obrušio na visokog predstavnika Christiana Schmidta, te je poručio kako stranci nisu potrebni:

„Mi najbolje znamo kako treba ovdje da živimo i mislim da poslije 30 godina od nesretnog rata koji se ovdje dešavao, da brigu za ovu zemlju trebaju preuzeti legalno izabrani zvaničnici u ovoj zemlji. Strancima treba da se zahvalimo, neka idu svojoj kući, neka uređuju ono što trebaju u svojoj zemlji. Ne možete ovdje doći i reći ja sam od danas ovdje zakon. Onda se postavlja pitanje čemu izbori u ovoj zemlji. Ovo je udar na cijelu BiH, ne samo na Republiku Srpsku. Ovo je udar na inteligenciju.”

Na skupu su dominirale poruke podrške Miloradu Dodiku, ali i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Okupljeni su mahali zastavama Republike Srpske, Rusije, a neki od učesnika su nosili majice s porukama zloglasne grupe Wagner. Skup je trajao koliko je bilo i najavljeno – oko 30 minuta – a za to vrijeme saobraćaj je bio obustavljen.

Skup su osiguravale policijske snage MUP-a Republike Srpske, dok su u blizini bile i policijske snage MUP-a Kantona Sarajevo.

Recimo i to da su prema medijskim izvještajima slični skupovi održani i u drugim mjestima koja se nalaze na entitetskoj liniji – Doboj, Lopare, Bišina…

Ovim skupovima prethodio je manji kontraskup koji je organiziran u blizini džamije kralja Fahda u Sarajevu. Organizator je bio Sanin Musa, a iako je prvobitno bilo planirano da se održi mirna šetnja prema entitetskoj liniji na Dobrinji, MUP Kantona Sarajevo je to zabranio.

„Sprečavanje njihovog dolaska u grad Sarajevo je velika pobjeda za nas patriote države BiH. Našim pritiskom MUP KS je spriječio njihov dolazak. (…) Igrokaz se nastavlja, pa danas imamo proteste na tzv. međuentitetskoj liniji. To je plan B Milorada Dodika i njegovih pudlica, odnosno izvođača radova. (…) Šta mi ovim želimo danas poručiti? Da nismo umrli, da u ovom narodu ima živih, spremnih da se bore i brane državu BiH, da nismo repa bez korijena i da se ovaj narod i ova država više ne mogu ponižavati. Dakle, pokazujemo odlučnost i spremnost, ima nas dovoljno i bit će nas“, rekao je Musa.

Održavanje skupova na entitetskoj liniji ranije danas osudio je visoki predstavnik Christian Schimdt, ocijenivši da je riječ o manipulaciji građanima:

„Visoki predstavnik Christian Schmidt smatra da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji razgraničenja organizirati političke događaje koji podstiču na podjele. Međuentitetska linija razgraničenja nije granica između Republike Srpske i Federacije BiH nego isključivo administrativna linija. 

Sloboda kretanja između dva entiteta mora biti osigurana u svakom trenutku.

Svi pokušaji da se međuentitetska linija razgraničenja prikaže kao linija razdvajanja BiH predstavljaju jeftinu manipulaciju građanima.“

(zurnal.info)