Sefke Records:Joe Strummer: Punk Rock Warlord
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Joe Strummer: Punk Rock Warlord

Joe Strummer: Punk Rock Warlord

Da je sreće, Joe Strummer bi ovih dana odmarao od proslave svog šezdesetog rođendana. Na žalost, definitivno je isključio pojačalo 22. decembra 2002. godine.

Svijet mu je ipak pripremio slavlje, glumica Julie Delpy dovršava igrani film o njegovom životu, u Britaniji je dobio vlastiti festival, specijalistički muzički magazini posvećuju mu naslovnice.

...

Rođen je u Ankari, 21. avgusta 1952. godine. Živio je od tada sto života, najmanje. Svirao je u jednom od najboljih bendova u istoriji muzike, napisao dovoljno dobrih pjesama za bar pola memorije prosječnog mp3 playera, glumio u filmovima Alexa Coxa, Aki Kaurismakija i Jima Jarmusha, zamijenio je Shanea McGowana u Poguesima, dijelio miksetu s Lee Scratch Perryjem, angažirao se u Anti Naci Ligi i pokretu Rock protiv rasizma, a nije ni nas zaboravio kad nam je najteže bilo - 16. aprila 1994, s bendom Dirty Pictures svirao je u Pragu, na humanitarnom koncertu posvećenom bosanskim žrtvama.

...

Postoje razne teorije o snazi i položaju Joe Strummera na punk ratištu. Razlika između njegovog benda i Sex Pistolsa, najkraće rečeno, slična je razlici između Stonesa i Beatlesa, a sličnosti između njega i Rottena mogu se uporediti s porodičnim odnosima Anakina i Dartha Vadera. Strummera je zanimala politika, ali i konkretan društveni angažman. Izgleda da je to nerviralo punkerske razmažene destruktivce koji su dan kada je Clash potpisao ugovor s izdavačkom kompanijom CBS nazvali Danom kada je umro punk, a članove Clasha izdajnicima originalne ideje. Da sam dobio samo marku svaki put kada neki ljuti mladić objavi smrt punka, Bill Gates bi me molio da mu budem žirant. Joe Strummer nije bio izdajnik, naprotiv, bio je punk rock warlord, kako je sam sebe ironično nazvao u jednom intervjuu.

Pridružujemo se obilježavanju Strummerovog 60. rođendana. Slavljenik nije mogao doći iz opravdanih razloga, al mi ćemo se ipak proveseliti bez njega. Biće mu drago kad čuje, sigurno. Puštaćemo samo izabrane pjesme s njegovih solističkih albuma.

 

(zurnal.info)