SJeDNICA NARODNE SKUPŠTINE RS:Još jedan Dodikov igrokaz za spašavanje vlastite političke pozicije

Istražujemo

SJeDNICA NARODNE SKUPŠTINE RS: Još jedan Dodikov igrokaz za spašavanje vlastite političke pozicije

Licemjerno je zvučalo Dodikovo busanje u prsa da „neće odustati, ma kako se to odrazilo na njega“. Posebno kada ga nakon toga izgovori: „Ako vidim da RS ima problem, ja ću pitati narod na referendumu šta i kako dalje“. Tumarao je Dodik u svom obraćanju između samostalnosti RS i teritorijalnog integriteta BiH, pokušavajući Šmita da centrira kao ključnu figuru koja je „zabola nož u leđa“ u BiH.

Još jedan Dodikov igrokaz za spašavanje vlastite političke pozicije
NS RS

Milorad Dodik danas da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske sat vremena govorio o svemu i svačemu - od Arapskog proljeća, Majdanu u Ukrajini, SAD-u, Velikoj  Britaniji i Njemačkoj kao kolonizatorima i uzurpatorima, koji zajedničkim snagama žele da unište ustavni poredak u BiH, hibridnom ratu protiv Srba, ne samo u RS, već i u Srbiji…, ali je suština njegovog obraćanja sažeta samo u jednom – pokušaju da u igri koju je zaigrao spasi svoju "političku kožu".

Na kraju svog izlaganja, Dodik je predložio niz zaključaka, koji bi, smatra on, omogućili da se „relaksira“ politička situacija u BiH i da zemlja, u novom zamahu, nastavi evropski put. Za početak, predložio je da međunarodna zajednica u roku od sedam dana povuče sve odluke koje je donio visoki predstavnik Kristijan Šmit.

„Predlažem da pokušamo relaksirati situaciju u BiH na sljedeći način - da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od sedam dana“, rekao je Dodik.

Ako se to ne uradi, nastavio je, plan je da predstavnici RS zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH, koja bi Šmitove odluke proglasila „nedozvoljenim i ništavnim“. Pride, Dodik traži da se organima BiH zabrani primjena Šmitovih odluka, a da se sajt OHR-a proglasi neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objavljivanja akata?!! Tu nije kraj Dodikovih želja. Prema njegovim riječima, Parlament BiH bi trebalo da zabrani Službenom listu BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

Parlamentarna skupština BiH, traži Dodik, treba da bude jedino mesto koje može donositi zakone na nivou BiH, a kao akt „dobre volje“ predložio je da se utvrdi brzi put približavanja EU, da se donese deklaracija kojom će se potvrditi teritorijalni integritet BiH, sa političkom strukturom definisanom Ustavom BiH.

Dodik je spreman i da Parlament BiH usvoji Izborni zakon BiH, sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primjenjena već na sljedećim izborima, ali pod uslovom da se razvlasti Centralna izborna komisija BiH (CIK), koju je nazvao „paradržavnim institutom“.

Svoje izlaganje je garnirao i pričom o državnim neprijateljima BiH, u koje ubraja  Šmita, te američkog, britanskog i njemačkog ambasadora u BiH, tražeći da im se zabrani djelovanje u BiH i da se „izbace“ iz zemlje. Pomenuo je i „državne neprijatelje“ RS, u koje je ubrojao dio opozicije, pojedine medije i nevladine organizacije.

Sve to je bila navodna Dodikova „dobra ponuda“. Naveo je šta, po njemu, slijedi ako ona ne bude prihvaćena.

„Ako se to ne desi, predlažem da RS odmah do kraja obustavi djelovanje u institucijama BiH, da se raskine partnerstvo sa sadašnjim partnerima u vlasti na nivou BiH i da se ponudi partnerstvo Stranci demokratske akcije, ako to SDA želi“, kazao je Dodik.

Dalje, ako ni od toga ništa ne bude, najavio je da će na Vaskršnjem saboru u maju insistirati kod zvaničnog Beograda da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, konstatuje da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum, uz obavezu da pred međunarodnim organizacijama Srbija brani RS i njena prava.

Do tada će, kako je rekao, RS nastaviti da radi na sprovođenju odluka o svom statusu, zaprijetivši ponovo da će se predstavnici ovog bh. entiteta povući iz  sporazuma kojima su formirane državne institucije, poput Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje…

Očigledno znajući da njegovi prijedlozi za „relaksaciju“ stanja u BiH neće biti prihvaćeni, predložio je da Narodna skupština već danas usvoji svoj nacrt Izbornog zakona. Najavio je i da će RS u budućnosti raditi na modernizaciji i opremanju svoje policije.

„Stranci znaju da su pretjerali. Ako ih pustimo, satraće nas. Ali, mi ćemo satrati njih“, kazao je Dodik.

Cijeli igrokaz, koji je danas pripremila vladajuća koalicija u RS sazivanjem posebnog skupštinskog zasjedanja pod egidom razmatranja trenutne bezbjednosne i političke situacija u svijetu i njenom uticaju na RS, imala je samo jedan cilj - da se Dodik, ali i ostali entitetski zvaničnici, koji su se našli na udaru američkih sankcija zbog antidejtonskog djelovanja i separatističke politike, pokušaju izvući iz gotovo bezizlazne situacije u kojoj su se našli u odnosu za zapadnim zemljama.

Po cijenu da RS dodatno uvuku u konflikt sa cijelim Zapadom. Naravno, cilj svih ciljeva je da se Dodik pokuša spasiti od procesa koji se protiv njega vodi u Sudu BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, koji bi, u konačnici, mogao da znači njegovo uklanjanje sa političke scene.

Potvrđuje to i stav predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, koji je poslanicima predložio da se usvoji zaključak prema kojem bi svaki politički ili finansijski akt stranaca protiv izabranih zvaničnika Republike Srpske bio proglašen terorizmom?!!

Licemjerno je zvučalo Dodikovo busanje u prsa da „neće odustati, ma kako se to odrazilo na njega“. Posebno kada nakon toga izgovori: „Ako vidim da RS ima problem, ja ću pitati narod na referendumu šta i kako dalje“.

Tumarao je Dodik u svom obraćanju između samostalnosti RS i teritorijalnog integriteta BiH, pokušavajući Šmita da centrira kao ključnu figuru koja je „zabola nož u leđa“ u BiH.

„Vađenje tog noža biće veoma bolno“, zaprijetio je Dodik.

Ponovo je negirao da se u Srebrenici desio genocid, optužio strane sudije u Ustavnom sudu BiH da rade protiv RS, a zatražio je da se kao „istorijski termin“ usvoji da su Tužilaštvo i Sud BiH „mjesto terora prema RS i Srbima“.

Mada je najavio da će tražiti usvajanje deklaracije u Parlamentu BiH o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH, Dodik je u istom izlaganju konstatovao da BiH nije zemlja koja ima budućnost. Smatra da je najbolji način da strane u BiH „sjednu i mirno se raziđu“, konstatujući da Bošnjaci objektivno „mogu da žive na 25 posto svoje teritorije i da im ne treba više“.

U trenutku objave ovog teksta traje skupštinska pauza.

(zurnal.info)