Svi se zaklinju u umjetnost, a projekat i dalje "na aparatima":Još jedna mrvica za Ars Aevi

Istražujemo

Još jedna mrvica za Ars Aevi

Još jedna mrvica za Ars Aevi

Neće niko izbaciti na ulicu vrijedna umjetnička djela iz kolekcija Ars Aevi iz depoa Doma mladih u Skenderiji. Neće, naravno, ni Enver Hadžiomerspahić vraćati djela autorima, ali je njegova naznaka da će, ako ih isele iz prostora u Skenderiji koji koriste po Odluci Vlade Kantona Sarajevo to i učiniti, nasreću bila jasna poruka lokalnim vlastima da bi to bila jedina moguća veća bruka od ove koja se događa.

Telefonski pozivi iz "važnih" kabineta

Od prošle sedmice do danas i Hajriz Bećirović, direktor KSC Skenderija, ublažio je prvobitni stav, pa nakon izjave koju je dao i za Žurnal da ama baš niko, pa ni Ars Aevi ne može koristiti njihove prostorije besplatno, te da su im u ponedjeljak zapečatili bravu, i ako ne plate dug od skoro 1,4 miliona KM završit će na ulici... danas je kazao kako je spreman ponuditi Ars Aeviju ugovor o zakupu, po cijeni 5 KM za kvadratni metar, što je četiri puta jeftinije od realne. hajrizUz opravdanja da podržava umjetnost i Hadžiomerspahića, svoje poteze pravda i time da uposlenicima mora podijeliti platu, a novca nema..

- Niko ne plaća obaveze, čak ni struju ni vodu, ni grijanje.... Jedino što su uplatili u prošli petak ( 4.maja) je onaj zaostatak od 29.000 KM za korištenje kancelarijskog prostora, ali ostalo niko ništa ne plaća, govori Bećirović. Mobilni telefon mu neprestano zvoni. Zovu ga iz "važnih" kabineta i sugerišu da razmisli malo...

Na koncu je dobio što je htio, novac. A kada je "taknuo" u Ars Aevi pozivao se na Sporazum o osnivanju JU Muzej ARS AEVI, koji zapravo i ne postoji. Sporazum, koji nikada nije usvojen u kantonalnoj Skupštini predviđao je da finansiranje ove kulturne institucije s 40 posto podrži Kanton Sarajevo, 20 posto Grad i po 10 posto četiri gradske općine: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad. Bećirović je od njih očekivao i da plaćaju zakupninu.

-Niko, međutim, nikada ni marke nije uplatio!, kazao je Bećirović.

Hadžiomesrpahić je, opet, cijelo vrijeme tvrdio da ako nema dokumenta, nema faktura pa nemaju ni finansijskih obaveza, izuzev da plate iznajmljivanje kancelarijskog prostora.

- Čim smo prošli petak dobili od Grada 80.000 KM, uplatili smo pola novca Skenderiji, upravo za te svrhe, kazao je Hadžiomerspahić za Žurnal.

Samo nekoliko trenutaka ranije je Hadžiomerspahić i od menadžmenta BHTV-a dobio obećanje da će mu ustupiti prostor za smještaj umjetničkih djela, ako nekome padne na pamet da ih izmjesti iz Skenderije. Međutim, bar sudeći prema rezultatima dvodnevnih sastanaka Hadžiomerspahića, Bećirovića, gradonačelnika Alije Behmena, kantonalnog premijera Fikreta Musića, ministra kulture Ivice Šarića,...neće biti potrebe za tim. Voljan je i federalni premijer da se Federacija uključi u priču. Uz to, mada niko ne zna zašto se na to čekalo pet godina, kolekcija djela savremene umjetnosti Ars Aevi konačno će, uskoro biti otvorena za javnost.

HADŽIOMERSPAHIĆ: "Još imam te mrvice snage u sebi i neobične izvore optimizma"

fotoarsaeviOsnivač i direktor projekta Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, uprkos novom razvoju priče, uputio je danas na adrese svih nivoa vlasti u BiH pismeni plan ostavke, jer nakon 20 godina rada na razvoju ovog projekta osnovni ciljevi nisu ostvareni.

A osnovni ciljevi su otvaranje kolekcije Ars Aevi za sve posjetioce, jer je ona zatvorena još od 2007. godine te početak izgradnje Muzeja savremene umjetnosti u koji bi bila smještena kolekcija djela savremene umjetnosti Ars Aevi.
Potom bi, nakon osnivanja javne ustanove Muzeja savremene umjetnosti, trebalo da uslijedi proces izrade izvedbenih projekata Muzeja u saradnji s arhitektom Renzom Pianom. Stoga je neophodno pripremiti plan da se u 2012. godini finansira izgradnja prvog bloka Muzeja.

- Ukoliko uistinu budem shvatio da je taj plan finalne faze realizacije projekta Ars Aevi ozbiljno prihvaćen i da postoje snažne političke odluke da on bude realiziran, raspoložen sam da u narednim mjesecima i godinama pomognem njegovu realizaciju. Ukoliko se dogodi da opet obećanja prevladaju realnost i ne budu ispunjena, uistinu ću nakon 20 godina na razvoju ovog projekta slijediti plan ostavke, kazao je on.

Plan ostavke važio bi do 16. septembra kada će biti napunjena godina dana od javnog protesta koji je Hadžiomerspahić realizirao na nekoliko mjesta u Sarajevu, a 19. decembar kao Dan projekta Ars Aevi bi bio zvaničan dan izvršenja ostavke.

- Još imam te mrvice snage u sebi i neobične izvore optimizma. Želio bih da vjerujem da ove najave mogu nagovijestiti ozbiljniji i odgovorniji pristup planu realizacije finalne faze projekta Ars Aevi. Iskreno vjerujem da je ovo projekt opšteg interesa i kolektivnog značaja, od opština do države BiH. Ako se ciljevi projekta ne realizuju jednako gubi i Predsjedništvo BiH koliko i općinsko vijeće, izjavio je Hadžiomerspahić.

(zurnal.info)