Banja Luka:JUBILEJ ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Hljeb na kriške i projekt "Dositej"
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

JUBILEJ ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Hljeb na kriške i projekt "Dositej"

Ukupan dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je vrtoglavih četiri milijarde i 757,63 miliona KM. Ni to nije bilo dovoljno, pa je vladajući establišment odlučio da i u ovoj godini krene sa novim zaduživanjima

JUBILEJ ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Hljeb na kriške i projekt "Dositej"
RAZDRAGANA SLAVLJENICA: Premijerka Cvijanović obilježava godišnjicu mandata; FOTO: kurir

Pekari u Zvorniku odnedavno su počeli da prodaju hljeb na krišku. Težina kriške ide od 100 grama pa naviše, a najbolje se prodaju kriške od po 200 grama, koje koštaju 25 pfeninga.

HVALOSPJEVI NE NEDOSTAJU

Negdje u isto vrijeme kada je objavljena ova šokantna vijest, kabinet premijerke Željke Cvijanović obilježio je godišnjicu svog rada. Idealna prilika da se pohvale rezultatima svoje vladavine.

Tako je saopšteno da je nezaposlenost u RS u protekloj godini smanjena za 2,7 posto u odnosu na prethodne godine. Vješto je izbjegnut podatak da je nezaposlenost u ovom entitetu u januaru bila rekordna i da je bez posla trenutno 150.193 osobe, od čega je njih 41 posto mlađe od 35 godina.

Vlada je dalje saopštila da je u protekloj godinu donesena odluka o vraćanju plata svim budžetskim korisnicima u iznosu od pet procenata, bez podsjećanja da su tim istim budžetskim korisnicima početkom 2013. godine plate skresane sa deset posto. Pohvalili su se i podatkom da su u prošloj godini penzije povećane u dva navrata, ne navodeći podatak da su najniže mirovine sada veće za minorne tri konvertibilne marke.

Hvalospjevima nikada kraja: od toga da su doneseni zakoni koji bi trebalo da rasterete privredu, do realizacije projekta “Južni tok”, za koji niko sa sigurnošću ne može reći da će zaista i biti realizovan.

Ono što je sasvim sigurno (zvaničan podatak ministra finansija RS Zorana tegeltije) je da je ukupan dug Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio vrtoglavih četiri milijarde i 757,63 miliona KM. Ni to nije bilo dovoljno, pa je vladajući establišment odlučio da i u ovoj godini krene sa novim zaduživanjima.

Parlament RS nedavno je usvojio vladin prijedlog kojima se ovaj entitet zadužuje za novih 288 miliona konvertibilnih maraka. Izborna je godina i treba popunuti rupetine u budžetu, primiriti boračke kategorije i dodvoriti se studentima, izgradnjom novog paviljona u strudentskom kampusu u Banjaluci.

Vlada Republike Srpske nas je zadužila i za novih devet miliona maraka, kako bi nastavila realizaciju projekta “Dositej”, bez obzira na to što je Vlada Srbije, zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi ta država, odlučila da se povuče iz tog projekta.

Ukupna vrijednost “Dositeja” iznosi 4,5 miliona evra i do sada je bio realizovan kreditnim sredstvima Vlade Srbije. Potreban novac, cijelih devet miliona maraka, da bi se projekat priveo kraju, Vlada RS će obezbijediti podizanjem kredita, sa rokom otplate do i uz maksimalnu kamatnu stope do sedam posto na godišnjem nivou.

Projekat “Dositej”, odnosi se na informatičko opremanja škola u RS. Cilj projekta Vlada je definisala kao “uvođenje novih tehnologija u obrazovanje, a posebno uvođenje modela elektronskog učenja ‘jedan na jedan’, koji će doprinijeti cjelokupnom ekonomskom razvoju Republike Srpske”.

NE ODUSTAJEMO OD DOSITEJA

Realizacija ovog projekta, u saradnji sa Vladom Srbije, počela je 2012. godine, a kroz prvu fazu projekta informatički je opremljeno 65 osnovnih škola. Preciznije, škole su dobile opremu i računare za korištenje u nastavi i laptope za nastavnike.

Opremljeno je 408 e-učionica, odnosno isporučeno je 10.200 računara za učenike. Nakon isporuke organizovana je obuka za nastavnike za korištenje ove opreme u nastavi.

Zanimljivo je da projekat „Dositej“ sprovodi banjalučka kompanija „Lanaco“, koja godinama ima izuzetno razvijene poslovne odnose sa Vladom RS i ostalim entitetskim institucijama. Putem „Lanaka“ i srbijanske firme „COM trade“ nabavljena je sva potrebna oprema (mini računari, laptopovi za nastavnike, mrežna oprema- ruteri i svicevi), a „Lanako“ je izdavao i sertifikate o završenom informatičkom kursu prosvjetnim radnicima. Ispit se polagao putem interneta i plaćan je za svakog prosvjetara pojedinačno, što, kada se sabere, nije mala cifra.

Prema saznanjima Žurnala, neke kompanije iz RS su Ministarstvu prosvjete ponudile jeftinije opremanje škola sa IT opremom, što bi dovelo do ušteda u samom projektu, ali iz tog Ministarstva nikada nisu dobili bilo kakav odgovor. Očito je da Vlada RS u svakom poslu, pa i u „Dositeju“, ima svoje favorite, pa koliko košta da košta. Oni ne štede, za razliku od onih koji su i hljeb počeli da kupuju na krišku.

(zurnal.info)