:JUŽNA AFRIKA: Razasut pepeo Mahatme Gandhija
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

JUŽNA AFRIKA: Razasut pepeo Mahatme Gandhija

JUŽNA AFRIKA: Razasut pepeo Mahatme Gandhija
Dio pepela vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandhija razasut je danas, na 62. godišnjicu njegove smrti, u Indijski okean, duž obale Južne Afrike.

Ovom činu prisustvovalo je više od 200 članova porodice i prijatelja Gandhija, kao i zvaničnici vlade i pripadnici južnoafričke mornarice.

Obraćajući se okupljenima, 69-godišnja Gandhijeva unuka Ela Gandhi je upozorila da u svijetu i dalje ima netolerancije koja se uvijek završi nasiljem i ratovima.

"Kada bi samo mogli nešto da učinimo da kontrolišemo tu netoleranciju i promovišemo ljubav u svijetu", kazala je Ela Gandhi na komemoraciji održanoj u luci u istočnom južnoafričkom gradu Durbanu, prenosi Reuters.

Pepeo koji je danas prosut, decenijama je u tajnosti držala jedna porodična prijateljica. Prema hindu običajima, mrtvi se spaljuju, a 13 dana kasnije pepeo se prosipa u rijeke ili more.

U Gandhijevom slučaju, međutim, pepeo je podijeljen u nekoliko urni koje su poslate širom Indije i svijeta, kako bi njegovi sljedbenici mogli da mu odaju posljednju poštu.

Mohandas Karamchand Gandhi, nazvan Mahatma (velika duša), ubijen je na današnji dan 1948. godine, šest mjeseci poslije sticanja nezavisnosti zemlje za koju se borio čitav život.

U New Delhiju ga je ubio Nathuram Godse, fanatik iz sekte "Hindu Mahasabha".

Gandhi je završio pravo u Engleskoj 1891. Od 1893. do 1914. predvodio je u Južnoj Africi tamošnje Hinduse, a od 1919. pokret za nezavisnost Indije.

Gandhijeva doktrina, koju je usvojio Indijski Nacionalni Kongres, partija koja je predvodila borbu za nezavisnost, manifestovala se pasivnim otporom. Gandhi je često štrajkovao glađu, što se pokazalo kao oružje pred kojim je britanska kolonijalna vlast bila nemoćna. Uživao je ogroman ugled i popularnost, ne samo u Indiji, i postao je simbol borbe naroda te velike zemlje za nezavisnost.

(Fena)