Odlazak najvećeg trgovinskog partnera:Kad Hrvatska ode u Evropu, u BiH prvi propadaju mljekari, stočari i poljoprivrednici

Istražujemo

Kad Hrvatska ode u Evropu, u BiH prvi propadaju mljekari, stočari i poljoprivrednici

Kad Hrvatska ode u Evropu, u BiH prvi propadaju mljekari, stočari i poljoprivrednici

Kad Hrvatska 2013. godine postane članica Evropske unije, Bosna i Hercegovina neće moći izvoziti hranu u ovu zemlju. Iako domaća agroindustrija, ili proizvođači mlijeka i prerađevina animalnog porijekla, prema tvrdnjama domaćih proizvođača već imaju evropski kvalitet, zbog nerada naših vlasti, Bosna i Hercegovina još uvijek nema laboratorije koje bi izdavale certifikate koji to i dokazuju.

BH VLASTI ĆE IONAKO UNIŠTITI DOMAĆE MLJEKARE!

mljekaraA bez certifikata nema izvoza na evropsko tržište kojem će se naredne godine pridružiti i Hrvatska. Zato će upravo izvoz pomenutih proizvoda najvjerovatnije pretrpjeti najviše štete, mada se malo ko usuđuje procijeniti posljedice novih pravila na evropskom tržištu na cjelokupan izvoz, odnosno na ekonomiju Bosne i Hercegovine. A zna se da je Hrvatska naš najveći trgovinski partner te da je po posljednjim analizama Vanjskotrgovinske komore BiH za 2010. godinu, u ukupnom izvozu Bosne i Hercegovine Hrvatska participirala sa čak 15,09 posto. Ukupna robna razmjena BiH sa Hrvatskom iznosila je 3,13 milijardi maraka!

- Mi smo još davno upozoravali na probleme koji nas čekaju. Međutim, znate kako je sve kod nas, uvijek nas naše vlasti nekako dovedu "pred zid", kaže Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH.

- Moramo imati certificirane laboratorije za kontrolu mlijeka i mliječnih proizvoda i to se znalo godinama! Sad se priča o tome šta uraditi da spasimo izvoz u Hrvatsku, a ja kažem, izvoza neće ni biti jer će vlasti do ljeta ionako potpuno uništiti domaće mljekare, kaže Nikšić.

A oko 40 miliona maraka su mljekari zarađivali godišnje na izvozu mlijeka u Hrvatsku. Firma Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice je 60 posto svojih proizvoda plasirala upravo na hrvatsko tržište. U Hrvatskoj je završavao i veliki procenat proizvoda mljekare Meggle, a za sireve Livanjske mljekare je Hrvatska skoro pa jedino tržište.

- Stočari će najviše stradati ali isto tako će velike posljedice imati i poljoprivrednici. Cijela Južna Hercegovina svoje povrće i voće izvozi u Hrvatsku. Od toga opstaju cijele plantaže voća ali i vinogradi u Čapljini. Kompletan taj kraj je zarađivao od izvoza. Izvozili smo u Hrvatsku i šljive iz kontinentalnog dijela Bosne i Hercegovine, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Sarajeva, Sead Jeleč.

products-jogurti-1307352460Sigurno će se, kazao je, zbog nespremnosti domaćeg sistema u kontroli, certificiranju a i zbog unutrašnjih problema sa isplatama premija i drugih stimulacija proizvodnje, na udaru propisa EU naći i drugi veliki izvoznici iz BiH, kaže Jeleč.

Priključenje Hrvatske EU u 2013. godini znači prestanak važenje CEFTA (Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini) za Hrvatsku i prelazak na regulativu Evropske unije. Pa će osim proizvođača hrane posljedice osjetiti svi domaći izvoznici koji svoje proizvode nisu uskladili sa standardima EU. Većina naših građevinskih proizvoda još nema certifikate, izuzev proizvoda Tvornice kreča Doboj i Tvornice cementa Kakanj. Sigurno će posljedice novog izvoznog režima osjetiti i kompanije koje se bave građevinskim uslugama ( Širbegović, Hering, Mucić&Co, A3, Grupex) te trgovački lanci koji sarađuju sa Hrvatskom. Za najvećeg pojedinačnog izvoznika u Hrvatsku važi Aluminij iz Mostara (186,8 miliona KM), ali skoro 200 miliona maraka je samo u 2010. godini u Hrvatsku izvezeno i mineralnih goriva, te proizvoda njihove destilacije. BiH u Hrvatsku izvozi i čelik (51,5 miliona KM), drvo, proizvode od drveta te drvenog uglja ( 45,2 miliona KM), namještaj, proizvode od papira, plastike.

(zurnal.info)