Sefke Records:Kad srce radi bi-bam ba-bam
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Selvedin Avdić

Kad srce radi bi-bam ba-bam

Kad srce radi bi-bam ba-bam

Nedavno sam na televiziji gledao nekog stručnjaka za srce. Internet mi ne radi dok pišem tekst pa ne mogu da mu proguglam ime, sjećam se samo da je ličio na Leslie Nielsena. Zbog te sličnosti sam i obratio pažnju na ekran. Nije bilo drugog razloga jer bar 80 posto onoga što je govorio nisam shvatio, a sigurno 20 posto nisam razumio. Svjetlo razumijevanja obasjalo me je tek kada je novinar pitao eksperta o povezanosti bolesti srca i stresa.

S nekom komičnom ozbiljnosti (isti Nielsen) ljekar je izjavio da je sasvim normalno to što planeta boluje od stresa, jer je moderni život mnogo komplikovaniji nego nekada. U stara vremena čovjek je morao da bira samo između borbe ili bijega, a danas je izbor mnogo veći.

Situacija je bila teška ali i jednostavna. Ako vlastelin preko noći poveća namete i zatraži dodatni sepet šljiva, seljaci dohvate vile i posjete mu bijeli dvor. Ako se gramzivac okruži vojskom, bundžije uzmu koze za kanape i pobjegnu u planinu.

Kako se danas suprotstaviti sličnoj nepravdi? Gdje pobjeći kad sila prevlada?

...

Depresivni ste? Anksiozni? Pomalo uplašeni, donekle i prestrašeni? Bez brige, niste paranoični. Imate sasvim opravdane razloge za takvo osjećanje.

Normalno je da se plašite za budućnost Bosne i Hercegovine od kako je karizmatični “lovac u žitu” Safet Halilović izbačen iz Stranke za BiH. Ko će popuniti nepojmljivu prazninu nastalu nakon odlaska tog političkog giganta i vizionara? Ko će nas sada voditi kroz iskušenja, pa i minska polja ako zatreba?

Nije nimalo čudno što ste nervozni kako se približava rođendan Goranu Bregoviću. Već se izljubio i izgrlio s mnogo važnijim osobama od vas, primio je plakete i odlikovanja, pojeo ćevape, snimio novi CT... Šta mu pokloniti, kako ga obradovati, na koji način mu se dostojno odužiti zato što ima sličnu ličnu kartu?

yugo_sava_kovacevic1_copySasvim je normalno i što ste anksiozni od kada je Zlatko Lagumdžija krenuo u diplomatski obilazak Bosne i Hercegovine. Nakon što je posjetio entitete, svoj pohod dobre volje nastaviće obilaskom kantona, opština i mjesnih zajednica, da bi ga trijumfalno okončao obilaskom domaćinstava. Svaki bosanskohercegovački domaćin i domaćica (ne nužno naklonjeni socijaldemokratiji), uskoro mogu očekivati visoku posjetu pred vratima, kamere FTV, hosovce, mesare i uskrsle šefove tajnih policija ademoviće, ljevakoviće, alispahiće. Svaki bosanskohercegovački domaćin i domaćica (ne moraju biti potpisnici platforme) moraće razgovarati o euroatlantskim integracijama, korištenju IPA fondova i putu BiH ka NATO združivanjima. Izbor jednostavno ne postoji. Lagumdžija je iz Beograda, gdje je skoknuo da se odmori od diplomatskih aktivnosti, poručio da on ne radi u turističkoj agencij i da, htio ne htio, mora razgovarati o otvorenim problemima naše zemlje. (Usput, nije mi jasno zašto se tamo sreo s predsjednikom Borisom Tadićem? On nije ministar vanjskih poslova, nije predsjednik države njegov nivo, trebao je poslati Željka da to "odradi". Apsolutno.)

Znoj gmiže po čelu, srce ubrzano radi, granice se lagano zatvaraju, Evropa podiže bedeme, Hrvatska zabranila ulazak mlijeku, jajima, mesu (zasad samo životinjskom) ... Uzmaka nema, bijeg je nemoguć, horizont olujan.

...

Protiv depresije se već decenijama borim na isti način – napravim dobru kompilaciju, pustim je glasno kroz zvučnike, kozu prihvatim za kanap i pobjegnem u planine. Nekoliko pjesama s posljednjeg izbora podijeliću s vama. Volio bih da vam mogu više pomoći, ali šta je tu je...

Prvi nastupa ponosni vlasnik mono gramofona i ogromne kolekcije blues singlica Jack White. Nakon gledanja ovog spota sasvim je jasno zašto je raspustio White Stripes. Pokrijte dlanom lijevi dio ekrana pa će i vama sinuti odgovor.

 

Rolling Stonesi su krajem prošle godine objavili prošireno izdanje albuma “Some Girls”. Uz njega su dodali disk s tada prezrenim melodijama, a koji danas zvuči kao jedan od boljih Stones albuma. “No Spare Parts” je jedna od najboljih pjesama Stonesa od kako je Richards posjetio zubara.

Britanski Duško Lokin i vođa benda “Jam” Paul Weller ima novi album koji se zove Sonic Kicks. Pjesma koju sam izabrao je prvi singl. Ako vam se ne dopadne, bar će vas podsjetiti na ljepote “Jama”.

Garry Clark Jr. je čudo od Teksašanina. Gitaru svira od trinaeste godine i sasvim ozbiljni ljudi u njegovoj svirci pronalaze iskrice talenta Jimija Hendrixa, a Buddy Guy, B.B. King i Jeff Beck već su mu dozvolili da s njima podijeli binu. David Lynch napisao je egzaltirani komentar o pjesmi koju smo izabrali sa istoimenog EP-a. "Bright Lights", braćo i sestre.

Novi album Tindersticksa zove se “Something Rain”. Kao i do sada dopašće se svima koji vole Leonarda Cohena i Nicka Cavea, naročito istovremeno. Spot je lijep, snimljen je u studiju u kojem je bend snimio zadnji album. Mogu li predmeti biti tužni?

(zurnal.info)