Ponovo pitamo gradonačelnicu Karić:Kada ćete prestati netransparentno trošiti javni novac?  

Novosti

Ponovo pitamo gradonačelnicu Karić: Kada ćete prestati netransparentno trošiti javni novac?  

Redakcija Žurnala u potpunosti odbacuje tezu gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da je naša objava „zlonamjerna“, te da su izneseni navodi „neprovjereni i neistiniti“. Odgovaramo na sve navode gradonačelnice Karić i pozivamo da odgovori na pitanja koja smo na adresu Gradske uprave već poslali – kako je napravljen postament, odnosno podnožje spomenika, te kada će prestati s praksom zaključivanja velikog broja direktnih sporazuma, koje je sama Agencija za javne nabavke BiH ocijenila netransparentnim?

Kada ćete prestati netransparentno trošiti javni novac?  
Benjamina Karić (Foto: sarajevo.ba)

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić poslala je na adresu Žurnala „zahtjev za ispravku neistinitog sadržaja i zahtjev za izvinjenje“, a zbog navoda iz teksta „KOLIKO JE KOŠTAO TVRTKOV SPOMENIK: Grad platio lokaciju na Pofalićima, pa kip postavili ispred Predsjedništva BiH“.

Grad platio lokaciju na Pofalićima, pa kip postavili ispred Predsjedništva BiHKOLIKO JE KOŠTAO TVRTKOV SPOMENIKGrad platio lokaciju na Pofalićima, pa kip postavili ispred Predsjedništva BiH

Redakcija Žurnala u potpunosti odbacuje sve navode o „neistinitom sadržaju“, a posebno da se radi o „zlonamjernoj objavi“.

ŠTA ZAISTA PIŠE U NASLOVU

Bez obzira na iznesene uvrede, detaljno ćemo odgovoriti gradonačelnici Karić, i što nam je sigurno važnije, javnosti detaljnije pojasniti na osnovu čega smo iznijeli informacije u objavljenom tekstu.

Prvi navod gradonačelnice Karić tiče se samog naslova:

„Naslov objave „Grad platio lokaciju na Pofalićima...“, aludira da je Grad Sarajevo kupio nekretninu u cilju postavljanja predmetnog spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića, što je u cijelosti netačno“.

Ne znamo na osnovu čega je zaključeno da se naslov može povezati s eventualnom kupovinom nekretnine, posebno jer je u podnaslovu precizno napisano da je krajem aprila 2023. godine Grad Sarajevo zaključio ugovor vrijedan 5.800 KM bez PDV-a za izradu idejnog i glavnog projekta s vanjskim uređenjem spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića – Pofalići. Između lokacije i nekretnine sigurno se ne može staviti znak jednakosti, a lokaciju u ovom slučaju ne treba shvatati bukvalno, nego samo kao pojednostavljivanje dugog naziva ugovora. Upravo smo radi objektivnosti i preciznosti u podnaslov stavili tačan naziv zaključenog ugovora.

Dalje, gradonačelnica Karić problematizirala je i dio podnaslova „je li novac bespotrebno potrošen i kako je gradonačelnica Karić sa svojim saradnicima netransparentno potrošila 1,24 miliona maraka na direktne sporazume“, navodeći da se na ovaj način aludira da se radi o iznosu utrošenom na ime podizanja spomenika kralju Tvrtku.

Ne razumijemo na koji način se spomenuti direktni sporazumi mogu povezati s iznosom utrošenim za podizanje spomenika? Smatramo da smo u ovom dijelu podnaslova opet jasno i precizno problematizirali trošenje dijela novca na projekat postavljanja spomenika, te to nedvosmisleno razdvojili od potrošenog milionskog iznosa na direktne sporazume u mandatu gradonačelnice Karić. S obzirom na to, javnosti ćemo, opet, detaljnije pojasniti o čemu je riječ.

Dakle, prema javno dostupnim podacima, a kako je to gradonačelnica Karić u svom dopisu i priznala, za potrebe postavljanja spomenika izrađena su dva projekta – za postavljanje spomenika kod zgrade Predsjedništva, te za postavljanje spomenika na Pofalićima.

Stoga se nameće vrlo logično pitanje, a koje smo istakli u tekstu, zašto se platilo 5.800 KM za projekat postavljanja spomenika na Pofalićima, kada je na kraju spomenik postavljen kod Predsjedništva, što je od početka bio plan i cilj?

Plaćanje projekta na Pofalićima ima smisla samo i isključivo ako će se spomenik tamo i postaviti. S obzirom na to da je poprilično jasno da do toga neće doći, naravno da se postavlja pitanje opravdanosti trošenja novca građana na to.

NETRANSPARENTNI DIREKTNI SPORAZUMI

U samom tekstu problematizirali smo veliki broj zaključenih direktnih sporazuma, što je praksa koja je naslijeđena još iz vremena dok je gradonačelnik bio Abdulah Skaka.

Gradonačelnica Karić u svom dopisu, između ostalog, tvrdi kako „Grad Sarajevo sve postupke javnih nabavki provodi isključivo u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama“, da je „u konkretnim slučajevima osigurana transparentnost postupka“, te da „Grad Sarajevo kao ugovorni organ osigurava aktivnu i pravičnu konkurenciju i jednak tretman svih učesnika u postupku, bez bilo kakvih nezakonitosti, netransparentnosti niti pogodovanja bilo kojem ponuđaču“.

Podsjetimo, pisali smo da u mandatu gradonačelnice Karić čak 87% svih nabavki čine direktni sporazumi! Riječ je o, pokazivali su nam zvanični podaci, 375 direktnih sporazuma u vrijednosti od oko 1,24 miliona maraka bez PDV-a.

Sami zaključeni direktni sporazumi mogu se problematizirati na više načina. Direktni sporazumi su sami po sebi – netransparentni. I ne tvrdi to samo Žurnal, i Agencija za javne nabavke BiH direktne sporazume ocijenila je netransparentnim.

„Posebno treba imati u vidu da se radi o netransparentnom postupku javne nabavke, te da se ponuđači koji su registrovani za obavljanje djelatnosti koja je predmet nabavke, dovode u neravnopravan položaj“, naveli su, između ostalog, 8. augusta ove godine iz Agencije za javne nabavke BiH.

Dalje, nije najjasnije na koji način Grad Sarajevo osigurava aktivnu i pravičnu konkurenciju. Naime, na Portalu javnih nabavki postoji mogućnost da ugovorni organi, transparentno, pozovu ponuđače da dostave ponude s ciljem zaključivanja direktnog sporazuma.

Prema dostupnim podacima, to Grad Sarajevo nije uradio niti jednom! Umjesto toga, gradonačelnica Karić i saradnici direktno komuniciraju s ponuđačima i zaključuju ugovore. Kako na taj način ispituju tržište i osiguravaju pravičnu konkurenciju, nije poznato.

Recimo i to da je, bez obzira na vrijednost ugovora, Grad Sarajevo mogao umjesto zaključivanja direktnih sporazuma, provoditi transparentne postupke poput konkurentskog zahtjeva ili otvorenog postupka.

Mi ćemo ovog puta podsjetiti gradonačelnicu Karić na njenu izjavu kada je preuzela dužnost gradonačelnice:

 „Učinit ću sve što mogu da osiguram punu transparentnost u radu Gradske uprave u skladu sa evropskim standardima“, izjavila je tada gradonačelnica Karić.

S obzirom na to, pozivamo gradonačelnicu da bude dosljedna tom obećanju i zaista osigura punu transparentnost kada je riječ o javnim nabavkama.

ČINJENICE, A NE ALUZIJE

Što se tiče zakonitosti postupaka, uvijek ističemo da direktni sporazumi jesu zakoniti, ali da su, ponovimo, netransparentni. Međutim, u slučaju Grada Sarajeva ukazali smo na nekoliko slučajeva gdje postoji sumnja na kršenje Zakona o javnim nabavkama, tzv. cjepkanjem nabavki na više direktnih sporazuma. U prilog tome ide i podatak da postoji veliki broj ugovora čija je vrijednost tačno na zakonskoj granici od 6.000 KM ili nešto manja.

„Na zlonamjernost Vaše objave, izostanak novinarske etike u pogledu objektivnosti i nepristranosti posebno ukazuje činjenica da se u Vašem tekstu navodi da je Grad Sarajevo zaključio ugovor temeljem direktnog sporazuma u pogledu usluga VIP tretmana i VIP salona, dočeka i ispraćaja gostiju, vrijedan 6.000 KM sa Međunarodnim aerodromom u Sarajevu. Naime, navedenu uslugu jedino i isključivo mogu pružati aerodromi, a takav je samo jedan u Sarajevu“, napisala je u dopisu Žurnalu gradonačelnica Karić.

Apsolutno odbacujemo navod da je riječ o zlonamjernoj objavi, s obzirom na to da je ovaj ugovor spomenut samo kao jedan od mnogih čija je vrijednost tačno na zakonskoj granici od 6.000 KM ili nešto manja, te pri tome niti jednom nismo ustvrdili da je riječ o kršenju zakona, već smo samo izrazili sumnju u moguće zloupotrebe.

Na kraju, želimo gradonačelnici Karić poručiti da nemamo namjeru izvinjavati se što smo iznosili javno dostupne podatke, od javnog interesa, i što smo problematizirali određene postupke Gradske uprave. To je naš posao i to ćemo i u budućnosti nastaviti raditi. Optužbe o izostanku etike nećemo komentarisati, željeli bismo da u ovoj prepisci, barem s naše strane, izbjegnemo uvredljiv ton. Također, molimo gradonačelnicu da se, kada u budućnosti bude iznosila ovako grube optužbe, drži jasno iznesenih činjenica i da ne traga za nepostojećim aluzijama. 

Umjesto izvinjenja, gradonačelnicu Karić pozivamo da odgovori na Žurnalov upit, na koji nam još uvijek nije odgovoreno, a koji ima samo dva vrlo jednostavna pitanja.

1. Koja firma je izradila postament, odnosno podnožje za spomenik kralja Tvrtka, koliko je koštala izrada postamenta, koji postupak javne nabavke ste koristili prije nego što ste dodijelili ugovor toj firmi, te kada je sve to urađeno?

Pojašnjenja radi, dostupni podaci govore da je dana 17. februara gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić donijela Odluku o poništenju postupka javne nabavke pod nazivom „Izrada postamenta za spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću“.

Spomenik je postavljen, postament je, očito, izrađen, ali na Portalu javnih nabavki nije objavljena informacija u vezi s tim ko je napravio postament, koliko je to koštalo niti koji postupak javne nabavke je korišten.

Naglašavamo, ne aludiramo na to da je riječ o određenim nezakonitim postupcima, nego postavljamo pitanje koje se samo nameće i koje je od javnog interesa.

2. Zašto ne koristite mogućnost da putem Portala javnih nabavki pozivate firme da dostave ponude s ciljem zaključivanja direktnog sporazuma i zbog čega insistirate na zaključivanju ogromnog broja direktnih sporazuma, iako se zna da se i za postupke manje vrijednosti mogu provoditi i transparentni postupci poput konkurentskog zahtjeva ili otvorenog postupka?

Ponovimo još jednom, sama Agencija za javne nabavke BiH je direktne sporazume ocijenila netransparentnim, a prilikom preuzimanja dužnosti gradonačelnica Karića je najavila punu transparentnost u radu.

U nastavku možete pročitati kompletno reagovanje gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić na Žurnalov tekst "KOLIKO JE KOŠTAO TVRTKOV SPOMENIK: Grad platio lokaciju na Pofalićima, pa kip postavili ispred Predsjedništva BiH":

(zurnal.info)