STANIVUKOVIĆ PRIZNAO ZA ŽURNAL:Kajak terasa nije srušena
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

STANIVUKOVIĆ PRIZNAO ZA ŽURNAL: Kajak terasa nije srušena

PDP-ov gradonačelnik Banjaluke kaže da je u pripremi projekat, najavljuje i gradnju parkinga, iako je Grad još u prvoj polovini 2021. pribavio lokacijske uslove za ovaj prostor. Regulacionim planom predviđena je livada i stepenište, kao pristanište za kajak čamce.

Kajak terasa nije srušena
Draško Stanivuković (Foto: Grad Banjaluka)

 

Uopštena priča o borbi protiv kriminala i korupcije i istorijskim uspjesima u gradu bez kanalizacije i asfaltiranih puteva na pet- deset kilometara od centra obilježila je izvještaje o godini mandata banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića u njemu izuzetno odanim medijima. Kapiju „Kajak terase“ u vlasništvu tajkunske porodice Radišić srušio je bagerom i to je sva njegova borba. Objekat, ono što zapravo i jeste nelagalno izgrađeno na gradskoj zemlji, nije dirnuo.

Iza potemkinovog sela, čije rušenje Stanivuković predstavlja kao istorijsku borbu protiv kriminala, stoji izbetonirana terasa, krivična prijava zbog uništavanja tuđe imovine i nove obmane na memorandumu institucije.

„Počinje razgradnja privatne države i to je danas ono što se tamo dešava. Ne likujem, samo želim da Grad bude iznad svakog pojedinačno“, govorio je gradonačelnik krajem novembra, zaboravljajući prethodno da je pojedincu, tajkunu Mladenu Milanoviću Kaji dao građevinsku dozvolu za gradnju tornjeva u centru grada mimo Regulacionog plana ili da mu na gradskoj zemlji kod stadiona FK „Omladinac“ niče nelagalan objekat, zaboravio je i nelegalne radnje prilikom izdavanja građevinske dozvole za tržni centar „Bingo“...

No, vratimo se Kajaku.

U odgovorima Žurnalu priznao je da „Kajak terasu“ nije srušio.

Sve popisano, prije njega, a po nalogu komunalnog policajca Branka Sarića, srušio je investitor, odnosno Radišići. Performans koji je izveo Stanivuković zapravo je bio – nelegalan.

Pitanje zašto je uopšte rušen ulaz, ako je prethodno demontirano sve što je bilo popisano na dokumentu Komunalne policije – ostalo je bez odgovora. Odgovora nije bilo ni na pitanje zbog čega gradonačelnik, kao drugostepeni organ, nije riješio ovaj postupak po prethodno izjavljenoj žalbi protiv rješenja Komunalne policije. Ipak, jasno je da Stanivuković, zbog krivične odgovornosti, nije smio da se potpiše. Na saslušanju je, zbog zloupotrebe položaja, završio Sarić.

Prethodno, porodica presuđenog kriminalca Mileta Radišića, inače kuma Milorada Dodika podnijela je zahtjev za legalizaciju objekta, a Stanivuković naknadno poručio da je za legalizaciju, ali da je to gradska imovina.

Ipak, prema Zakonu o uređenju prostora i građenju Republike Srpske nelegalni objekat može samo da sravni sa zemljom pa da onda, u skladu sa Regulacionim planom, zemljište privede namjeni.

Dakle, ako legalizuje čvrsti objekat, kako je poželio, on ostaje u vlasništvu Radišića. Moguća zakonska opcija je i da investitor ustupi objekat Gradu, što je teško za očekivati.

Bilo kako bilo, terasa nije sravnjena, a Stanivuković se pravdao da je zabava pred Kajakom organizovana kao „treći način“, jer je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, na čijem je čelu SNSD-u odana Srebrenka Golić, slalo odbijenice za sprovođenje plana u djelo.  

Bez potrebne dokumentacije završen je „treći čin“, uslijedio je i aplauz, a Stanivuković nastavio pred mikrofonima:  

“Kada dobijemo projekat, znaćemo koje intervencije nas očekuju. Postoji velika potreba mještana za parking mjestom, pa iako je prvobitno bilo planirano da bude sve zelenilo možda se nađe i određen broj parking mjesta. Uglavnom imamo do kraja godine da se pripremi rješenje za izgled tog prostoru. Plan je da dogodine sa prvim lijepim danima krenemo sa radovima”, poručio je.

Od uzbuđenja je zaboravio da je Grad već u prvoj polovini godine pribavio lokacijske uslove za privođenje ovog zemljišta trajnoj namjeni. Prema tom dokumentu, ovdje bi trebalo da budu trava i stepenice, kao pristanište za kajak čamce. Sve drugo nije ucrtano ni u Regulacioni plan.

Radišići nisu propustili šansu da se, kao otimači gradskog zemljišta, bore za svoja prava, jer im je Stanivuković upravo za to dao ogroman prostor. Miloš Stevanović, advokat porodice Radišić i istovremeno politički direktor DNS-a s čijim je liderom Nenadom Nešićem Stanivuković izuzetno blizak, potvrdio je da je krivična prijava podnesena „na osnovu sumnje da su izvršena krivična djela oštećenje tuđe stvari, zloupotreba službenog položaja te krivično djelo samovlašće“.

Zavjesa je spuštena, godina završena. Nova kampanja počinje.

(zurnal.info)