Bosna i Hercegovina:KAKANJ: Preminuo još jedan rudar

Istražujemo

KAKANJ: Preminuo još jedan rudar

Jučer se nije osjećao dobro i otišao je ljekaru u Službu hitne pomoći u Kaknju, nakon čega je prebačen u Kantonalnu bolnicu u Zenici, gdje je preminuo

KAKANJ: Preminuo još jedan rudar
FOTO: Adi Kebo/Zurnal.ba

  Kakanjski rudar Elvis Mašić preminuo je jučer u Kantonalnoj bolnici Zenica, nakon što je kao hitan medicinski slučaj prebačen iz Službe hitne pomoći Doma zdravlja Kakanj.

Preminuli Mašić je radio u rudarskoj smjeni kada se desila tehnološka nesreća u jami Begići-Bištrani, ali nije radio u timu s nastradalim rudarima. On je nakon nesreće doživio veliki stres, bio je medicinski zbrinut, nakon čega je odlučio da uzme godišnji odmor i pokuša zabraviti nesreću.

Jučer se nije osjećao dobro i otišao je ljekaru u Službu hitne pomoći u Kaknju, nakon čega je prebačen u Kantonalnu bolnicu u Zenici, gdje je preminuo.

Nadležne bolničke službe prijavile su ovu zatečenu smrt, a dežurni kantonalni tužilac je zatražio da se obavi obdukcija preminulog rudara i izuzimanje medicinske dokumentacije o ranijim medicinskim tretmanima, nakon čega će se utvrditi uzrok iznenadne smrti.

U Upravi Rudnika mrkog uglja Kakanj rekli su Feni da je preminuli rudar Elvis Mašić bio zaposlen od 2008. godine i radio je poslove "bravara u montažnoj grupi" Mašinske službe pogona Haljinići. U noći kada se desila nesreća bio je dežurni bravar na mehaniziranoj pripremi u jami Begići-Bištrani, a još je radio kao napuštač gumenih transportera i utovarivač.

Bio je izuzetno stručan za poslove i radne zadatke koje je obavljao u jamskim prostorijama, i odlično je poznavao tehnologiju rada i održavanja mašina za otvaranje jamskih prostorija, jer se obučavao i školovao u rudnicima Katovice u Poljskoj.

Iza Elvisa Mašića ostala su dva sina, trogodišnji Semin i sedmogodišnji Semir.

(FENA)