Marketing i politika:Kako je Agencija Aquarius za dvije godine udvostručila svoje prihode
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Marketing i politika: Kako je Agencija Aquarius za dvije godine udvostručila svoje prihode

Jednu od najvećih marketinških agencija u BiH, Aquarius iz Banja Luke mediji povezuju sa strankom Aleksandra Vučića i njegovim bivšim šefom Goranom Veselinovićem. Direktorica agencije tvrdi da se poznaju, ali da on nema nikakve veze sa uspjehom njene agencije

Kako je Agencija Aquarius za dvije godine udvostručila svoje prihode
Brankica Janković; FOTO: buka.com

Za samo dvije godine Agencija Aquarius iz Banja Luke povećala je svoje prihode sa sedam na 14 miliona maraka. Dobit Agencije u 2014. godini iznosila je 1,3 miliona maraka, a u 2016. godini četiri miliona maraka. Uspjeh Agencije veže se za dolazak Sanje Lalović, bliske saradnice Gorana Veselinovića, bivšeg člana glavnog odbora Srpske napredne stranke. U 2014. godini ona je postala vlasnica 50 posto vlasničkog kapitala u Agenciji Aquarius.

Direktorica i vlasnica drugih 50 posto kapitala Aquariusa Brankica Janković u razgovoru za Žurnal kaže da poznaje Gorana Veselinovića, ali da on nema nikave veze sa uspjehom Agencije.

- On nije osoba koja je zaslužna za posao, definitivno- kaže Janković i dodaje da povećanje dobiti nema veze sa njim već sa dolaskom Sanje Lalović.

- Ona je sigurno pomogla u lobiranju za određene poslove, što je bilo ok. Ne znam kako se do posla dođe ako se ne lobira- kaže Janković dodajući da su” žrtve neminovne, do posla se mora doći, ako ga ne dobijemo mi radit će ga neko drugi iz Srbije kao što ga je dosad radio.“
 
MOJ DRUG PREDSJEDNIK

U lobiranju je vjerovatno pomoglo i poznanstvo Sanje Lalović sa bivšim članom glavnog odbora Srpske napredne stranke Goranom Veselinovićem ali i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prema pisanju srbijanskih medija Sanja Lalović, zajedno sa Vučićem, karijeru je počela upravo u Agenciji “Profiler team” Gorana Veselinovića. Vlasnica je srbijanske Agencije “Second”, a prema saznanjima BIRN-a  iz Srbije, iza Seconda stoji upravo Goran Veselinović.

Agencija Second u vlasništvu Sanje Lalović osnovana je 2014. godine i u Banja Luci. Na istoj adresi gdje se nalazio i Aquarius. Ubrzo nakon što je Sanja Lalović dobila udio vlasništva u Aquarius-u, u njegov sastav ulazi i agencija Second.

STRANKA TE PRATI


Direktorica Aquariusa tvrdi da o političarima ništa lijepo nema da kaže. Međutim, to je nije spriječilo da blisko sarađuje sa njima.

- Mi smo radili zadnju kampanju za SNSD, nismo radili prošlu, a radili smo sve prethodne- kaže Janković.

Osim saradnje sa vodećom strankom u RS-u, poslovni partner Aquariusa je i potpredsjednik Skupštine Grada Banja Luka Milan Milaković. On je vlasnik marketinške agencije Studio Design iz Banja Luke i član izvršnog odbora Socijalističke partije (SP).

Kako saznaje Žurnal, ova firma, zajedno sa Aquariusom, početkom godine kupila je zgradu banjalučkog Mikrokreditnog društva „Sinergija plus“ u stečaju za duplo manju cijenu od procijenjene. Procijenjena vrijednost poslovnog objekta u ulici Stepe Stepanovića iznosila je 8,5 miliona maraka, a Aquarius i Studio Design kupili su zgradu za 3,5 miliona maraka.

- Ne znam šta je čudno da firma nakon 25 godina digne kredit i kupi nešto gdje će se smjestiti. Ova zgrada izgleda naučno fantastično, nas je ovo koštalo 900 i nešto maraka po kvadratu. Vi u ovom gradu ne možete ništa kupiti što će vas koštati manje od 2.500 ili 3.000 maraka po kvadratu- kaže Janković.

Zgrada Sinergije plus u ulici Stepe Stepanovića

Za zgradu Sinergije plus vezale su se brojne afere. Tako su radnici ove firme optuživali tadašnje direktore Damira Miljevića i Željka Bogdanića da su se obogatili na izgradnji poslovnih objekta, a njih 50 prepustili ulici.

- Kašnjenje u naplati potraživanja nije uzrok negativnog poslovanja, već izvlačenje novca za izgradnju poslovnog objekta u ulici Stepe Stepanovića, kao i izgradnja stambeno-poslovnih objekata u ulici Meše Selimovića i Prvog krajiškog korpusa u naselju Nova Varoš, prilikom čega su nelegalno izvučene velike svote novca u privatne svrhe – tvrdili su radnici.

Najveći klijent Agencije Aquarius je M:tel koji godišnje za reklamu i propagandu izdvaja preko 15 miliona maraka.

- On nam je najveći klijent i ne do Bog da ode. Mi smo M:tel radili uvijek samo što nikad do sad nismo ga radili direktno. U prošlom sazivu smo radili M:tel, ali je nalogodavac bila Dajrekt medija dok je Dragan Đilas bio politički moćan u Srbiji - kaže Janković.

Na pitanje Žurnala kako je došlo do saradnje sa M:tel-om, Janković kaže da su uvijek dobijali taj posao i da je sigurna da će ga i nastaviti raditi.

-Da li ćemo tu ostati, nećemo. Vjerovatno će opet doći neka politička direktiva pa mi nećemo biti simpatični. Da li ćemo raditi za M:tel? Vjerovatno hoćemo, jer nemaju kud, moraju kod nas - kaže Janković.

Iz M:tel nisu željeli razgovarati o poslovnoj saradnji sa Aquarius-om sa obrazloženjem da se radi o poslovnoj tajni.

Dugogodišnji klijent Aquariusa je i Lutrija RS. Međutim, direktorica Aquarius-a tvrdi da ovo preduzeće ima dosta problema u finansiranju i trenutno nemaju solventnosti da pokreću neke veće priče.

- Ovogodišnji naš tender se završio sa nekom realizacijom koja sigurno nije prešla 10 hiljada maraka - kaže Janković.

Iz Lutrije RS kažu da su sa Agencijom u prethodnoj godini sklopili dva ugovora i da je do sada isplaćeno preko 30.000 maraka.

- Planirali smo za reklamiranje na TV i radio stanicama u ovoj godini 55.000 maraka, a za izradu TV spotova i radio džinglova 15.000 maraka, ali ćemo vjerovatno potrošiti manje od plana- navedeno je u odgovoru Lutrije.

Na pitanje Žurnala kako su na tenderima, koje su dobili, bili uvijek jedini ponuđači, Janković kaže da se nisu dogovarali sa konkurencijom pa vrlo brzo demantuje samu sebe.

- Nismo se pratili, mi i ne pričamo, tako da o pratnji nema govora. Nema sigurno, ako na to pretendujete, ni komunikacije nema, nismo se dogovorali - kaže Janković dodajući “nije da se ne dogovoramo, ponekad izađemo da neko nekog podrži i to se desi, ali kod njih (o.a. Lutrija RS) je to toliko minoran iznos da se niko ne bi toliko ražalostio da ne dobije posao.”

Malo veći posao Agencija je dobila 2015. godine od Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS u vrijednosti od 390.000 maraka za marketinšku kampanju u sklopu Regionalnog projekata energetske efikasnosti (REEP).


Iz Agencije napominju da izbjegavaju izlaziti na institucionalne tendere, jer nikada ništa nisu dobili  a ako se i desi da izađu onda je to zato što su procijenili da im “u tom momentu to leži”.

(zurnal.info)