Sudije mekoga srca:Kako je Alija Delimustafić znao da će za mjesec dana biti na slobodi?

Istražujemo

Sudije mekoga srca: Kako je Alija Delimustafić znao da će za mjesec dana biti na slobodi?

Kada je uhapšen, Delimustafić je rekao: Ovo će potrajati mjesec i ja ću na slobodu. Mjesec dana poslije, tako se i dogodilo. Žurnal otkriva zašto...

Kako je Alija Delimustafić znao da će za mjesec dana biti na slobodi?

Kada su mu policajci osujetili bijeg na području Vojkovića, pa ga potom vezanog vratili u njegov stan u Istočnom Sarajevu na pretres, Alija Delimustafić im je kazao – „Ovo će potrajati mjesec i ja ću na slobodu“.

BEZ SMETNJI PREKO GRANICE

Tačno mjesec dana kasnije, vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala Adisa Zahiragić, a čiji je član bio sudija Muhidin Hajdarević,  donijelo je rješenje u kojem piše da se „prema Aliji Delimustafiću, osumnjičenom za organizirani kriminal, ne produžava pritvor“. Mjere zabrane nisu izrečene. Tako ratni ministar unutrašnjih poslova R BiH, osumnjičen za organizirani kriminal, može napustiti državu.

Ne mora koristiti ni dva lažna pasoša koja su mu pronađena u ruksaku prilikom pokušaja bjekstva. Granicu može preći sa svojim dokumentima. Bez ikakvih smetnji.

Nekoliko dana ranije, sutkinja Zahiragić bila je i u Vijeću koje je ukinulo rješenje o određivanju pritvora bivem državnom ministru prometa i komunikacija Damiru Hadžiću. Skoro godinu ranije, ova sutkinja pomenuta je i u jednom prisluškivanom telefonskom razgovoru.

PRISLUŠKUJU NAS

„Adisa je javila da nas prisluškuju“, objašnjavao je na telefon advokat Faruk Balijagić, optuženik za planiranje ubistva koji je, nakon ukidanja pritvora, pobjegao u Hrvatsku, saznajemo iz pouzdanih izvora. Danas bjegunac Faruk Balijagić uživa u Rijeci. U istom gradu, u kojem svoje dane, provodi Lejla Fazlagić, bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, za kojom je raspisana Interpolova potjernica, zbog sumnje da je bila dio organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodio – Alija Delimustafić.

Kako saznaje Žurnal, policijske agencije, koje su provodile posebne istražne radnje u ovom predmetu, zabilježile su razgovore u kojima bivša sutkinja Fazlagić obavještava Aliju Delimustafića i druge osumnjičene u predmetu „Pravda“ da je od svojih izvora u pravosuđu obaviještena da ih prisluškuju. Nakon toga, svi osumnjičeni u ovom predmetu bježe van BiH.

Prilikom prisluškivanja telefona, saznaje Žurnal, policija dolazi do saznanja da grupi Alije Delimustafića pomaže osoba iz Kantonalnog suda u Sarajevu, koju nazivaju „Brko“.  Upravo na ročištu za produženje pritvora Aliji Delimustafiću, održanom u petak popodne, postupajući tužioci su naveli da im je potrebno još najmanje dva mjeseca pritvora za osumnjičene, kako bi uspjeli istražiti ko su osobe iz pravosuđa koje su pomagale Delimustafiću.

KO JE BRKO

Tužioci su u svom izlaganju pomenuli i izvjesnog Brku iz Kantonalnog suda u Sarajevu. Tri sata kasnije – Kantonalni sud u Sarajevu donosi rješenje prema kojem Delimustafić i ostali izlaze na slobodu. Rješenje je potpisala sutkinja Adisa Zahiragić, inače supruga Jusufa Zahiragića, bivšeg ministra pravosuđa Kantona Sarajevo, kojeg je u novembru 1999.godine, zbog sumnjivih poslova smijenio i OHR.

Inače, suprug sutkinje Zahiragić dovođen je u vezu sa brojnim sumnjivim poslovima u Energoinvestu, a bio je jedan i od aktera u aferi  stan Nedžada Brankovića. Jusuf Zahiragić je, naime, bio direktor Gradskog sekretarijata za stambene poslove kada su dodjeljivani ili za mizeran novac prodavani tzv. napušteni stanovi. Bitno je istaknuti da je upravo Alija Delimustafić osumnjičen da je organizovao kriminalnu grupu koja je na području Sarajeva, između ostalog, nezakonito trgovala napuštenim stanovima.

ULOGA U BOSNALIJEKU

Sutkinja Zahiragić bila je jedan od aktera i afere Bosnalijek. Mediji su,  naime, izvještavali da je upravo ona ukinula pritvor i mjere zabrane Edinu i Amaru Arslanagiću, koj su tada bili  osumnjičeni, a danas optuženi za višemilionski kriminal. Nakon što je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo uložilo žalbe, sutkinja Zahiragić, pisali su mediji, danima nije željela dokumente proslijediti Vrhovnom sudu FBiH. Svi iz afere Bosnalijek i danas su na slobodi.

U skoro svim spornim predmetima, u kojima je sudila sutkinja Zahiragić, član njenog vijeća bio je i sudija Muhidin Hajdarević. U predmetu Pravda, sudija Hajdarević je, prema saznanjima Žurnala, čak tražio i izuzeće iz Vijeća koje je  odlučivalo o produženju pritvora Aliji Delimustafiću i drugima, ali je njegov zahtjev, na općoj sjednici Kantonalnog suda u Sarajevu, odbijen.

GRAS & POGORELICA

Muhidin Hajdarević je, inače, poznat i iz predmeta GRAS. Naime, nakon žalbe Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, sudija Hajdarević je izuzet iz sudskog vijeća koje je trebalo suditi za višemilionski kriminal u GRAS-u. Opće vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, u februaru ovegodine konstatovalo je da Hajdarević ne može suditi Ibrahimu Bimi Jusufraniću i Branislavu Petroviću, jer je upravo on bio član sudskog vijeća koje je u dva navrata, u prethodnom postupku, odbijalo prijedloge za određivanje pritvora uhapšenom dvojcu.

Inače, sudija Muhidin Hajdarević poznat je i po tome što je kao tužilac smijenjen zbog umiješanosti u slučaj Pogorelica. Zajedno sa Adisom Zahiragić čini vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojem je Vrhovni sud FBiH ukinuo najviše odluka i rješenja. A zbog njihove odluke, do daljnjeg, Tužilaštvo KS i javnost neće saznati da li je kantonalni sudija koji je na dan odlučivanja o pritvoru u predmetu Pravda uzeo odmor – ustvari čovjek koji se odaziva na nadimak Brko.  

(zurnal.info)