ZA DOM NARODA – ZNA SE:Kako je Dragan Čović nagradio glasove zastupnika HDZ 1990
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

ZA DOM NARODA – ZNA SE: Kako je Dragan Čović nagradio glasove zastupnika HDZ 1990

Ostvarenje političkih ciljeva Dragan Čović osigurao je ponudom primamljivih fotelja. Za izbor zastupnika iz Skupštine Kantona 10 u Dom naroda u FBiH glasali i SDP i Narodna stranka radom za boljitak

Kako je Dragan Čović nagradio glasove zastupnika HDZ 1990

Imao brojku 1990 nakon svoje skraćenice ili ne, kada su interesi u pitanju, sve je isto - HDZ zna se. Brojne predizborne kritike upućene HDZ-u Dragana Čovića od strane čelnika HDZ-a 1990 vrlo brzo su otišle u zaborav.

Da je to zaista tako, pokazao je i današnji nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona 10. Prije samog početka sjednice, dogodila se jedna neuobičajena stvar. Predsjedatelj iz starog saziva, HDZ-ovac Robert Bagarić, je prilikom zauzimanja mjesta u prostoriji za sastanke pozvao članove HDZ 1990 da pređu na lijevu stranu gdje su se nalazili  članovi HDZ BiH. Bilo je više nego očigledno da je to prostor gdje će „desničari“ na lijevoj strani glasati ZA.

Nakon uvodnih priprema, uslijedio je izbor izaslanika iz Skupštine Kantona 10 u Dom naroda u FBiH.

Iz reda hrvatskog naroda Centralna izborna komisija BiH potvrdila je slijedeću listu: HDZ BiH  Ivan Ivić, HDZ BiH Stipan Šarac, HDZ 1990  Jozo Ćosić, HNL  Josip Perić, HRS Krešimir Tabak i SDP Jugoslav Brdar. Želje HDZ-a su ostvarene.

Međutim, nije sve išlo glatko. 

U pauzama sjednice, prema izvorima Žurnala  zastupnici SDP-a i Narodne stranke radom za boljitak odlazili su u prostoriju u kojoj su se nalazili načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin i predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH i direktor JP „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres Branko Ivković. Iako, od početka sjednice „ruke“ zastupnika ove dvije stranke nisu bile osigurane, krajnji rezultat pokazuje da je sastanak u pauzi sjednice bio djelotvoran.

Za podršku HDZ 1990 Dragan Čović nije strahovao. To je osigurano prije nekoliko dana na sastanku u Mostaru. Za ispunjavanje želja Dragana Čovića HDZ 1990 dobio je ova mjesta:

1. Predsjednik Skupštine;

2. Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa;

3. Direktor zavoda za zapošljavanje;

4. Direktor uprave za inspekcijske poslove;

5. Jedan član Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje;

6. Jedan član Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo;

7. Jedan član Upravnog vijeća Županijske bolnice;

8. Jedan član Nadzornog odbora  ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres;

9. Jedan član Skupštine  ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres;

10. Jedan član Nadzornog odbora  Agencije za privatizaciju;

11. Jedan član Upravnog vijeća  Agencije za privatizaciju i

12. Zastupljenost u tijelima Skupštine Hercegbosanske županije sukladno ostvarenom izbornom rezultatu i Poslovniku o radu Skupštine Hercegbosanske županije.


 

Uz pomoć HDZ 1990, SDP-a i Narodne stranke radom za boljitak u Kantonu 10, HDZ BiH  sad, kao i ranije ima „kontrolni paket“ u klubu Hrvata Doma naroda FBiH (13 zastupnika). Na taj način može uvjetovati donošenje svake odluke u Parlamentu Federacije, a zajedno sa SNSD-om i u Parlamentu BiH.

(zurnal.info)