Zloupotreba upravljanja sudskih predmeta:Kako je Grčević u samo jednom predmetu dva puta prekršio pravilnik

Istražujemo

Zloupotreba upravljanja sudskih predmeta: Kako je Grčević u samo jednom predmetu dva puta prekršio pravilnik

Grčević je putem sudskog maila, koji smo dobili na uvid, od IT službe zatražio da se predmet presignira na tačno, imenom i prezimenom, određenog sudiju

Kako je Grčević u samo jednom predmetu dva puta prekršio pravilnik

 

O zloupotrebama putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS-a) do sada smo pisali u nekoliko navrata. Žurnal je sada došao u posjed dokumentacije o tome kako su se u Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH vršile presignacije predmeta, prije nego je javnost o svemu obaviještena.

 

Privatizovani sud

 

Predsjednik tog suda Jadranko Grčević je u aprilu 2014. godine putem CMS-a na postupanje dobio predmet koji je u Osnovnom sudu zaveden pod brojem 96 0 O 078115 14. S obzirom na to da je on jedan od suvlasnika nekretnina koje su se pojavile kao predmet tog postupka, on ga je dalje presignirao, što i nije sporno. Međutim, sporan je način na koji je izvršena ta presignacija.

Naime, Grčević je putem sudskog maila, koji smo dobili na uvid, od IT službe zatražio da se taj predmet presignira na tačno, imenom i prezimenom, određenog sudiju.

“Dakle, predmet se ne presignira ponovo kroz CMS, pa da CMS opet automatski odredi kojem će sudiji predmet biti dodijeljen na postupanje, već predsjednik suda svojevoljno, određuje kojem će sudiji predmet biti dodijeljen. U konkretnom slučaju dodijeljen je sudiji Selimu Karamehiću”, navodi izvor Žurnala.

 

predmeti CMS, Grcevic (1)

 

Predsjednik suda je obrazložio razloge zbog kojih ne može biti postupajući sudija u tom predmetu, ali dodaje naš izvor, to su razlozi za izuzeće sudije.

“O izuzeću predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta BiH odlučuje predsjednik Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, pa u slučaju da se prihvati zahtjev za izuzeće, tek onda bi bili ispunjeni uslovi da se predmet presignira na sudiju kojeg odredi CMS. Međutim, u konkretnom slučaju, predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Jadranko Grčević sam odlučuje o svom izuzeću, što je prije svega suprotno zakonu i onda opet sam, po svom nahođenju, zaobilazeći CMS, određuje koji će sudija postupati u tom predmetu”, pojašnjava naš izvor.

Predsjednik suda je u ovom slučaju, dodao je naš izvor, dva puta prekršio pravilnik – prvi put jer je sam odlučio o svom izuzeću i drugi put kada je zaobišao CMS.

“Ovo govori u kojoj mjeri je Osnovni sud Brčko distrikta privatizovan. Dovoljno je da predsjednik suda pošalje mail IT službi i predmet se dodjeljuje nekom drugom sudiji po njegovoj volji”, tvrdi naš izvor.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih primjera, ali i načina na koji se CMS zloupotrebljava, a na šta je još prije nekoliko mjeseci prvi upozorio sudija Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljko Tabaković. O zloupotrebama je govorila i sutkinja Općinskog suda u Mostaru Nina Ratkušić, dok je potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan pred Istražnom komisijom za utvrđivanje stanja u pravosuđu istakla da ovakve vrste zlouptreba predstavljaju, čak, krivično djelo.

Nakon serije tekstova o malverzacijama putem CMS-a, situacija se u Osnovnom sudu Brčko distrikta, tvrdi naš izvor, popravila. Predmeti se sada dodjeljuju samo u situacijama kada postoje opravdani razlozi za presignaciju na drugog sudiju, a sve se radi u skladu sa Pravilnikom o CMS-u kojim je propisano da se raspodjela predmeta sudijama vrši automatski prema unaprijed određenim parametrima.

 

Malverzacije putem CMS-a

 

Sudija Tabaković je, podsjetimo, još u januaru za Žurnal otkrio način na koji se predmeti putem CMS-a dodjeljuju “podobnim” sudijama. U sudu u kojem je on uposlen to su, izjavio je tada, radila tri uposlenika IT službe i dva upisničara, a sve po nalogu predsjednika suda Jadranka Grčevića. 

“Kada dođe novi predmet postoji mogućnost da se preko IT tehnike odredi koje će sudije biti isključene iz CMS-a, dok se ostave oni koji odgovaraju, a to može biti jedan, dva, tri ili više sudija. Upisničaru treba samo jedan minut da u sistem unese tužilac, tuženi, vrsta spora i predmet. I onda taj predmet ide sudiji kojeg je IT služba ostavila uključenog, a ukoliko je više takvih sudija onda CMS odabere kojem će od njih biti dodijeljen predmet. Kada se s tim završi, odmah uključe i ostale sudije i onda raspodjela predmeta ide dalje”, ispričao je tada Tabaković.

Nakon pisanja Žurnala, Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet protiv Grčevića. U međuvremenu smo dobili informaciju da su IT tehničari, koji su navodno učestvovali u malverzacijama sa CMS-om, “nagrađeni povećanjem plata” još prije tri godine. Ovo nam je potvrdio nezvanični izvor blizak pravosudnim institucijama Brčko distrikta uputivši nas na odluku sa vanredne sjednice Pravosudne komisije Brčko distrikta održane 22. septembra 2017. kada je donesena odluka o povećanju platnih razreda i stepena na pojedinim pozicijama u pravosudnim institucijama.

Pravosudna komisija je na toj sjednici donijela odluku da se u prijedlog budžeta pravosudnih institucija Brčko distrikta za 2018. uvrsti i da se planiraju sredstva za povećanje platnih razreda i stepena platnih razreda za pozicije specijaliste za informacione tehnologije u Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta, tehničar za informacione tehnologije, te još neke pozicije kao što su radnik na prijavnici i obezbjeđenju, referent na otpremi pošte u Osnovnom sudu, vozač kurir…

 

Povećanja plata

 

Iz Pravosudne komisije, dakle, ne negiraju povećanje plata s tim da se pozivaju na izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Stručnoj službi Pravosudne komisije iz 2018., te na Zakon o platama i naknadama zaposlenih u pravosuđu Brčko distrikta koji je donijela Skupština 2019.

plate

 

Tako je prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji iz 2018. godine, plata tehničaru za informacione tehnologije sa 904 KM povećana na 991 KM prije plaćanja poreza na dohodak (10%), a godinu nakon toga (usvajanjem Zakona o platama) na 1.040,24 KM prije plaćanja poreza na dohodak (10%).

Pored tehničara za informacione tehnologije u okviru IT službe zaposleno je i dvoje specijalista za informacione tehnologije. Radi se o službenicima sa visokom stručnom spremom. Njima je do 2018. plata iznosila 1564,22 KM prije plaćanja poreza na dohodak (10%), kada im je izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, povećana na 1952,04 KM, a nakon Zakona o platama i naknadama zaposlenih u 2019., na 2.038,45 KM prije plaćanja poreza na dohodak (10%).

Iz Pravosudne komisije ukazali su nam i na to da su IT službenici uposlenici Pravosudne komisije i da im se posao sastoji u pružanju stručne podrške svim pravosudnim institucijama u Brčko distriktu.

(zurnal.info)