Štrajk novinara “Fokusa”:Kako je propala medijska pesnica Aleksandra Džombića

Istražujemo

Kako je propala medijska pesnica Aleksandra Džombića

Kako je propala medijska pesnica Aleksandra Džombića

Banjalučki dnevni list “Fokus” nije se pojavio na kioscima zbog štrajka zaposlenih u toj novini, koji već četiri mjeseca nisu primili plate, dok im doprinosi za penziono i socijalno osiguranje nisu uplaćivani već 30 mjeseci.

GDJE SU DŽOMBIĆEVE PARE

To što se “Fokus” nije pojavio u prodaji, za javnost u Republici Srpskoj (RS) i BiH ne znači gotovo ništa, jer se radi o listu minornog uticaja, koji je godinama prvenstveno korišten za obračune sa svima onima koji su označeni kao protivnici vladajuće kaste, bez obzira iz koje sfere javnog života potiču - iz politike, nevladinog sektora ili medija. Prestanak štampanja ovog tabloida značajan je, međutim, jer pokazuje previranja i odnos snaga u vladajućim krugovima.

“Fokus”, čiji je politički pokrovitelj ovdašnji entitetski premijer, trebao je Aleksandru Džombiću da posluži kao embrion iz kojeg će se izroditi njegovo medijsko carstvo s namjerom da parira jakim medijskim mašinerijama pod komandom Milorada Dodika i Željka Kopanje. Džombić je za glavnog kreatora odabrao Zorana Šarenca, ali se ispostavilo da je on jednako loš menadžer kao i novinar, ali podjednako diktatorski nastrojen kao njegovi politički mentori.

Prije nekoliko dana pojedini banjalučki portali su objavili vijest da je u njihove redakcije stiglo anonimno pismo radnika “Fokusa”, u kojem oni navode da su teškom materijalnom položaju, ali da  strahuju za svoju sudbinu, jer im se prijeti ako se oglase u javnosti. Oni su u tom pismu optužili vlasnika “Fokusa” Zorana Šarenca da je u nekoliko navrata dobio novac od Vlade RS, a da nije izvršavao svoje zakonske poreske obaveze prema budžetu RS i zaposlenima u novini.

Šarenac je, navodno, obećao da će radnicima isplatiti dvije plate poslije “Izbora najmenadžera godine”, manifestacije koju je prošle sedmice organizovao ovaj list, ali se to nije desilo. Zbog toga je 20. marta “Fokus” izašao na svega nekoliko strana, jer je većina zaposlenih odbila da radi tražeći da im se obrati vlasnik, koji se u redakciji nije pojavio danima. Dan kasnije zaposleni su odlučili da potpuno obustave rad, tražeći odgovor na pitanje kuda su nestale pare kojima je Vlada RS godinama izdašno čašćavala ovaj list.

,,Fokusu“ je 2009. godine iz budžeta prebačeno 270 000 maraka, a onda u julu 2010. godine, ponovo iz budžeta, stiže nagrada od 360 000 maraka. Prošle godine za podršku projektu „Razvoj Srpske, reforma PIO” Vlada donira “Fokus” sa novih 200. 000 maraka. Vlada je i ove godine bila pokrovitelj “Fokusove” manifestacije “Izbor najmenadžera”. Prethodnih godina, u vrijeme kada je Džombić bio ministar finansija, njegov resor i Poreska uprava RS bili su pokrovitelji “Fokusove” nebulozne nagradne igre “Najsrećniji fiskalni račun”. Groteskno, s ozbirom na činjenicu da upravo “Fokus” godinama nije izmirivao obaveze prema državi i da je krajem prošle godine Poreskoj upravi bio dužan oko million maraka.

IZ RUKE U RUKU

“Fokus” je nastao u proljeće 2005. godine, a njegov osnivač je bio Željko Kopanja. Tada je trebalo da posluži kao žuti satelit njegovim “Nezavisnim novinama” i “Glasu Srpske”, u kojem bi bili svakodnevno “tretirani” svi oni koji nisu po volji vladajućem establišmentu.

Godinu dana kasnije Kopanja “Fokus” za 450 hiljada maraka prodaje (zvanično) Miloradu Janjetoviću, vlasniku “Tamarisa”. Pare su, međutim, skupljene od nekoliko banjalučkih privatnika, (pojedinačne donacije bile su od pet do 50 hiljada maraka), uz obrazloženje da se novac prikuplja kako bi Milorad Dodik imao sopstvene novine. Negdje u to vrijeme, odnosi između Dodika i Kopanje nisu bili baš najbolji, pa je on odlučio da stvori vlastito medijsko cartstvo, nezavisno od najodanijeg medijskog podanika.

Janjetović, koji je formalno nominovan za vlasnika “Fokusa”, tada je dobio zadatak da stvori Dodikovu medijsku grupaciju, pa podiže Bel televiziju (do koje je došao na nezakoniti način). Iako je u Bel kanal uloženo pet miliona maraka, ova televizija nikada nije postala relevantan medij, čak ni na lokalanom nivou, a kamoli u entitetskim ili držvnim okvirima. Milorad Janjetović danas tvrdi da je izigran, da je sam podigao višemilionski kredit kojim je obnovio ovu TV, a da mu taj novac nikada nije namiren, kao što je bilo obećano.

U decembru prošle godine preduzeće “Pres komerc”, koje je izdavač “Fokusa”, od Janjetovića preuzima Zoran Šarenac. On je prethodno, zajedno sa košarkašem Predragom Danilovićem, od Joleta Petrovića za oko 250 hiljada maraka kupio bijeljinsko preduzeće NID “Orfej-Ekstra”, koje je izdavač “Ekstra magazina”. Iza ovih medijskih transfera stajao je premijer Džombić, maštajući o svom medijskom carstvu, koje je trebalo da ga politički osnaži. Ispostavilo se da od tog carstva nema ništa, a da mu je povjerenik Šarenac najobičniji prevarant i diletant.

(zurnal.info)