:Kalašnjikov je heroj Rusije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

Kalašnjikov je heroj Rusije

Kalašnjikov je heroj Rusije

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev primio je u utorak istaknutog konstruktora oružja Mihaila Kalašnjikova na njegov 90. rođendan i uručio mu najvišu državnu nagradu - Zvijezdu heroja Rusije, javile su ruske novinske agencije.

Medvedev je rekao da je Kalašnjikov uspio "pretvoriti rusko oružje u jedan od najboljih nacionalnih brendova" i da su njegova dostignuća simbol stvaralačkih sposobnosti ruske nacije.

"Potrebno je da se i u drugim oblastima ugledamo na Vas", rekao je ruski predsjednik.

Zahvaljujući na nagradi, Kalašnjikov je izrazio nadu da će se u Rusiji i dalje proizvoditi novi tipovi naoružanja i "čuvati mir i red".

"Nije moja krivica što se danas oružje primjenjuje tamo gdje ne treba. To je krivica političara, a ne konstruktora. Ja sam pravio oružje radi zaštite granica domovine", rekao je tvorac svjetski poznate automatske puške AK-47, nazvane prema njegovom prezimenu.

Pred svečanost uručivanja nagrade Kalašnjikov je rekao da se osjeća dobro i da svakog dana ide na posao u koncern „Ižmaš“, gdje je glavni konstruktor a i savjetnik generalnog direktora „Rosoboronexporta“.

Kalašnjikovu su, kako je izvijestio Itar-Tass, čestitku za rođendan poslali i članovi posade Međunarodne svemirske stanice Maksim Šurajev i Roman Romanjenko.

"Vaše ime, uvaženi Mihail Timofejevič, zajedno s prvim kosmonautom Jurijem Aleksejevičem Gagarinom, postalo je simbol naše zemlje u 20. stoljeću", naveli su ruski kosmonauti u videočestitki.

Kalašnjikov, koji je konstruirao više od 150 tipova vojnoga, sportskog i lovačkog oružja, dva puta je bio heroj socijalističkog rada, dobitnik nagrada sa Staljinovim i Lenjinovim imenom, kavaljer
Ordena svetog Andreja Prvozvanog.

Automat AK, koji u cijelom svijetu znaju po nazivu „kalašnjikov“, zbog rasprostranjenosti je unesen u
Guinnessovu knjigu rekorda, jer ga koristi do 100 miliona ljudi u 55 zemalja, podsjetila je ruska državna agencija.

Čak su ga i afričke države, Mozambik, Zimbabve i Burkina Faso, stavile na svoje grbove i zastave.

U SSSR-u je 1943. godine proizveden novi metak kalibra 7,62 milimetra i počeo rad na proizvodnji nove klase oružja. Tom radu i učešću na konkursu 1946. godine se priključio i Kalašnjikov, tada oficir oklopnih snaga i saradnik centralnog naučno-istraživačkog poligona za oružje.

Automatska puška AK-47 registrirana je 1949. godine a na bazi nje nastalo je i mnogo drugih modifikacija.

Licencu za proizvodnju pedesetih godina minulog stoljeća dobilo je 18 zemalja, uglavnom saveznika u Varšavskom paktu, a već tada je 11 zemalja počelo proizvodnju automata bez licence.

Prema podacima „Rosoboronexporta“ za 2009. godinu, rok važenja licence u državama koje su je dobile ranije, istekao je ali se proizvodnja nastavlja, prenio je Tanjug. 

(Fena)