Odgođeno suđenje za zloupotrebu položaja i iznudu novca od povratnika:KALESIJA: Općinski referent ucjenjivao povratnike

Istražujemo

KALESIJA: Općinski referent ucjenjivao povratnike

Prije nekoliko dana otkazan je glavni pretres na kojem je trebalo početi suđenje šefu kabineta općinskog načelnika u Kalesiji Muji Tosunbegoviću za primanje mita i zloupotrebu položaja. Tosunbegovića su povratnici optužili kako je tražio novac za junice i građevinski materijal koje im je dodijelio Fond za povratak BiH

KALESIJA: Općinski referent ucjenjivao povratnike

Općinski sud u Kalesiji prije nekoliko dana otkazao je glavni pretres na kojem je trebalo započeti suđenje za zloupotrebu položaja u Općini Kalesija. Optuženi Mujo Tosunbegović danas je šef kabineta općinskog načelnika a optužnica ga tereti za period kada je obavljao posao samostalnog referenta.

NE DAM NI ŽUTU BANKU

Sagovornici Žurnala kažu kako je Tosunbegović godinama nezakonito trošio novac namijenjen povratnicima na području Kalesije.

Tosunbegović je optužen za primanje mita jer je u avgustu 2010. godine, radeći na poslovima višeg samostalnog referenta za raseljena lica, izbjeglice i povratak u Općini Kalesija, prilikom isporuke donacija tražio da mu određena lica isplate 100 KM na ime prevoza doniranih junica, suprotno dogovoru sa donatorom.

U prijavi koju je proslijedio Kantonalnom tužilaštvu TK jedan od onih koji su Tosunbegovića prijavili naveo je sljedeće kako se u junu 2010. godine javio na oglas Ministarstva za obnovu i povratak TK-a. Dokumentaciju za prijavu tražio je i u Općini Kalesija, gdje ga je Tosunbegović, prema njegovim tvrdnjama, i ucjenjivao:

- U početku mi je tražio da mu dam 1.000 eura kako bi sa komisijom izlobirao da budem među prvima za dodjelu velikog paketa građevinskog materijala (oko 20.000 KM), što sam mu bio obećao ali i slagao jer sam imao dobru osnovu za prolazak bez ičijeg lobiranja. Znajući da se Tosunbegović bavi ovakvim mahinacijama i nečasnim radnjama razgovarao sam sa više osoba koje su prethodno davale određene novčane iznose, te mi je prije objavljivanja konačne rang liste u avgustu 2010. poslao Ljubišu Andrića, koji mi je prenio Tosunbegovićevu poruku da mu dam samo 500 eura a ostatak u građevinskom materijalu na što sam ja rekao da ne želim da dam niti “žutu banku”, a što mu je Andrić i prenio.

U novoj prijavi koju potpisuje drugi povratnik Tužilaštvo upućuje na navodnu iznudu, kada mu je Tosunbegović tražio 100 KM na ime prevoza junice:

- … bio sam prevaren i pristao da dam novčani iznos od 100 KM referentu u Službi za reseljena lica Općine kalesija Muji Tosunbegoviću pred svjedocima na ime usluge prevoza jedne junice koja je finansirana i donirana mojoj petočlanoj povratničkoj porodici od strane Fonda za povratak sa sjedištem u sarajevu. Bilo mi je sumnjivo, kao i ostalim prevarenim povratnicima, koji su 26.8.2010. godine prilikom preuzimanja junice takođe dali Tosunbegoviću isti novčani iznos, te smo se putem našeg udruženja Agrorazvoj obraćali Fondu za povratak.

APSURD I BRUKA

Dalje kaže kako ih je posjetio “direktor Fonda” objasnivši im da je sve plaćeno prema dobavljaču, da nikakav novac nisu trebali davati te kako je “uzimanje novca apsurd i bruka institucija koje se bave ovim pitanjem”:

- Tosunbegović je krenuo sa ucjenama spram ostalih, govoreći da smo bezobrazni što smo zvali Fond i objelodanili ovu vrstu njegove zloupotrebe službenog položaja a nerijetko uzima i veće količine novca i od drugih bolje stojećih fiktivnih povratnika kojima na kraju prodaje kuće, kojima je prethodno završio donaciju u materijalu i drugom. S obzirom da mi nije htio vratiti novac koji sam dao pred svjedocima iz Fonda su nam rekli da podnesemo krivične prijave.

Novi termin za pretres Sud je zakazao za 14. januar ali su zbog praznika neki svjedoci tražili odgodu, pa još uvijek nije poznato kada će glavni pretres u ovom slučaju biti održan.

Tužilaštvo je u februaru 2013. godine odlučilo kako neće provoditi istragu u drugom predmetu u kojem su za zloupotrebu  položaja prijavljeni također Mujo Tisunbegović, ali i Ljubica Radić,referentica za povratak u Općini.

U obrazloženju prijave koju su podnijeli MUP-u TK, povratnici navode da je Ljubica Radić sa zakašnjem na oglasnu tablu stavila spisak sa osobama koje su dobile donacije, a da pri tome nije istakla rok žalbe tako da je većina njih ostala bez donacija.  Kako navode srpski povratnici na spisku su i dva djevera od Ljubice Radić.

(zurnal.info)