Kraljevi “Bosnalijeka” (2):Kamiondžije do Moskve "otimaju" 15.000 maraka

Istražujemo

Kamiondžije do Moskve "otimaju" 15.000 maraka

Kamiondžije do Moskve

Bosnalijek po pravilu bira najskupljeg prevoznika za dostavu lijekova u Moskvu čime svakim transportom nestaje 15.000 maraka, pokazuju dokumenti u posjedu Žurnala.

Kompanija Rhea Express, predstavnik Fedexa za Bosnu i Hercegovinu, naplaćivala je Bosnalijeku prevoz lijekova iz Sarajeva do Moskve 25.000 maraka a potom angažovala hrvatsku kompaniju TGT obrt da isti prevoz napravi za pet hiljada eura. Ovo je za Žurnal potvrdio Krešimir Vrdoljak, vlasnik kompanije TGT iz Zagreba.
- Prevozili smo lijekove Bosnalijeka iz Sarajeva do Moskve. U 2010. godini je bilo oko sedam takvih transporta – kaže Vrdoljak za Žurnal.

 

Samo najskuplje

_MG_9940

Dokumenti do kojih je došao Žurnal pokazuju da je u 2011. godini ovakvih transporta moglo biti i više od 20, ali u saradnji sa drugim kompanijama jer je Rhea prekinula saradnju sa TGT-om i nikada nisu platili posljednji račun iz februara prošle godine.

Od Edina Arslanagića, direktora Bosnalijeka, zvanično smo tražili pojašnjenje zašto ova kompanija uvijek bira najskuplji transport i po pravilu isti prevozničku firmu, ali do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Arslanagić je na nedavnoj godišnjoj konferenciji za novinare istakao kako tržište Bosnalijeka u Rusiji raste pa je u ovoj zemlji otvoreno i predstavništvo najveće domaće farmaceutske kompanije. U protekloj godini dobit od prodaje u inostranstvu premašila je zaradu na domaćem tržištu. Ona je mogla biti i veća da se prevoz lijekova nije plaćao više nego duplo skuplje od stvarne tržišne vrijednosti.

KNPonuda  USPonuda

Kompanija Rhea Express iz Sarajeva imala je povlašten položaj kod Bosnalijeka. Po pravilu su dobijali poslove iako dokumenti Žurnala pokazuju da su druge kompanije nudile neuporedivo niže cijene prevoza. Dok su kompanije poput Ultra Speed iz Beograda i  iz Sarajeva nudile prevoz od Sarajeva do Moskve u posebnim kamionima za 5.300 odnosno 4.850 eura, Rhea je za slične usluge tražila 25.000 maraka. Ermin Alamerović, direktor Rhea-e nezvanično je potvrdio za Žurnal da je ova kompanija angažovala druge prevozničke firme u posebnim prilikama, ali nije želio govoriti o detaljima. Alamerović je tražio da upit pošaljemo zvaničnim putem ali njegov zvaničan odgovor još uvijek nismo dobili.

 

Isparavanje 1,5 miliona

RheaPonudaPorodica Arslanagić koristi usloge ove kompanije i u drugim prilikama. U prvom dijelu dossiera Kraljevi Bosnalijeka objavili smo kako je sin Edina Arslanagića, Vedad, putem ove kompanije u Sarajevo prevezao skupocjeni džip land rover. Cijena tog transporta nam nije poznata. Ono što je upravi Bosnalijeka bilo poznato jeste da prevoz lijekova nikako ne bi trebao biti skuplji od 13.000 maraka, što pokazuju zvanične ponude koje su druge prevozničke kompanije nudile Bosnalijeku.

Vlasnik TGT-a, Krešimir Vrdovljak, za Žurnal je potvrdio da stvarna tržišna vrijednost prevoza lijekova iz Sarajeva do Moskve ne bi trebala biti skuplja od 6.500 eura.
- Mi smo taj transport radili za pet hiljada eura ili manje. Oni su uzimali razliku na nama. Tolika provizija... to je puno – kaže Vrdovljak, koji nam je rekao da prvi put čuje kako je Rhea Bosnalijeku za taj prevoz naplaćivala 25.000 maraka.

RacunTGT

Saradnja Rhea-e sa njegovom kompanijom prekinuta je u februaru prošle godine kada je jedna pošiljka lijekova u Rusiju uništena. Vrdovljak tvrdi da je grešku napravio vozač Rhea koji je kasnio ali da je krivica prebačena na njegovu kompaniju TGT.
- Nikada nam nisu platili posljednji račun od pet hiljada eura. Oprostio bih to kada bismo ponovo počeli raditi – kaže Vrdovljak koji sa Rhea-om vodi sudski proces zbog uništenih lijekova u transportu do Moskve.

Zanimljivo je da je sve poslove sa Rhea-om Vrdovljak obavljao preko kompanije TGT obrt iako već godinama posjeduje poznatiju prevozničku kompaniju TGT TERO. Broj telefon obrta više nije u upotrebi a kompanija ne postoji u hrvatskom registru poslovnih subjekata. Vrdovljak to pravda promjenom brojeva telefona i tvrdi da firma još uvijek posluje. Nezvanično smo saznali da je kompanija ugašena nedugo nakon prekida saradnje sa Rhea-om.

_MG_2970Saradnja Rhea-e i Bosnalijeka ipak nije prekinuta. U svom finansijskom planu za 2012. godinu Bosnalijek planira potrošiti 3.300.000 maraka na transport, špediciju i brzu poštu. Prvobitni finansijski plan za transport naknadno je povećan za 300.000 maraka. U odnosu na prošlu godinu troškovi transporta su veći za skoro milion maraka. Za prevoz lijekova u Rusiju bit će potrošeno 2,5 miliona maraka i to je za 900.000 maraka više nego u 2011. godini. Za taj se novac može napraviti ravno 100 transporta po cjenovniku Rhea-e. Nepotrebna razlika u cijenama odnijet će ravno 1,5 miliona maraka!

Žurnal nezvanično saznaje da bi Bosnalijek i Rhea trebali potpisati novi ugovor o transportu u narednih nekoliko sedmica.

(zurnal.info)