USAGLAŠEN SPORNI ČLAN:Kantoni i zvanično postaju država
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

USAGLAŠEN SPORNI ČLAN: Kantoni i zvanično postaju država

Žurnal je u posjedu spornih verzija mehanizma koordinacije, koji je prema izjava zvaničnika, još jednom, sada navodno konačno usaglašen i to četvrti put ove godine. Suština sada usaglašenog teksta je da kantoni vrijede koliko i entitet i država BiH

Kantoni i zvanično postaju država
Razlike u dva prijedloga; FOTO: zurnal.info

Kada shvate da do novca MMF-a drugačije ne mogu, ovdašnji se vlastodršci lako dogovore. Tako je i sa mehanizmom koordinacije. Nakon jučerašnjeg sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i njegov zamjenik, ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda slavodobitno su obavijestili javnost da je dogovoren mehanizam koordinacije koji zadovoljava sve u ovdašnjem nacionalnom političkom ozračju.

SPORNI ČLAN 3.

Prema dogovoru kojeg su 31.jula postigli Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, u dijelu gdje se govori o načinu odlučivanja, član 3, stav 2 navedeno je da kvorum za održavanje sastanaka obavezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS, Vlade FBiH i kantona, a u skladu sa ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici. U prijedlogu koji je dostavio Vjekoslav Benvanda nakon riječi Vlade FBiH dodano je “predstavnici svih 10 vlada kantona”.

No pravi razlog reakcije predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića nakon objavljenog sadržaja sporazuma Izetbegović-Dodik krije se u stavu 3 istog člana. Riječ je o preispitivanju odluka usvojenim u različitim tijelima u sistemu kooridnacije. U prvobitnoj verziji pisalo je da “sve odluke usvojene u različitim tijelima u sistemu koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade FBiH i Vlade RS.”

No, u novoj verziji Bevanda (čitaj Čović) izdjestvovali su da i u više tijelo budu uključeni predstavnici svih 10 vlada kantona! U prevodu, sistem blokade svih odluka vezanih za euro-integracije usljed eventualnog nezadovoljstva HDZ-a je ponovo uspostavljen.

PONOVO VIJEĆE MINISTARA

Najnoviji tekst dogovorenog mehanizma mora potvrditi Vijeće ministara BiH. Podsjetimo, Odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH objavljena je u Službenom listu BiH početkom februara ove godine. Reagovao je Milorad Dodik sa tvrdnjom da je mehanizam usvojen bez saglasnosti RS, minimizirajući tako ministre iz SDS-a u Vijeću ministara. Pregovori su tada, kao i u posljednjem slučaju nezadoovljstva HDZ-a, ponovo počeli.

(zurnal.info)