Tajkuni:KARIJERA DODIKOVOG SAVJETNIKA DRAGANA VUČETIĆA: Opustošena preduzeća u Trebinju, Bileći, Nevesinju...

Istražujemo

KARIJERA DODIKOVOG SAVJETNIKA DRAGANA VUČETIĆA: Opustošena preduzeća u Trebinju, Bileći, Nevesinju...

Gdje je nestalo 17 miliona maraka?

KARIJERA DODIKOVOG SAVJETNIKA DRAGANA VUČETIĆA: Opustošena preduzeća u Trebinju, Bileći, Nevesinju...
DRAGAN VUČETIĆ: Savjetnik za investicije i državne fabrike; FOTO: moja hercegovina

Zamjenik direktora firme „Imex internacional” Nikola Rakić 14. aprila u Trebinju nasrnuo je pesnicama na novinara BN TV Nebojšu Vukanovića, koji je pratio protest radnica ovog preduzeća. Rakić je na ulazu u prostorije firme gurnuo Vukanovića izbivši mu kameru iz ruku. Novinar je odlučio da uzvrati, pa je došlo do koškanja. Na kraju je intervenisala policija.

„Pokušao sam da snimim kadrove, ali me je tehnički direktor odgurnuo, vičući da izađem napolje. Nakon toga smo razmijenili nekoliko udaraca. Sasvim je prirodno da oni koji kuluče sirotinju budu nervozni kada ta sirotinja dođe po svoje zarađeno", kaže Vukanović.

Priča o obespravljenim tekstilnim radnicama u Trebinju proizašla je iz prevare, jedne u nizu, u kojoj su udruženi najviši funkcioneri Republike Srpske, izvršna vlast, Investiciono-razvojna banka i bjelosvjetski mešetari.

VUČETIĆEVI MILIONSKI PROJEKTI

Sve je krenulo krajem 2012. godine, kada je Vlada RS osnovala Javno preduzeće “Nikola Tesla” i za vršioca dužnosti direktora imenovala Dragana Vučetića, savjetnika za inostrane investicije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odmah je obećano da će u Hercegovini biti otvoreno dvije hiljade radnih mjesta u tekstilnoj industriji, jer su njemački privrednici odlučili da svoje pogone iz Kine premjeste u Bileću i Trebinje. Osim što šije pantalone i kecelje, kompanija je saopštila da se bavi i proizvodnjom električnih automobila.

U maju prošle godine, uz nazočnost Milorada Dodika i premijerke Cvijanović, kompanija “Nikola Tesla” je u Bileći otvorila fabriku tekstila “Bilećanka”. Tada su data obećanja da će Hercegovinom poteći med i mlijeko i da će posao cvjetati. Vlada RS je u aprilu prošle godine bila garant da kompanija “Nikola Tesla” kod komercijalnih banaka digne kredit od 12 miliona maraka, a početkom ove godine IRB RS je toj firmi odobrila dodatnih pet miliona maraka kredita. Nije poznato gdje je završilo ovih 17 miliona maraka, ali je notorno da su pogoni “Bilećanke” pred gašenjem.

U Trebinju su zatvoreni pogoni “Imex internacionala”, čijih je 160 radnica ostalo bez posla. Godinu dana one su bile žrtve mobinga i raznoraznih iživljavanja koja im je priređivala vlasnica preduzeća Milena Janković. “Imex internacional” prethodno je preuzeo pogone, mašine i radnice od preduzeća “Nikola Tesla”, ali je već u prvoj godini rada nagomilao dugove prema dobavljačima i radnicama.

Krajem marta Vlada RS je odlučila da smijeni Dragana Vučetića sa mjesta direktora “Nikola Tesla”. Šteta nije popravljena, jer je isparilo 17 miliona maraka, koliko je Vlada budžetskog novca obezbijedila ovoj kompaniji. Još prije godinu dana opozicija i pojedini mediji upozoravali su da je rizično taj novac povjeriti Vučetiću, odranije čuvenom po neuspješnim projektima u Hercegovini. Vlast je ta upozorenja dočekala na nož, a danas je jasno i zbog čega. U mutnim finansijskim transakcijama, o kojim javnost ne zna ništa, nestali su milioni maraka. Baš kao i milioni uloženi u ranije Vučetićeve projekte.

 PUSTOŠ U NEVESINJU I LJUBINJU

Pred izbore 2010. godine Vučetić je postao većinski vlasnik firme “Pilana i namještaj” u Nevesinju. Digao je kredit od dva miliona maraka, ali je ubrzo posle izbora posao propao, a radnici ostali bez plata.

U Ljubinju je Vučetić dobio na korišćenje zemlju, zasadio voćnjak, ali su plantaže ubrzo opustošene. Propala je i Vučetićeva firma “Pelets” u Ljubinju, koja je trebalo da proizvodi pelete od drveta. Vučetić je otvorio i hladnjaču u Berkovićima, koja zjapi prazna.

Nakon svega, istražni organi trebalo bi da se pozabave Dodikovim savjetnikom za inostrane investicije i da utvrde da li je budžetske pare investirao u državne fabrike ili ih je prosljeđivao na privatne račune. Međutim, Vlada je smijenila Vučetića i tu bi trebalo da bude kraj priče. Oni koji insistiraju da ona istina bude razotkrivena do kraja, postaju mete fizičkih napada. Poput novinara Nebojše Vukanovića.

(zurnal.info)