Unosni poslovi porodice Savić:Katedre, tenderi i savjetničke funkcije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Unosni poslovi porodice Savić: Katedre, tenderi i savjetničke funkcije

Za pet godina porodična firma potpredsjednice Ustavnog suda RS Snežane Savić, savjetnika predsjednika NS RS i sina Mateja Savića, kao i uspješnog biznismena i tate Zvonka, “Comesgrafika” sa UNIBL, gdje su poznati pravnici zaposleni, sklopila je ugovore vrijedne 366.889 KM. Tokom 2016. godine firma bilježi i 9.184 KM vrijedan ugovor sa parlamentom RS, u kojem se Savići smjenjuju u savjetničkim foteljama.

Katedre, tenderi i savjetničke funkcije

Pozicija savjetnika predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske prenosi se kao porodično blago, s koljena na koljeno. Sa mame Snežane, potpredsjednice Ustavnog suda RS, na sina Mateja. Tata Zvonko zadužen je da sve to unovči unosnim poslovima finansiranim budžetskim novcem. Visprena pravnička porodica Savić tako godinama zbraja cifre, a među klijentima se nađe i Univerzitet u Banjaluci, gdje majka i sin primaju platu i kao profesori.

Za pet godina, od 2015. do danas, porodična firma “Comesgrafika”, između ostalog registrovana za izradu kancelarijskog materijala i štampanje, smještena u velelepnoj porodičnoj kući u banjalučkom naselju Borik, sa UNIBL sklopila je ugovore vrijedne 366.889 KM. Samo dva dvogodišnja okvirna sporazuma teška su po 117.000 KM. Jedan od njih, koji se odnosi na 2019. i 2020. godinu, dijeli sa, između ostalih, vlasti bliskim ”Primapromom”.   

Poslovi sa visokoškolskim ustanovama tu ne prestaju, jer je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, za štamparske usluge u gorepomenutom periodu sa Savićima dogovorio ukupnu cifru od 520.459 KM. Tokom 2016. godine firma bilježi i 9.184 KM vrijedan ugovor sa parlamentom RS, u kojem se Savići smjenjuju.

Samo u ovoj godini, takoreći, štamparska radnja dobila je deset tendera vrijednih oko 60.000 KM, a najbolje platiše štamparskih usluga su Bosanski kuluturni centar – 16.958, Centralna banka BiH -13.484 i Zavod “Dr Miroslav Zotović” – 16.700 KM.   

Savići uspješno nižu poslove i sa ostalim javnim ustanovama, preduzećima i institucijama. Tako se “Comesgrafika” upisala na listu dobavljača Pošta Srpske, Grada Prijedora, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Doma zdravlja Prijedor, Grada Bijeljina, Autoputeva RS, Elektroprenosa BiH za područje Banjaluke, Pedagoškog zavoda Zenica, Odbora državne uprave za žalbe, Turističke organizacije Bijeljina, Univerziteta u Sarajevu, banjalučke Turističke organizacije, Grada Banjaluka, Zavoda za zapošljavanje RS, Uprave za indirektno oporezivanje u BiH, mrkonjićkog Doma zdravlja, banjalučkog Gerontološkog centra, Elektroprivrede RS, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičkog zavoda za statistiku, Centralne banke BiH BiH, Društva za upravljanje PREF-om, Rudnika i Termoelektrane Gacko, Instituta za zaštitu zdravlja RS, Republičkog pedagoškog zavoda, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, banjalučkog Vodovoda, Doma zdravlja u Banjaluci…

Da Zvonku Saviću dobro ide sa ciframa svjedoče i finansijski izvještaji. Od 2015. do kraja 2019. godine “Comesgrafika” je prihodovala 3.717.173 KM, dok prikazana ostvarena dobit iznosi 241.720 KM. U 2012, godini u kojoj je Snežana Savić napustila mjesto savjetnika predsjednika Narodne skupštine i postala potpredsjednica Ustavnog suda RS, firma je ostvarila prihod od 1.027.120 KM.

PORODIČNI ALBUM

Snežana Savić do danas se zadržala u fotelji potpredsjednice Ustavnog suda, savjetnica u parlamentu bila je od 2006. do 2012. godine, a predsjednica Ustavnog suda BiH od 2000. do 2002. Još 1981. godine počela je da radi kao pripravnica u, za mnogo šta predodređenoj, opštini Laktaši.

Članica Akademije nauka i umjetnosti RS postala je 2008. godine. U bazi Centra za istraživačko novinarstvo stoji i podatak da je u Narodnu skupštinu RS izabrana 1998. godine kao poslanik Srpskog narodnog saveza RS – Biljana Plavšić. Tu funkciju obavljala je pola godine. Članica Odbora za ustavna pitanja parlamenta RS postala je 2007. godine.

Redovna je profesorica na banjalučkom Pravnom fakultetu, predaje teoriju države i prava i metodologiju pravnih nauka.

Sin Matej, kako je 2018. godine u istraživanju pod naslovom “Na tatinoj i maminoj katedri: Ekspresno do titule i odličnih zaposlenja” objavio portal “E-Trafika”, magistrirao je, a potom i doktorirao na katedri svoje majke. Zatim je zaposlenje pronašao kao asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Krajem maja ove godine na FPN izabran je za vanrednog profesora na predmetu međunarodno pravo.

O tati Zvonku zapisano je: 

“Da im, kada je posao u pitanju, porodično ‘cvjetaju ruže’, pokazuje i primjer Snežaninog supruga Zvonka Savića, inače vlasnika preduzeća ‘Comesgrafika’, koje najvećim dijelom posluje sa institucijama koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpke. Ova firma štampa publikacije, knjige, rokovnike, kancelarijski materijal i slično Ministartsvu finansija RS, Univerzitetu u Banjaluci, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i drugima”, stajalo je u istraživanju.

ODA DEMOS-u

Docent doktor Matej krajem marta 2019. godine napisao je odu DEMOS-u, na čijem je čelu njegov skupštinski šef Nedeljko Čubrilović. 

"'Narod' u nazivu potvrđuje posvećenost Demokratskog saveza ka uspostavljanju pravednog društva i ekonomskog prosperiteta i usmjerenost naše politike prema svakom našem čovjeku", naveo je.

Djelovanje predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića obilježilo je poslušništvo koje svakodnevno dokazuje vladajućem SNSD-u. Njegovi savjetnici, među kojima je i Matej Savić, dobro znaju recept opstanka na površini unutar režima.  

(zurnal.info)