GDJE LJETUJU OSUMNJIČENICI:Kemal Čaušević bezbrižno odmara u Albaniji
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

GDJE LJETUJU OSUMNJIČENICI: Kemal Čaušević bezbrižno odmara u Albaniji

Obračun protiv korupcije koji nema alternativu, kako je to svojevremeno formulisao glavni državni tužilac Goran Salihović, je smanjen na najmanju moguću mjeru. Tako je i sa pompezno najavljenom istragom protiv bivših i sadašnjih funkcionera UIO. Glavni osumnjičeni, bivši direktor UIO Kemal Čaušević dane nakon hapšenja i pritvora trenutno provodi u Albaniji

Kemal Čaušević bezbrižno odmara u Albaniji
FOTO: zurnal.info

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Kemal Čaušević, osumnjičen za organizirani kriminal težak dvije milijarde maraka, napustio je BiH i trenutno boravi na teritoriji Albanije.
“Prema osumnjičenom Kemalu Čauševiću ne postoji mjera zabrane napuštanja države”, potvrdio je za Žurnal njegov branilac Asim Crnalić.

 

Kemal na moru

Jedina mjera zabrane Čauševiću, potvrdili su nam iz Suda BiH, jeste zabrana kontakta sa suosumnjičenim u predmetu.To znači da se Čaušević, kojeg je Tužilaštvo BiH hapsilo zbog organizovanog kriminala slobodno može kretati van granica BiH. Te pogodnosti upravo koristi i ljetuje na teritoriji Albanije.
“Skoro svakog dana Čaušević ima sastanke sa biznismenima iz ove zemlje”, ispričao je za Žurnal jedan od očevidaca iz primorskog grada Velipoje u blizini Skadra.

Ono što je bitno za cijelu priču je činjenica da upravo na teritoriji Albanije firmu posjeduje i Anes Sadiković, trgovac tekstilom koji je također osumnjičen u okviru akcije kodnog imena Pandora.

Prema naredbi o sprovođenju istrage Tužilaštva BiH od 23. maja 2014. godine, Kemal Čaušević, posredstvom Ramiza Delalića Ćele, dogovorio je saradnju sa Anesom Sadikovićem, za uvoz tekstila u BiH. Sadiković je tako imao povlastice prilikom uvoza tekstila, a na osnovu tih povlastica godinama je izbjegavao plaćanje poreza. Time je, kako piše u naredbi Tužilaštva, nastala “neutvrđena šteta za za budžet BiH."

 

Optužnica na čekanju

Zbog ovog, ali i drugih sumnjivih poslova u Upravi za indirektno oporezivanje, Tužilaštvo BiH je 2014. godine uhapsilo Kemala Čauševića i njegove saradnike. Anes Sadiković je za vrijeme akcije Pandora bio u Albaniji. Nakon što se vratio u BiH, pušten je na slobodu, a ubrzo su na slobodu pušteni Kemal Čaušević, Zdravko Cvjetinović te drugi osumnjičeni.
 “Oko osam mjeseci smo radili na Pandori i to je velika stvar za Tužilaštvo. Zahvaljujem se tužiocima i svima koji su učestvovali. Nastavit ćemo i stojimo na putu da državi damo ono što joj pripada i što joj ne može niko oduzeti i obračun koji smo napravili u svim segmentima pokazuje da alternative nema. Krenuli smo od akcije Kekerović, a Pandora je veća akcija", rekao je tada glavni državni tužilac Goran Salihović.

Dvije godine kasnije, Kemal Čaušević slobodno se kupa na albanskom primorju. Optužnica u ovom slučaju nikad nije podignuta, a sve ukazuje da će tako i ostati.

(zurnal.info)