Kako otmičar Mićo Kraljević vlada Vlasenicom:Kidnapovanje opozicije, prijetnje odbornicima, smjene direktora

Istražujemo

Kidnapovanje opozicije, prijetnje odbornicima, smjene direktora

Kidnapovanje opozicije, prijetnje odbornicima, smjene direktora

 

Osnovni sud u Zvorniku presudio je - Miroslav Mićo Kraljević, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), počinio je krivično djelo otmice. Isti sud donio je i sramnu presudu prema kojoj je Kraljević dužan da plati globu od četiri hiljade maraka, jer je u septembru 2010. godine, zajedno sa stranačkim kolegom Branislavom Boškovićem, kidnapovao Lazu Vidakovića, odbornika „Naše stranke“ u Skupštini opštine Osmaci, i 12 dana ga držao u zatočeništvu u Srbiji.

NEOGRANIČENA STRANAČKA ZAŠTITA

Vrh vladajućeg SNSD-a (uključujući i predsjednika RS i lidera stranke Milorada Dodika) ostao je gluv i nijem na Kraljevićev kriminalni akt, amnestirajući da tako od svake odgovornosti. Njihova šutnja je zastrašujuća, jer šalje jasnu poruku da su članovi vladajuće kaste u Republici Srpskoj zaštićeni čak i ako su kidnaperi i ponašaju se kao drumski razbojnici. Bizarno je i to što je otmičar Mićo Kraljević član skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost i što je snsd-ova većina u parlamentu RS ignorisala inicijativu opozicije da on bude izbačen iz ovog skupštinskog tijela.

Pokroviteljski stav vrha stranke prema Kraljeviću (koji je očito isti taj vrh ranije dobrano zadužio), ohrabrio je vlaseničkog moćnika da u tom mjestu žari i pali, kako hoće i koliko hoće, suprostavljajući se čak i oficijelnim odlukama entitetske vlasti. Prvo je, organizujući navodno „spontano okupljanje naroda“ početkom aprila, Kraljević spriječio kadrovske promjene u Šumskom gazdinstvu „Birač“. Rukovodstvo „Šuma Srpske“ je odlučilo da zbog prošlogodišnjeg gubitka od 1,4 miliona maraka smijeni direktora “Birča” Igora Vukovića i na njegovo mjesto postavi Samojka Palangetića. I Vuković i Palangetić su kadrovi SNSD-a, ali je Vuković Kraljevićev „igrač“.

„Dešavanja naroda“ u Vlasenici, iza kojeg je nedvosmisleno stajao Kraljević, natjeralo je Vladu RS da odustane od promjena u „Birču“, te da u tom šumskom gazdinstvu uvede privremene mjere, prema kojima ni Vuković ni Palangetić nisu postavljeni na direktorske pozicije, već će se tim gazdinstvom upravljati direktno iz sjedišta „Šuma Srpske“ sa Sokoca.

Ovakav polovičan uspjeh u „Šumskom gazdinstvu“ očito je razljutio silnog Kraljevića, pa je odlučio da „osvoji“ vlasenički Dom zdravlja. Direktorsko mjesto u ovoj zdravstvenoj ustanovi zauzela je Kraljevićeva štićenica Slavica Glišić, nakon što je sa te funkcije smijenjen Rajko Lazić, koji nije član nijedne stranke. Lazić je bio direktor vlaseničkog Doma zdravlja od februara 2010. godine sve do aprila ove godine kada je razriješen dužnosti, bez saglasnosti resornog ministarstva.

Iako je predsjednik Komisije za provođenje konkursa Nedeljko Sokanović potvrdio da je jedino Lazić ispunjavao sve potrebne uslove da bude imenovan za direktora, te da Komisija nije bodovala kandidate, već je odluka donesena preglasavanjem, tu funkciju zaposjela je Glišićka. Lazić je magistar ekonomije sa dugogodišnjim stažom, a Glišićka ima tek dvije godine radnog staža, od čega jednu pripravništva.

PRIJETNJE ODBORNICIMA

Prema izvorima „Žurnala“, Kraljević je iznudio njeno imenovanje prijetnjama odbornicima u Skupštini opštine Vlasenica, mada mu je iz SNSD-a sugerisano da ne treba da insistira na Glišićkinom imenovanju, jer ne posjeduje potrebne kvalifikacije.

Isti izvor navodi da je dvoje odbornika vagalo - da li da podrži imenovanje Glišićke, ali da je tas prevagnuo na njenu stranu kada im je (opet po naređenju Kraljevića) odobrena novčana pomoć za podsticaj razvoja poljoprivrede. Kraljević nije mario ni za potpise zaposlenih u Domu zdravlja, koji su tražili da Lazić ostane na direktorskom mjestu.

Mirjana Palangetić (koja je Kraljevićeva kuma) zaprijetila je radnicima da će im, ako izađu na ulicu, biti uručeni otkazi. Kruže glasine da Palangetićeva već duže vrijeme nije u dobrim odnosima sa kumom Kraljevićem, ali poslušno ispunjava njegove naloge jer se plaši da joj Kraljević oduzeti stan koji joj je, kao istaknutom članu SNSD-a, dodijelio prije sedam mjeseci.

Prema izvorima „Žurnala“, Kraljević sada očajnički pokušava da za imenovanje Glišićke dobije odobrenje ministra zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića. Isti izvor navodi da Škrbić ne smije da aminuje to postavljenje, jer je Dodik stavio Kraljevića „na led“, zbog svih psina koje je počinio u prethodnom periodu.

Kraljevićeva kadrovska akrobatika u vlaseničkom Domu zdravlja krenula je njegovim mešetarenjem u susjednoj opštini, Šekovići, gdje je namjeravao da smijeni snsd-ovog načelnika Momira Ristića. Kraljević je sklopio sporazum sa SDS-om u Šekovićima i uz pomoć dvoje odmetnutih snsd-ovih odbornika formirao novu skupštinsku većinu, suprotstavljenu Ristiću. Zauzvrat, Kraljević je bivšem SDS-ovom načelniku Šekovića Snježanu Sokiću obećao mjesto direktora Doma zdravlja u tom mjestu, umjesto Slavice Glišić, kojoj je namjerena direktorska funkcija u vlaseničkom Domu zdravlja. Glišićka, za koju naši izvori tvrde da je Kraljevićeva bliska prijeteljica, uslovila je dalje „drugovanje“ sa Kraljevićem direktorskim mjestom u Vlasenici ili nekom sličnom funkcijom u Banjaluci.

O menadžerskim kvalitetima Glišićke najbolje govori podatak da je Dom zdravlja u Šekovićima, za vrijeme kratkog mandata, ostavila u milionskom dugu. Samovolja joj je, međutim, jača strana, pa je bez odobrenja šekovićke Skupštine opštine, kao osnovača Doma zdravlja, ovu ustanovu kod Investiciono-razvojne banke RS zadužila za 300 hiljada maraka.

(zurnal.info)