Osumnjičeni šefovi carinske politike:Klopić u kafani s Novalićem, Cvjetinović žirant narkodilerima Ljubana Ećima

Istražujemo

Osumnjičeni šefovi carinske politike: Klopić u kafani s Novalićem, Cvjetinović žirant narkodilerima Ljubana Ećima

Gdje su i šta rade osumnjičeni šefovi carinske politike u BiH Nermin Klopić i Zdravko Cvjetinović

Klopić u kafani s Novalićem, Cvjetinović žirant narkodilerima Ljubana Ećima

Društvo nije moglo stati na jednu fotografiju. Stoga su dvije fotografije, nastale za jednim stolom, dokaz da se Nermin Klopić, visokopozicionirani carinik u UIO,  druži sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem. Ništa sporno, reći će anonimni komentatori u službi vlasti. Ali nije baš tako. Vratimo se kratko u 2013. godinu, da se podsjetimo na policijsku akciju kodnog imena "Master".

 

NERMIN KLOPIĆ

„Postupajući po naredbama Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e u ranim jutarnjim satima nastavili su aktivnosti hapšenja i pretresa na većem broju lokcija na podučju Tuzle i Bijeljine“, saopćeno je 24. septembra 2013. godine iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Koji minut kasnije, s lisicama na rukama, SIPA je odvela Nermina Klopića, šefa carinske ispostave u Regionalnom centru Tuzla. Već sutradan tužilac Tužlaštva BiH predložio je jednomjesečni pritvor Nerminu Klopiću i drugima zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal.

Službeno, pomagali su tuzlanskom kralju tekstila Sedinetu Kariću da izbjegava plaćanje carine prilikom uvoza robe iz Turske. Sud je prihvatio prijedlog, Klopić je ostao iza rešetaka. U dokumentima koji su bili na raspolaganju Tužilaštvu BiH navedeno je da je Klopić godinama primao mito od uvoznika sa područja Tuzlanskog kantona, da je kešom kupio stan vrijedan 220 hiljada maraka, da je na bankovnim računima u Srbiji imao 300 hiljada maraka ... .

Mjesec dana kasnije, Klopić izlazi na slobodu. Ubrzo su mu ukinute i mjere zabrane. Od tada više nije ušao u sudnicu.

Prošle su, dakle, tri i po godine od otvaranja istrage, a Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu u predmetu "Master". Šef carinske ispostave Nermin Klopić vraćen je na posao u Upravu za indirektno oporezivanje. Umjesto na optuženičkoj klupi, vrijeme provodi u kafanskoj klupi sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

ZDRAVKO CVJETINOVIĆ

Zdravko Cvjetinović godinama je prvi je carinik Uprave za indirektno oporezivanje. Istina, imao je kraću, šestomjesečnu pauzu, dok je bio u pritvoru ili pod mjerama zabrane u okviru predmeta Pandora.

Cvjetinović je u ljeto 2014.godine uhapšen zajedno sa Kemalom Čauševićem, zbog sumnje da počinio krivično djelo organizirani kriminal. Nakon što je pušten iz tromjesečnog pritvora, Cvjetinović je ubrzo vraćen na posao, odnosno na poziciju direktora carina Uprave za indirektno oporezivanje. Iako je zvanično pod istragom, Cvjetinoviću nikad nije oduzeto rješenje o pristupu tajnim podacima, bez kojeg ne bi mogao obavljati ovu funkciju.

Osim istrage u predmetu Pandora, Zdravko Cvjetinović godinama je u direktnoj vezi narko kartelom iz Srbije, kojim rukovodi Ljuban Ećim, odbjegli kriminalac iz Banja Luke koji je pod istragom i zbog ratnih zločina na području Kotor Varoši. Prema dokumentima koji su godinama na raspolaganju Tužilaštvu BiH, Cvjetinović je u januaru 2012. godine potpisao ugovor da će biti sudužnik u kreditu Zlati Radovanović iz Bijeljine. Kredit u iznosu od 120 hiljada KM podignut je u Sparkasse banci.

Nekoliko mjeseci nakon ovog ugovora, Zlata Radovanović je uhapšena zbog sumnje da je počinila krivično djelo neovlašena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Njen suprug Željko, nekoliko puta hapšen je zbog trgovine narkoticima, a policijske agencije dovode ga u vezu sa šefom zemunskog klana Lukom Bojovićem.

Samo 2007. godine MUP Srbije Radovanovićevu grupu hapsio je zbog transporta skoro 50 kilograma heriona i kokaina. Zajedno s njim, kao član tog kartela, osuđen je i Ljuban Ećim. No, Radovanović bježi u BiH i tako izbjegava zatvor. Nekoliko godina poslije, Zdravko Cvjetinović  postaje žirant za kredit njegove supruge Zlate.

Istražni organi sumnjaju da je u pitanju pranje novca kroz kreditna zaduženja. I to novca koji potiče od droge čijom trgovinom upravlja Ljuban Ećim, koji se posljednjih mjeseci, prema podacima policijskih i obavještajnih agencija u BiH, aktivirao i na poslovima oko uvoza čokolade.

(zurnal.info)