RASKOL U VLADI FEDERACIJE:Ko će upravljati milionima maraka za obnovljive izvore energije
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

RASKOL U VLADI FEDERACIJE: Ko će upravljati milionima maraka za obnovljive izvore energije

Zbog spora oko Uredbe o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, prekinuta je sjednica Federalne vlade. Postoji 18 miliona razloga zašto su SBB i HDZ BiH zainteresovani da tim novcem upravlja Boriša Misirača kao direktor i isto toliko razloga što SDA želi na tom mjestu vidjeti nekog iz svoje kadrovske „ergele“

Ko će upravljati milionima maraka za obnovljive izvore energije
FOTO: www.fbihvlada.gov.ba

 Žurnal je posljednjih mjeseci nekoliko puta pisao o nezakonitim postupcima Boriše Misirače, direktora Operatora za obnovljive izvore energije (OIEiEK). Ovaj direktni kadar SBB-a te indirektni HDZ-a BiH, apsolutistički je posljednje dvije godine ovladao radom Operatora i raspodjelom gotovo desetinama miliona maraka. Ne podnosi finansijske izvještaje, raspoređuje podsticaje odabranim proizvođaćima električne energije, oprašta dug Aluminiju, obavlja javne nabavke bez limita i nadzora, pored desetoro predviđenih po sistematizaciji, zaposlio je još 25 „svojih ljudi"

U potpunosti negira zakone, Statut te Upravni odbor, koji po njemu nema šta da raspravlja o njegovim potezima nego da ih tek „primi k znanju“!?

Prijateljstvo samo po zakonu

Pretpostavljajući da će mu prijateljstvo sa Jasminom Lizdeom, uposlenikom Elektroprivrede BiH, omogućiti nastavak takvog ponašanja, izdejstvovao je njegovo imenovanje za predsjednika Upravnog odbora. No, spoznajom Misiračinih radnji, Lizde nakon samo 4 mjeseca rada u UO, ne samo da ne želi „pokrivati“ Misiraču, već ozbiljno inicira krivičnu prijavu i njegovu smjenu.

Vrhunac Misiračine samovolje je dostavljanje podataka svom neformalnom zaštitniku, ministru industrije, rudarstva i energije Nerminu Džindiću, kako bi on federalnoj Vladi predložio Uredbu o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Podatke je dostavio bez saglasnosti Upravnog odbora. 

Predsjednik UO Jasmin Lizde je odan SDA i odmah je dopisom upozorio premijera Fadila Novalića. Novalić prilikom utvrđivanja dnevnog reda, želi proloingirati ovu tačku dnevnog reda, navodno zbog izostanka ministra Džindića, ali ministri iz SBB-a i HDZ-a glasaju protiv, nakon čega Novalić prekida tek započetu sjednicu.

U pismu kojeg Žurnal posjeduje (vidi galeriju), predsjednik UO Lizde navodi kako Boriša Misirača kao direktor Operatora nije dostavio trogodišnji plan rada, Finansijski plan za 2019. godinu, procjenu potrebnih sredstava za isplatu podsticajnog dijela, saldo ukupno prikupljenih i isplaćenih sredstava od naknade za podsticanje, izvještaj o ukupno prodatoj električnoj energiji, potom izvještaj o sredstvima uplaćenim po osnovu naknade za podsticanje, polugodišnji izvještaj o radu, Plan javnih nabavki za 2019. godinu, novi Pravilnik o radu te niz drugih akata.

 „Na osnovu svega navedenog smatramo da ne postoji pravni osnov za donošenje Odluke o utvrđivanju potrebnog iznosa naknade za podsticanje i jedničnog iznosa naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz OIEiEK za 2019. godinu. Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i indistrije i Vladi FBiH predlažemo da sporne izvještaje i Planove vrati Operatoru za OIEiEK na nadležno usvajanje od strane Upravnog odbora Operatora za OIEiEK“, navedeno je u pismu UO Operatora.

Shodno navedenom, bilo je znatno jednostavnije nabrojati šta je Misirača uopće uradio u skladu sa zakonskim obavezama rukovodioca Operatora!

Interes iznad svega

U svakom slučaju, postoji 18 miliona razloga zašto su SBB i HDZ BiH zainteresovani za zaštitu Misirače i isto toliko razloga što SDA želi na tom mjestu vidjeti nekog iz svoje kadrovske „ergele“. 

Toliko je maraka upravo bilo namijenjeno za raspodjelu u ovoj godini po osnovu podsticaja, a tu su dodatno i milionski poslovi putem javnih nabavki za koje su se i Misirača i interesno povezani stranački pojedinci, već uveliko „naoštrili“ . Kao i uvijek, nigdje u priči nema odgovornosti raspolaganja javnim novcem, kojeg za budžet Operatora svaki građani izdvajaju putem računa za električnu energiju.  

Prema izvorima Žurnala, u svemu nije zanemarljiva ni uloga Bakira Dautbašića, bivšeg bliskog saradnika lidera SBB-a Fahrudina Radončića

Nakon što je „gurnut u ćošak“ Dautbašić se ponovo okrenuo poslovnim vratolomijama u svijetu javnih nabavki sa kadrovima SDA (među kojima je i Jasmin Lizde), te na taj način uzvraća zbog minornog statusa u donedavnoj mu matičnoj stranci. Dautbašić blisko sarađuje i sa doskorašnjim ministrom unutrašnjih poslova u federalnoj vladi Aljošom Čamparom

Znakovito, Čampara je prvi napustio gore navedenu sjednicu protiveći se tako davanju podrške SBB/HDZ kadru, čitaj raspolaganju desetinama miliona maraka.

(zurnal.info)