Sudbina vozila oduzetih na carinama:Ko će uzeti automobile vrijedne 10 miliona KM

Istražujemo

Ko će uzeti automobile vrijedne 10 miliona KM

Ko će uzeti automobile vrijedne 10 miliona KM

Niko nije spreman otvoreno pričati o tome ko bi mogao biti potencijalni kupac, ali se već izvjesno vrijeme spekulira da bi 1.509 vozila u BiH zapljenjenih pri nezakonitom pokušaju uvoza, a čija se vrijednost procjenjuje na oko 10 miliona KM, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH mogla prodati u dijelovima ili kao staro željezo!

U UIO-u kažu da se automobili još uvijek nalaze u carinskim terminalima širom zemlje, te da uprkos raznim spekulacijama, ništa ne mogu uraditi s njima bez odluke Upravnog odbora UIO.

AUTOMOBILI SE MOGU BOLJE ISKORISTITI

kovacevic2- Mi jesmo predložili Upravnom odboru da donese odluku da se napokon bar procijeni stanje tih vozila. Neka su vozila stara i preko sedam godina, a kako se cijelo to vrijeme ne koriste, neka ne zadovoljavaju više ni onaj tehnički minimum za homologaciju. Dakle, tražili smo samo da se ubrza procedura sa odlukom jer mi plaćamo ogromne troškove skladištenja a nemamo pravo da raspolažemo s tom robom. Jer samo Upravni odbor može odlučiti šta s tim vozilima, a tamo znate, sjedi šest članova, tri ministra financija i tri eksperta, a njihovi su stavovi podijeljeni, kazao je za Žurnal portparol UIO BiH, Ratko Kovačević.

-Treba podsjetiiti i na to da su ti automobili oduzeti prilikom nezakonitog pokušaja uvoza. Dakle, nisu plaćene carinske prostojbe, pa ta roba nikada zvanično nije postala bh roba, te je nemoguće postupati s njom u smislu raznih prijedloga, kao što su prodaja, ili poklanjanje nekim ustanovama, kaže Kovačević.

Već nakon prijedloga UIO-a da se počne s procjenama da li možda ima potrebe da se neispravna vozila i unište, odnosno da se prodaju kao staro željezo, reagirali su pojedini zastupnici u Parlamentu BiH te predložili da se vozila iskoriste na bolji način.

U januaru, odnosno početkom ovog mjeseca su zastupnici Zijad Jagodić (SDA) i Nermin Purić (DNZ) postavili  zastupnička pitanja o sudbini vozila, odnosno, inicirali da se vozila prodaju po cijeni koja bi sigurno bila viša nego je cijena starog željeza, ili da se poklone domovima zdravlja, socijalnim ustanovama, nekim udruženjima.

Odgovor koji je uslijedio Jagodiću bio je, međutim, uglavnom pojašnjenje koje smo i mi dobili iz UIO, zašto ovakva inicijativa nije moguća.

puric- Ja i dalje tvrdim da se mogu promijeniti zakoni, ili neke odluke, te da se dio tih vozila može mnogo bolje iskoristiti, kazao je Jagodić u kratkom telefonskom razgovoru za Žurnal.

-Treba izvršiti procjenu tržišne vrijednosti tih vozila i pokušati ih prodati ili ustupiti nekome kome trebaju a nikako ih ne pretvarati u staro željezo. Svjedoci smo da se svakodnevno našim cestama voze i mnogo starija vozila od navedenih, kaže Jagodić.

Nermin Purić, zastupnik DNZ-a u Parlamentu BiH, još uvijek čeka odgovor na svoje zastupničko pitanje.

Komentirajući za Žurnal cijelu priču, bio je mnogo konkretniji od kolege i nije se libio javno iskazati sumnju da će, ukoliko UIO BiH odluči prodati te automobile kao staro željezo, automobili zaista završiti na otpadu.

- Policajci svako malo štrajkuju jer nemaju plata, ili što su im plate male, a pogledajte šta voze granični policajci, carinski službenici. Bojim se da bi ti automobili završili u nečijem vlasništvu, naravno sa promijenjenim brojem šasije, ili će neko zaraditi na prodaji dijelova, kazao je Purić za Žurnal.

(zurnal.info)