UCJENA POLJOPRIVREDNIKA:Ko ne plati tri puta skuplju protivgradnu zaštitu, neće dobiti podsticaje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

UCJENA POLJOPRIVREDNIKA: Ko ne plati tri puta skuplju protivgradnu zaštitu, neće dobiti podsticaje

Dok Republiku Srpsku tresu korona afere kojima je, kako se procjenjuje, na spornim nabavkama na račune privatnih firmi otišlo desetine miliona javnih sredstava, vlast, na drugoj strani, pokušava da uštedi svaku marku preko leđa građana

Ko ne plati tri puta skuplju protivgradnu zaštitu, neće dobiti podsticaje

Vlast Republike Srpske je vanredno stanje, uvedeno zbog pandemije korona virusa, izvanredno iskoristila da privatnim firmama, u vlasništvu ljudi koji su bliski establišmentu, omogući enormnu zaradu putem nabavki spornih respiratora, potom skalamerije koju su nazvali mobilnom bolnicom, zaštitne medicinske opreme…

Na drugoj strani, ispod radara se povećavaju određene naknade, kako bi Vlada Republike Srske potrošila što manje novca na stvari koje su neophodne.

Tako je izdato novo Upustvo za prijavljivanje i plaćanje protivgradne zaštite, prema kojem svaki registrovani farmer iz Republike Srpske u ovoj godini mora da plati naknadu za protivgradnu zaštitu u iznosu od 4.00 konvertibilne marke po hektaru, umjesto 1,8 KM po hektaru, koliko je iznosila prošle godine. Vlada RS je takvu odluku donijela, a da prethodno nisu obavijestili poljoprivredne proizvođače.

 

 

Naknadu za protivgradnu preventivu mora da plati svaki registrovani farmer u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), odnosno u Registru poljoprivrednih gazdinstava. U Registru poljoprivrednih gazdinstava ima oko 15.000 evidentiranih farmera.

Farmeri koje je Žurnal kontaktirao tvrde da se radi se o veoma „podlom“ potezu Vlade Republike Srpske. Oni navode da 4 KM nije neki veliki iznos, ali da, ako neko posjeduje 20 hektara zemljišta, mora da plati 80 KM godišnje za naknadu, umjesto dosadašnjih 36 maraka.

Ako farmeri ne plate nakandu za protivgradnu zaštitu, uz uplatu i obaveznih doprinosa, ne mogu dobiti podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju, koji su više nego skromni, kao što je i cjelokupna situacija u oblasti poljoprivrede na rubu propasti.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske godišnje izdvaja oko 600.000 maraka za nabavku protivgradnih raketa. Prema tvrdnjama farmera sa kojima smo kontaktirali, cilj resornog ministarstva je da se povećanjem cijena za protivgradnu zaštitu teret plaćanja protivgradnih raketa prebaci na farmere, koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Da svaki od farmera posjeduje samo po hektar zemljišta, po tom osnovu za protivgradnu preventivu skupiće se 60.000 KM. S obzirom na to da većina posjeduje više hektara ta cifra biće mnogo veća i vjerovatno će pokriti dobar dio koji Vlada izdvaja za nabavku protivgradnih raketa. Ministarstvo će uštedjeti na račun farmera, namećući im veću globu, a oni će biti prisiljeni da plate više, kako ne bi izgubili pravo na podsticaje.

(zurnal.info)