Manjak u budžetu i novčaniku (Video):Koja je Dodikova cijena za smirivanje političke situacije?

Istražujemo

Manjak u budžetu i novčaniku (Video): Koja je Dodikova cijena za smirivanje političke situacije?

Čim je isplaćeno zaduženje novim i skupljim zaduženjima, Dodik je krenuo u osvetničku ofanzivu protiv državnog Ustavnog suda najradikalnijim potezom do sada, proglašenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pokazao je spremnost da povede entitet iz neformalne u formalnu secesiju, odnosno proces konačnog ukidanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Sada je pravo pitanje koja je Dodikova cijena „smirivanja“ situacije.

Koja je Dodikova cijena za smirivanje političke situacije?
Milorad Dodik (foto: zurnal.info)

Postoje kod Milorada Dodika samo dva razloga u svim političkim tenzijama koje produkuje posljednjih 15 godina, a to je strah od optužnice za neke od duge liste istraga protiv njega, te ugrožavanje ličnih interesa.

Kada su ga svojevremeno međunarodni tužioci „pritisnuli“ finansijskom istragom o  organizovanom kriminalu i pranju novca vezanim za izgradnju zgrade Vlade RS i autoputa, Dodik je radikalizirao situaciju i lični problem pretvorio u problem pravosuđa u BiH. Umiren je okončanjem mandata međunarodnim tužiocima. Isti recept nastavio je primjenjivati i kod istraga o načinu sticanja njegove vile u Beogradu.

Ustavni sud BiH je postao meta nakon što su njihove odluke onemogućile da entitet Republika Srpska kao svoje vlasništvo uknjiži vojnu imovinu, potom poljoprivredno zemljište te šumsko dobro. Portal Žurnal je svojevremeno objavio kako su moguće upravo prirodni resursi upisani kao garant za otplatu kredita i zaduženja kako bi se održala finansijska stabilnost ovog entiteta.

Dodik založio prirodna bogatstva za milijardu maraka kredita?Rasprodaja Republike SrpskeDodik založio prirodna bogatstva za milijardu maraka kredita?

Odlukama Ustavnog suda, entitet RS, čitaj Dodik, nisu mogli davati državnu imovinu kao kolateral, a do 28. juna moralo je biti isplaćeno 200 miliona eura na osnovu obveznica prodatih na Bečkoj berzi 2018. godine.

Partnerskim ruskim tajkunima, zbog promjenjenih okolnosti usljed agresije Rusije na Ukrajinu, više je odgovarao „keš“ nego preduzeća i druga imovina u RS.

Nekako je „skuckano“ tih 200 miliona eura, što uz pomoć sabrata, mađarskog premijera Viktora Orbrana, što „prijateljskim“ ubjeđivanjem domaćih tajkuna da iskažu patriotizam i kupe novoemitovane obveznice RS.

Koliko je finansijska situacija bila „nategnuta“ ilustruje podatak da je ovog mjeseca jedva isplaćena plata budžetskim korisnicima. Prosvjetarima, primjera radi, nikada nije kasnije isplaćena u posljednjih 15 godina.  

Isplaćeno zaduženje novim i skupljim zaduženjima, predstavljeno je kao dobra vijest a Dodik je krenuo u osvetničku ofanzivu protiv državnog Ustavnog suda najradikalnijim potezom  do sada, proglašenjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pokazao je spremnost da povede entitet iz neformalne u formalnu secesiju, odnosno proces konačnog ukidanja nadležnosti države Bosne i Hercegovine.

Sada je pravo pitanje koja je Dodikova cijena „smirivanja“ situacije. Odlazak OHR-a, odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda, ukidanje odluka o državnoj imovini, davanje saglasnosti na projekte Istočne gasne konekcije, hidroelektrana na Drini, aerodrom u Trebinju i drugi projekti koje je dužan „braći Rusima“ i Aleksandru Vučiću odnosno Srbiji?

Najveći dio njegove imovine i poslova nalaze se u Srbiji i Rusiji. Poredeći njegov imovinski karton iz 2018. i  2022. Dodik je ostao bez dva stana u Beogradu, a „presušila“ su i sredstva na računu, pa je tako sa 52.538 došao do samo 1.200 maraka!

Koliko tačno milijardi posjeduje Milorad Dodik?Bogatstvo koje je sve teže sakritiKoliko tačno milijardi posjeduje Milorad Dodik?

Valja sad sve namiriti ili ići ispočetka....

Za sve koje su propustili i žele saznati genezu Dodikovog poslovnog i političkog puta, pogledajte Žurnalov film „Svi Dodikovi prsti - od laktaškog švercera do ruskog tajkuna“

(zurnal.info)