NAČELNICI NE BIRAJU SREDSTVA:Koldžo poklanja dječija igrališta, Efendić organizuje veličanstvene skupove
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Arhiva

NAČELNICI NE BIRAJU SREDSTVA: Koldžo poklanja dječija igrališta, Efendić organizuje veličanstvene skupove

Dva načelnika u sarajevskim opštinama za sada prednjače u ranom startu predizborne kampanje. U Novom Sarajevu gradi se rekordan broj dječijih igrališta a u Novom Gradu je potreban dron da zabilježi svu "veličanstvenost" skupova koje organizuje načelnik

Koldžo poklanja dječija igrališta, Efendić organizuje veličanstvene skupove
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Predizborna kampanja u Sarajevu za lokalne izbore nezvanično je počela pa su sve “manifestacije” grandioznije i skuplje nego obično, broj parkova i dječijih igrališta koji se grade je veći nego ranijih godina a rekonstrukcija fasada i ulica za koje godinama nije bilo novca iznenada je došla na red.

Dva načelnika u sarajevskim opštinama za sada prednjače u ranom startu predizborne kampanje. U Novom Sarajevu gradi se rekordan broj dječijih igrališta a u Novom Gradu je potreban dron da zabilježi svu "veličanstvenost" skupova koje organizuje načelnik.

Nedavno smo pisali o korištenju zvaničnih plakata opštine Novi Grad za isticanje izbornog slogana Semira Efendića. Kampanja je od tada postala vidljivija.


Svaki je skup predizborni

Nekoliko stotina ljudi stajalo je na vrelom ljetnom suncu tokom obilježavanja godišnjice bitke na Žuči 2014. godine. Hlada ispod niskog zakrpljenog šatora bilo je samo za visoke zvanice. Jedna bina, dva šatora i nekoliko brendiranih suncobrana bilo je sve što je opština Novi Grad obezbijedila tokom obilježavanja ove bitke 2014. godine. Godinu dana poslije tu su dva veća i novija šatora i ista stara bina.

U izbornoj 2016. godini načelnik Semir Efendić se pobrinuo da građani koji su došli na obilježavanje bitke, njih oko 2.000, dugo pamte ovaj događaj, ili barem do oktobra. Uz novu binu tu je bilo i 29 ogromnih bijelih šatora. Više od 20 autobusa građane je besplatno prevozilo novoizgrađenim putem do brda Žuč gdje je organizovan i iftar za postače.

Budžet za obilježavanje bitke na Žuči 8. juna povećan je za pet hiljada maraka i u 2016. godini iznosi cijelih 50.000 maraka. Za obilježavanje značajnih datuma i događaja u 2016. godini budžet Novog Grada je također povećan za pet hiljada maraka.

Unajmljen je i dron da snimi ovaj “veličanstveni” skup, kako ga opisuju na internet stranici opštine.


Obilježavanje bitke 2015. godine (Foto: Novi Grad)

Obilježavanje bitke 2016. godine (Foto: Novi Grad)

Kolektivna „Zlatna plaketa” dodijeljena je 101. motorizovanoj brigadi a plaketu je preuzeo prvi komandant ove brigade Nedžad Ajnadžić, kandidat SDA za načelnika opštine Centar u Sarajevu na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Ajnadžić je govorio na skupu, kao i njegov stranački kolega i kandidat za novi mandat načelnika Semir Efendić. Načelnik Novog Grada je najavio skoro otvaranje spomenika na brdu Žuč. Ta je ideja, rekao je Efendić, stara više od 20 godina i konačno se ulazi u njenu realizaciju a dom oslobodilaca bi uskoro mogao biti završen. Ne treba sumnjati da bi načelniku i drugim kandidatima SDA u Sarajevu prijalo kada bi se ovaj dom otvorio nekada u septembru, kada i zvanično počinje predizborna kampanja.

Općinsko vijeće Novog Grada nedavno je tražilo od kantonalnog nivoa da ubrza renoviranje Doma zdravlja u sarajevskom naselju Otoka.
“Vijećnici su istakli da Općina Novi Grad Sarajevo vodi inicijativu oko rekonstrukcije objekta iako ova oblast nije u nadležnosti lokalne zajednice, i da je jedan od tri sufinansijera projekta, a sve u nastojanju da rekonstrukcija bude završena što prije”, piše u vijesti na stranici opštine.

Vijećnici su tražili da se renovirani Dom zdravlja otvori prije početka školske godine što je sasvim slučajno u septembru, mjesecu zvanične predizborne kampanje.

U ovogodišnjem budžetu, za razliku od onoga iz 2015. godine, našlo se i 30.000 maraka za “prevoz učenika iz osnovnih škola na manifestacije od značaja za općinu”.

Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom, koja nadgleda regularnost izbora, smatra da birači trebaju postaviti pitanje kako novca nema u drugim a uvijek ima dovoljno u izbornim godinama.
- Našim novcem pokušavaju da nas kupe za sljedeće izbore – kaže za Žurnal Šehić i dodaje da na ovaj način “počinje jedan vid korupcije”.

Za razliku od prošle, u ovoj godini je bitno i da se sve manifestacije i vrijedni rad načelnika Efendića medijski zabilježe pa je u budžetu obezbijeđeno 50.000 maraka za praćenje rada općine za Televiziju Sarajevo, kantonalnu televiziju koju finansira Kanton Sarajevo, i Radio-televiziju Vogošća, televizije koja prati dešavanja u sasvim drugoj sarajevskoj opštini.

Da bi sportski tereni, igrališta i spomenici izgledali besprijekorno, javnom preduzeću Lokom budžet je sa 270.000 maraka godišnje povećan na 460.000 maraka. Desetine hiljada maraka dodijeljene su ovom preduzeću u drugim budžetskim stavkama za održavanje hair česmi, fontana i šahtova.

Načelnik i vijećnici se nerijetko hvale uspjehom ovog preduzeća i načinom na koji održava sportska igrališta ali je u budžetu ove godine i dodatnih 100.000 maraka za “hitne sanacije dječijih i sportskih igrališta na području opštine”. Treba li napomenuti da ove stavke u prošlogodišnjem budžetu uopšte nije bilo.

U prošlogodišnjem budžetu nije bilo ni stavke od 100.000 maraka za izgradnju i sanaciju pješačkih staza i trotoara, stepeništa i rukohvata koja je u ovogodišnjem budžetu, kao ni 230.000 maraka za sanaciju pješačke zone u Nedžarićima. Gradit će se i nova biciklistička staza u ovom naselju vrijedna 200.000 maraka.

Za redovno održavanje lokalnih cesta ove je godine 30.000 maraka više nego prethodne. Budžet za “nužne popravke na objektima kolektivnog stanovanja, krovova i fasada”, u 2016. godini je sa 144.000 povećan na 250.000 maraka.

U 2015. godini opština Novi Grad je uz pomoć Kantona Sarajevo naizad pronašla novac za renoviranje fasada u najmnogoljudnijem naselju u Bosni i Hercegovini. Izrešetane fasade u naselju Alipašino polje naizad se obnavljaju. Stanovnici ovih zgrada, registrovani birači u Novom Gradu, dobit će novu fasadu sa izolacijom i nove prozore.

O trošenju budžetskog novca u izbornoj godini za Žurnal nije htio govoriti Semir Efendić kao niti načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, koji ima sličan ali nešto skromniji projekat renoviranja krovova i fasada. Odgovor na zahtjev za razgovor nikada nismo dobili.

Ove je godine opština Novo Sarajevo izdvojila 350.000 maraka za takve rekonstrukcije. Potpisivanje ugovora za renoviranje pred novinarima Koldžo nije propustio, kao niti bilo kojeg drugog sličnog ugovora ove godine, poput najobičnijeg renoviranja trotoara za što je izdvojeno 300.000 maraka.

Budžet kojim mogu da upravljaju načelnike izdvaja od ostalih kandidata na izborima, smatra Vehid Šehić i dodaje da je predizborna kampanja davno počela.
- Veće šanse na izborima ima onaj ko je na vlasti – kaže Šehić i objašnjava da se na taj način ne ispunjava demokratski princip da svi imaju iste šanse.


Djeca u predizbornoj kampanji

U 2015. godini za nužne popravke na zgradama opština Novo Sarajevo je potrošila oko 20.000 maraka. U 2016. godini je za istu namjenu planirano gotovo pola miliona maraka! Već u planovima za 2017. i 2018. godinu ta se cifra obara na svega 100.000 maraka.

Istog dana kada i Efendić, Koldžo je marširao sa zastavom BiH na obilježavanju još jedne bitke u Sarajevu. Ovaj skup je bio daleko skromniji od Efendićevog.

U 2016. plan je bio da se za obilježavanje dana opštine potroši 21.000 maraka ali je rebalansom budžeta krajem aprila budžet povećan za 10.000 maraka.

Budžet za podršku javnim manifestacijama je sa 20.000 maraka u 2015. godini, u ovoj izbornoj godini povećan na cijelih 70.000 maraka. Kapitalni grantovi su u 2016. godini veći za dva miliona maraka nego godinu prije.

Miroslav Živanović, član Komisije za budžet i finansije Općinskog vijeća Novo Sarajevo, kaže kako se igrališta grade svake godine.
- Nema godine bez te vrste aktivnosti – kaže Živanović ali dodaje da je izborna godina posebna: Uvijek imate 10-15 posto aktivnosti koje se namjeste tako jer je izborna godina.

Sve svoje izborne karte načelnik Koldžo je uložio u dječija igrališta. Pukom slučajnosti u 2015. godini je izgrađeno tek jedno od četiri planirana dječija igrališta. Više od pola miliona maraka je jednostavno prebačeno u izbornu 2016. godinu.

U Novom Sarajevu trenutno se gradi ili će se uskoro graditi šest dječijih igrališta dok se jedno renovira. Tu su i novi “šareni” park i nova šetnica lijevom obalom Miljacke. Čak tri od ovih šest igrališta trebalo se graditi prošle godine ali je izgrađeno samo jedno pa je budžet prebačen u ovu godinu.

Na taj način bi Novo Sarajevo moglo dobiti rekordan broj novih igrališta u jednoj godini. Šetnica uz Miljacku je bila planirana i 2015. godine ali će se graditi tek u ovoj godini.

Tekuće održavanje cesta u Novom Sarajevu godišnje je u prosjeku koštalo oko pola miliona maraka. Ove godine budžet je povećan na gotovo milion. Projekcije budžeta za 2017. i 2018. godinu ponovo ovu stavku smanjuju na iznos manji od pola miliona maraka.

Načelnik Nedžad Koldžo vrijedno obilazi gradilišta i ne propušta priliku za fotografisanje za medije i zvaničnu stranicu opštine. Nekoliko projekata se čini završenim i na njima više nema radnika ali ih Kolždo još uvijek nije svečano otvorio, što je prilika koju ranije nije propuštao.

Kao ni priliku da na dječijim igralištima plaćenim od poreza građana napiše da su poklon opštine.

(zurnal.info)